Εργαζόμενοι στα Fast Food στις ΗΠΑ: Η πρώτη γενική απεργία είναι γεγονός!

Της Κατερίνας Κλείτσα

Με κύρια αιτήματα βασικό μισθό 15$ την ώρα και τη δημιουργία συνδικάτου, οι εργαζόμενοι των φαστφουντάδικων στις ΗΠΑ προχώρησαν σε συντονισμό των κινητοποιήσεων τους και οργάνωσαν την πρώτη τους γενική απεργία, την Πέμπτη 29/8!

Από τις αρχές του 2013, όταν οι εργαζόμενοι σε μια σειρά από πόλεις, άρχισαν να κάνουν μονοήμερες απεργίες στα καταστήματά τους και να αναδεικνύουν τα προβλήματα στην εργασία τους, ήρθαν αντιμέτωποι με μία σειρά από προβλήματα. Το πρώτο και σημαντικότερο ήταν η έλλειψη συνδικάτου, που άφησε το περιθώριο στους εργοδότες να απειλήσουν ή και να απολύσουν τους υπαλλήλους που συμμετείχαν στην απεργία. Παράλληλα, επειδή οι μεγάλες αλυσίδες φαστ φουντ είναι φραντσάιζ, (και συχνά το κάθε κατάστημα όριζε την δικιά του ημέρα απεργίας, χωρίς συντονισμό με τα υπόλοιπα αφού δεν υπήρχε συνδικαλιστική οργάνωση) οι εργαζόμενοι του κάθε καταστήματος αγωνιζόντουσαν μόνοι τους, ενάντια σε διαφορετικό εργοδότη.

Παρά τις δυσκολίες αυτές, το κίνημα στα φαστφουντάδικα αναπτύχθηκε, τρομάζοντας τους επιχειρηματίες.

Ο Εθνικός Σύνδεσμος Εστίασης των ΗΠΑ που περιλαμβάνει εστιατόρια και αλυσίδες φαστ φουντ, ανακοίνωσε ότι παρέχει δουλειά σε 13 εκατομμύρια Αμερικανών και ότι οι συζητήσεις για αύξηση των μισθών και ωρομισθίων «πρέπει να βασίζονται σε τεκμηριωμένα στοιχεία».

«Οικονομικοί αναλυτές», οι οποίοι θεωρητικά στηρίζουν την αύξηση του κατώτατου μισθού, υποστηρίζουν πως αυτή είναι εφικτή εάν οι καταστηματάρχες αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων! Στην ουσία δηλαδή, παρουσιάζουν τους ιδιοκτήτες σαν «αγίους» που προσφέρουν δουλειά σε εργαζόμενους, ενώ προτείνουν σαν λύση την αύξηση των τιμών και όχι τη μείωση των γιγαντιαίων κερδών των ιδιοκτητών. Ενδεικτικά οι επιχειρήσεις McDonald’s, Starbucks, και Yum!, μόνο πέρσι είχαν κέρδη πάνω από 1 δις δολάρια η κάθε μια!

Η πραγματικότητα είναι πως, όσο και αν αυτό καθόλου δεν αρέσει στους αστούς αναλυτές και τους επιχειρηματίες, η αμερικάνικη εργατική τάξη έχει αρχίσει να σηκώνει κεφάλι, με το κίνημα στα φαστ φουντ να εμπνέει εργαζόμενους του χώρου, αλλά και την κοινωνία που το παρακολουθεί. Έτσι, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αρχίζουν να υιοθετούν το αίτημα για βασικό μισθό στα 15$ την ώρα!

Κάτω από αυτό το πρίσμα, η πρώτη γενική απεργία στα φαστ φουντ, είναι μία πραγματικά πολύ σημαντική εξέλιξη για τους εργαζόμενους της Αμερικής κι όχι μόνο!

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,110ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής