Εργαζόμενοι Σισμανόγλειου, Αμ. Φλέμινγκ, Π. Πεντέλης: σκληρή κριτική στον υπουργό Υγείας

Σωματεία Εργαζομένων Σισμανόγλειου, Αμαλία Φλέμινγκ, Παίδων Πεντέλης

Δελτίο Τύπου
Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015

Να σταματήσει τώρα η κοροϊδία από τον υπουργό υγείας κ. Κουρουμπλή στους εργαζόμενους των νοσοκομείων μας

Αφού πέρασε από σαράντα κύματα, ΑΚΥΡΩΣΕ ΕΠ΄ ΑΟΡΙΣΤΟΝ, τελικά και τη συνάντησή της Πέμπτης 19/3/15 ο Υπουργός Υγείας κ. Κουρουμπλής, με τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων Σισμανόγλειο – Αν. Φλέμιγκ – Π. Πεντέλης.

Επιδιώκουμε να συναντηθούμε με την ηγεσία Υπουργείου Υγείας  σχεδόν από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Προφανώς και δεν συνηθίζουμε να συνωστιζόμαστε στους υπουργικούς διαδρόμους. Έχουμε επιλέξει τον άλλο δρόμο να διεκδικούμε το δίκιο μας. Αυτόν που κράτησε ως τώρα ανοιχτά τα Νοσοκομεία της περιοχής, αυτόν που μας συνέδεσε με τα λαϊκά στρώματα των όμορων δήμων.

Θεωρήσαμε όμως, πως είχαμε καθήκον να ενημερώσουμε για την κατάσταση το νέο Υπουργό και να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στη συνεχιζόμενη πολιτική των νεοφιλελεύθερων επιλογών που προστάζει το μεγάλο κεφάλαιο, η ΕΕ  και οι ντόπιοι υπηρέτες τους.

Γι’ αυτό δημιουργούνται μια σειρά από εύλογα ερωτήματα για τη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και τη πολιτική που είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει.

 • Πώς η πολιτική ηγεσία δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να αυξήσει τον προϋπολογισμό του 2015, εφαρμόζοντας δηλαδή τον ήδη κουτσουρεμένο προϋπολογισμό του 2014 για τα νοσοκομεία, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι θα συνεχιστεί η «αξιολόγηση» και η κινητικότητα των εργαζόμενων, συνεχίζοντας έτσι την αντιλαϊκή μνημονική πολιτική των προκατόχων του; Και την ίδια ώρα για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, μείωσε 51% την επιχορήγηση από τα Νοσοκομεία και ζήτησε την επιστροφή των ταμειακών διαθεσίμων και αποθεματικών, που είναι για την κάλυψη ανεξόφλητων υποχρεώσεων;
 • Πώς ακόμη δεν υλοποίησε καμία ενέργεια στην κατεύθυνση να μην υπάρχουν αποκλεισμοί (5ευρω, ανασφάλίστοι κλπ) πρόσβασης στην Δημόσια Υγεία, αλλαγές και καταργήσεις των διοικητών και αλλαγή  του μοντέλου διοίκησης σε μια δημοκρατική βάση;
 • Πώς δήλωσε ότι μπορεί να μην καταργήσει το ακραιφνώς νεοφιλελεύθερο μόρφωμα της ΕΣΑΝ ΑΕ χαρακτηρίζοντας την πολύτιμο εργαλείο στην άσκηση της πολιτικής Υγείας;

 • Πως υπεγράφη ΑΠΟΦΑΣΗ τομεοποίησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, που στόχο έχει την κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων;

 • Πώς ο νέος Υπουργούς συναντιέται επιλεκτικά και κατά προτεραιότητα με διάφορους «παράγοντες» και «εκπροσώπους», φαρμακοβιομήχανους και ιδιώτες κλινικάρχες και τις αντιδραστικές και διασπαστικές ΠΑΣΥΝΟ–ΕΝΕΠΑΣΟΝΟΠ και ΣΥΝΔΕ;
 • Πως τοποθετήθηκαν ως επικεφαλείς των μηχανισμών του Υπουργείου Υγείας (Διοικήσεις ΥΠΕ, ΕΠΥ-Σαρτζετάκη, ΚΕΕΛΠΝΟ-Γιαννόπουλος, ΕΚΕΠΥ – επιμονή  για τον κ. Χλέτσο αρχιτέκτονα της ΕΣΑΝ ΑΕ, κλπ.) άνθρωποι που υλοποίησαν με πάθος το μνημονιακό πρόγραμμα και συμβολίζουν τις πελατειακές σχέσεις και τη διαπλοκή, με στόχο την αποδόμηση της δημόσιας Υγείας!!;

Δικαίως λοιπόν αναρωτιόμαστε αν η στάση αυτή του κ. Υπουργού οφείλεται απλά σε «ανειλημμένες υποχρεώσεις» ή πρόκειται ΓΙΑ ΜΙΑ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ και μια απαράδεκτη και απαξιωτική συμπεριφορά απέναντί στα σωματεία των εργαζομένων που δίνουν τη μάχη για τη διάσωση της δημόσιας Υγείας.

Γιατί όμως ζητήσαμε τόσο άμεσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία; Γιατί δεν κάναμε «υπομονή»;

1. Γιατί τα Νοσοκομεία μας χτυπήθηκαν περισσότερο από όλα, από το αίσχος των διαθεσιμοτήτων και των συγχωνεύσεων αφού χάσαμε 600 κρεβάτια από τη περιοχή και 900 εργαζόμενους προσωπικό από τα νοσοκομεία μας. Έκλεισε ένα ολόκληρο Νοσοκομείο, το Παπαδημητρίου και από το Αμ. Φλέμιγκ έμεινε το 1/3 και προσπαθεί να σταθεί όρθιο, ενώ το Σισμανόγλειο και το Παίδων Πεντέλης ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ να αντεπεξέλθουν στο τεράστιο βάρος που δέχονται μετά απ΄ όλα αυτά, εξοντώνοντας από τη μια τους εργαζόμενους κι από την άλλη θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.

2. Γιατί ο λαός της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του λεκανοπεδίου, συνεχίζει να απευθύνεται στα Νοσοκομεία μας με αυξανόμενο ρυθμό. Ταλαιπωρείται επί ώρες ατελείωτες στα Επείγοντα, αφού έκλεισαν 3 Παθολογικές και 4 Πνευμονολογικές στη περιοχή και την ίδια ώρα αρνείται η πολιτική ηγεσία να εντάξει στις πνευμονολογικές εφημερίες μας, το Νοσοκομείο Σωτηρία, που απαλλάχθηκε με απόφαση του πρώην ΔΥΠΕάρχη! Αποτέλεσμα αυτών να παραμένουν ασθενείς στο ΤΕΠ για δύο ή τρεις μέρες χωρίς επαρκή και ασφαλή ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα.

3. Γιατί  κατ’ επανάληψη έχουμε δηλώσει πως υπάρχει φόβος να θρηνήσουμε θύματα! Και τότε όλοι θα κάνουν πως τάχα «δεν ήξεραν». Η έλλειψη προσωπικού είναι τέτοια που τα περισσότερα τμήματα λειτουργούν πολύ κάτω από το  όριο της ασφάλειας και του κινδύνου.

Γιατί τα νοσοκομεία θα καταρρεύσουν!

Δεν μπορεί η πολιτική ηγεσία να ενημερώνεται  από την ίδια Διοίκηση που διόρισαν οι προκάτοχοι  της, με μοναδικό σκοπό να συνεχίζει τη πολιτική υποβάθμισης, συγχωνεύσεων και κλεισίματος τμημάτων,  ενώ ψελλίζει  για την ανάγκη "ανάπτυξης" προκειμένου να σώσει τις καρέκλες της – και όχι από  τους εργαζόμενους!

Αυτή είναι η κατάσταση και βέβαια δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο!

Οι εργαζόμενοι από τα Νοσοκομεία, είναι καιρός να συντονιστούμε και να απαιτήσουμε μαζικά, με κινητοποιήσεις και με τη στήριξη του λαού της περιοχής:

 • Όχι άλλη υποβάθμιση. Τα Νοσοκομεία να μείνουν  ΑΝΟΙΧΤΑ!
 • Άμεση αύξηση της Χρηματοδότησης των νοσοκομείων για τη Πλήρη κάλυψη τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους, άνεργους και τις οικογένειες τους. Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για όλους.
 • Κατάργηση των ιδιωτικών συνεργείων και εκδίωξη των εργολάβων από τα νοσοκομεία. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση αυτών των υπηρεσιών.
 • Να αναπτυχθεί πλήρως το Φλέμιγκ με την επαναλειτουργία όλων των κρεβατιών και κλινικών του και ιδιαίτερα την άμεση ανάπτυξη Πνευμονολογικής Κλινικής και να ανοίξουν άμεσα οι 46 κλειστές κλίνες και τα κλειστά κρεβάτια της ΜΕΘ (6) και των Χειρουργείων (4) του Σισμανογλείου.  
 • Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
 • Κατάργηση του ενιαίου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμιγκ» και Επαναφορά των Νοσοκομείων Σισμανόγλειο και Αμ. Φλέμιγκ ως αυτοτελή ΝΠΔΔ και αποσύνδεση του Παίδων Πεντέλης.

Ο μόνος σίγουρος δρόμος είναι ο δρόμος του αγώνα!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,220ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα