Εργαζόμενοι Μετρό: «Αφού δεν το κάνει η ΓΣΕΕ προσπαθούμε να το κάνουμε εμείς…»

Συνέντευξη με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στο Μετρό, Αντώνη Σταματόπουλο και τους εργαζόμενους, Αρετή Κοκόρου, Δημήτρη Κληρονομίδη και Κωσταντίνο Μενεγάτο.
 
Τη συνέντευξη πήρε η Ελένη Μήτσου

Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής βρίσκονται εδώ και καιρό σε κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την «εξυγίανση» των δημόσιων ΜΜΜ. Ένα σχέδιο που περιλαμβάνει αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου, αραιώσεις και καταργήσεις δρομολογίων, απολύσεις και μετατάξεις εργαζομένων καθώς και μείωση των μισθών τους – έως και 25% …για αρχή. Τα μέτρα αυτά έχουν έναν και μόνο στόχο: να κάνουν τις δημόσιες συγκοινωνίες ελκυστικές και κερδοφόρες για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, στους οποίους και θα τις ξεπουλήσουν στη συνέχεια.

 

Στα πλαίσια αυτού του σχεδίου, η κυβέρνηση, με τη βοήθεια των ΜΜΕ, ρίχνει τόνους λάσπης στους εργαζόμενους. Ισχυρίζεται ότι είναι υπεράριθμοι και ότι αμείβονται με πολύ υψηλούς μισθούς και τους μεταφέρει την ευθύνη για τα ελλείμματα και τα χρέη των αστικών συγκοινωνιών. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική, όπως έχουμε εξηγήσει αναλυτικά και σε προηγούμενα άρθρα μας(*).

 

Τα ελλείμματα και τα χρέη δεν έχουν δημιουργηθεί από τους εργαζόμενους, αλλά από τις πολιτικές των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων και τις διοικήσεις που διορίζουν στις συγκοινωνιακές εταιρίες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από το 2001 οι αστικές συγκοινωνίες της Αττικής παίρνουν ένα ελάχιστο ποσοστό (18%) από την προβλεπόμενη κρατική επιδότηση – υποτίθεται πως επιδοτούνται κατά 70%. Για να καλύψουν τις δαπάνες τους αναγκάζονται να δανείζονται από τράπεζες με ληστρικά επιτόκια, με αποτέλεσμα να πληρώνουν 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο σε τοκοχρεολύσια!

 

Οι εργαζόμενοι στο μετρό ξεκίνησαν πρώτοι τις κινητοποιήσεις, ενώ στα πλαίσια του συντονιστικού αγώνα των αστικών συγκοινωνιών κρατούν την πιο μαχητική στάση. Προτείνουν ένα σκληρό πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων και συχνά προβάλλουν την ανάγκη συντονισμού με εργαζόμενους από άλλες ΔΕΚΟ. Στις 12/1/2010, στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί με δική τους πρωτοβουλία ένα συλλαλητήριο ενάντια στη διάλυση των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής. Να είμαστε όλοι εκεί.

 

Για όλα αυτά, αλλά και για την πορεία του αγώνα συζητήσαμε με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στο Μετρό, Αντώνη Σταματόπουλο και τους εργαζόμενους, Αρετή Κοκόρου, Δημήτρη Κληρονομίδη και Κωσταντίνο Μενεγάτο.

 

 

Ερώτηση: Το Μετρό ήταν ο πρώτος χώρος στις συγκοινωνίες που ξεκίνησε κινητοποιήσεις…

 

Α. Σταματόπουλος: Ξεκινήσαμε πριν 10 μήνες, με τις απολύσεις 250 συναδέλφων. Δεν ήταν συμβασιούχοι όπως λέγεται. Ήταν δόκιμο προσωπικό. Ούτε έγιναν με παράνομο τρόπο οι προσλήψεις τους. Όλοι με αυτές τις διαδικασίες μπαίνουν στο μετρό. Η εταιρεία λειτουργεί κάτω από ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και οι προσλήψεις δεν γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Το προσωπικό προσλαμβάνεται με κατάθεση βιογραφικού και συνέντευξη, στη συνέχεια εκπαιδεύεται και αξιολογείται. Με την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού σταδίου συμπληρώνεται και ο χρόνος δοκιμαστικής περιόδου, για τον οποίο υπέγραψε σύμβαση ο εργαζόμενος. Αυτομάτως, ως αποτέλεσμα της ουσιαστικής εκπαίδευσης, των ικανοτήτων, αλλά και της αξιολόγησης και πιστοποίησης που έχουν αποκομίσει επιτυχώς οι εργαζόμενοι, συνεχίζουν να εργάζονται με σύμβαση και τυπικά αορίστου χρόνου.

 

Ερ: Η άλλη πλευρά, της κυβέρνησης και των ΜΜΕ, λέει ότι απολύθηκαν επειδή ήταν υπεράριθμοι. Ισχύει καθόλου αυτό;

 

Α. Σταματόπουλος: Οι συνάδελφοι που απολύθηκαν ήταν απαραίτητοι για τη λειτουργία των νέων σταθμών που άνοιξαν. Επιπλέον η  εκπαίδευσή του καθενός από αυτούς κόστισε στην εταιρία 9.000-10.000 ευρώ. Γιατί να απολυθούν;

Σήμερα, λόγω έλλειψης προσωπικού, οι υπάρχοντες εργαζόμενοι αναγκάζονται να κάνουν υπερωρίες και να δουλεύουν στα ρεπό τους. Μόνο το Δεκέμβρη είχαμε 12.000 υπερωρίες.

 

Ερ: Η κυβέρνηση περικόπτει τους μισθούς των εργαζομένων στα πλαίσια της «εξυγίανσης» των αστικών συγκοινωνιών. Ισχυρίζεται ότι με αυτό τον τρόπο θα μειώσει τα ελλείμματά τους.

 

Α. Σταματόπουλος: Παρόλο που το μετρό δεν είχε ποτέ κανένα από τα προνόμια των ΔΕΚΟ και το Υπουργείο το έχει τελευταία εντάξει στις υποψήφιες ΔΕΚΟ, μας κόβουν τους μισθούς όπως στις εταιρίες του Δημοσίου. Για να μας κόψουν τους μισθούς είμαστε ΔΕΚΟ. Για να μας συμπεριλάβουν στις μετατάξεις δεν είμαστε!

 

Μόνο από τους μισθούς ξέρουν να κόβουν. Από τις πραγματικές σπατάλες τίποτα. Η εταιρία για παράδειγμα νοικιάζει ένα κτήριο για να στεγάσει τις διοικητικές υπηρεσίες, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το κτήριο του αμαξοστασίου στα Σεπόλια. Παρόλο που το κτήριο του αμαξοστασίου είναι πολύ μεγάλο και έχει πληθώρα άδειων γραφείων, η εταιρία επιλέγει να στεγάσει τις διοικητικές υπηρεσίες στο απέναντι κτήριο, το οποίο νοικιάζει έναντι 24.000 ευρώ το μήνα! Επίσης, ξόδεψε τόσα χρήματα για την ανακαίνισή του, που με το ίδιο ποσό θα μπορούσαμε να το αγοράσουμε.

 

Δ. Κληρονομίδης: Το έλλειμμα του Μετρό έχει βγει μ’ έναν αυθαίρετο τρόπο. Μετά τη εφαρμογή του ενιαίου εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες, δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα πραγματικά έσοδα του Μετρό. Για να βρεις το έλλειμμα από κάπου πρέπει να αφαιρέσεις. Από πού θα αφαιρέσεις;

 

Α. Σταματόπουλος: Στον Ασπρόπυργο νοικιάζουμε αποθήκες που κοστίζουν 200.000 ευρώ το χρόνο. Με τα ενοίκια ενός χρόνου θα μπορούσαμε να φτιάξουμε δικές μας.

 

Α. Κοκόρου: Πληρώνουμε 3 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για τη φύλαξη των σταθμών από ειδικούς φρουρούς της ΕΛ.ΑΣ.

 

Για το λεγόμενο κοινωνικό εισιτήριο, το μειωμένο ή δωρεάν δηλαδή εισιτήριο των φοιτητών, των συνταξιούχων και άλλων κοινωνικών ομάδων, τα αρμόδια υπουργεία δεν μας έχουν καταβάλει ποτέ τα ανάλογα ποσά, όπως οφείλουν, από την έναρξη της λειτουργίας της εταιρείας έως σήμερα.

Η μειωμένη τιμή του κοινωνικού εισιτηρίου προκύπτει μετά από συμβάσεις με διάφορα υπουργεία που υποχρεούνται να καταβάλουν στις συγκοινωνίες το αντίτιμο ή τη διαφορά που προκύπτει από το ισχύον εισιτήριο.

 

Α. Σταματόπουλος: Η βραδινή λειτουργία του μετρό την Παρασκευή και το Σάββατο έχει επίσης μεγάλο κόστος. Εγώ δεν είμαι αντίθετος με αυτή την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας. Κάθε άλλο. Η προσωπική μου θέση μάλιστα είναι ότι οι αστικές συγκοινωνίες θα έπρεπε να είναι δωρεάν γιατί επιτελούν κοινωνικό έργο. Το κοινωνικό έργο όμως έχει ένα κόστος.

 

Στην εταιρία υπάρχει νομικό τμήμα, άρτια επανδρωμένο και με εξειδικευμένο εργατολόγο. Ωστόσο η διοίκηση, η οποία είναι νομικά υποχρεωμένη να υπερασπιστεί τους συναδέλφους που απολύθηκαν, διόρισε για την υπεράσπισή τους έναν εξωτερικό δικηγόρο, του οποίου μόνο η πρώτη αμοιβή – για τα ασφαλιστικά μέτρα – κόστισε 80.000 ευρώ. Και ακολουθούν οι αγωγές…

 

Ερ: Ποια είναι η στάση της διοίκησης του μετρό αυτή την περίοδο που είσαστε σε κινητοποιήσεις;

 

Α. Σταματόπουλος: Σε μια από τις απεργίες για παράδειγμα έπαιρναν τηλέφωνα τους εργαζόμενους και τους απειλούσαν ότι αν απεργήσουν θα απολυθούν! Έχουν απαγορέψει την είσοδο στο αμαξοστάσιο του μετρό (εκεί βρίσκονται και τα γραφεία του σωματείου) στους συναδέλφους που έχουν απολυθεί και έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, παρόλο που μέχρι να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις τους  διατηρούν την ιδιότητα τους ως ισότιμα μέλη του σωματείου. Επίσης, δεν επιτρέπουν την είσοδο ούτε στους συνδικαλιστές άλλων συγκοινωνιακών φορέων! Εδώ και λίγο καιρό δεν καλούν Δ.Σ. της εταιρίας, γιατί σε αυτό συμμετέχουν 2 εκπρόσωποι των εργαζομένων.

 

Δ. Κληρονομίδης: Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είναι νόμιμα εκλεγμένοι στο Δ.Σ. Αυτό που κάνει η διοίκηση είναι παράνομο.

 

Κ. Μενεγάτος: Καθώς δεν γίνεται Δ.Σ. έχουν  εγκαταλειφθεί μια σειρά διοικητικές ανάγκες της εταιρίας όπως π.χ. η καθαριότητα, αφού χωρίς Δ.Σ. δεν μπορούν να ανανεωθούν οι συμβάσεις. Δεν υπάρχει σύμβαση για την καθαριότητα του Μετρό αυτή τη στιγμή.

 

Α. Σταματόπουλος: 3 συνάδελφοι που έχουν βγει στη σύνταξη, δεν μπορούν να πάρουν τα λεφτά τους, επειδή η διοίκηση δεν καλεί Δ.Σ.

 

Ερ: Η ΠΑΣΚΕ στο μετρό τι στάση κρατά αυτή την περίοδο που η κυβέρνηση επιτίθεται στους μισθούς, στα δικαιώματα των εργαζομένων και προβαίνει σε απολύσεις;

 

Κ. Μενεγάτος: Η ΠΑΣΚΕ σαμποτάρει όλες τις κινητοποιήσεις. Για παράδειγμα δεν έρχονται στις συνελεύσεις, σε μια προσπάθεια να μην υπάρχει απαρτία και να μην μπορεί η συνέλευση να πάρει αποφάσεις.

 

Α. Σταματόπουλος: Στα Δ.Σ. όταν κάνω πρόταση για απεργία ψηφίζουν υπέρ, γιατί λέει φοβούνται. Μετά όμως τις σαμποτάρουν.

 

Ερ: Εσύ Αντώνη ήσουνα μέχρι πρόσφατα στην ΠΑΣΚΕ…

 

Α. Σταματόπουλος: Έχω εκλεγεί με την ΠΑΣΚΕ, είχα κάνει και γραμματέας της ΠΑΣΚΕ στο Μετρό. Με το που ξεκίνησαν οι απολύσεις και οι περικοπές στους μισθούς μας έφυγα. Εγώ αλλιώς το ήξερα το ΠΑΣΟΚ παλιά…. Αγωνίστηκα ενάντια στη Χούντα και φυλακίστηκα μαζί με ανθρώπους… που σήμερα είναι στην κυβέρνηση και περνάνε αυτά τα μέτρα. Πολλοί ακόμα εργαζόμενοι έχουν αποστασιοποιηθεί πλέον από την ΠΑΣΚΕ.

 

Ερ: Θα συνεχίσετε τις κινητοποιήσεις σας;

 

Α. Σταματόπουλος: Ναι. Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. Σχεδιάζονται νέες απολύσεις και όσοι μείνουν, θα μείνουν με μισθούς των 700 ευρώ. Τι έχουμε να χάσουμε;

 

Συμμετέχουμε στο Συντονιστικό των αστικών συγκοινωνιών που έχει δημιουργηθεί και παραμένουμε εκεί παρόλο που πιστεύουμε άλλα πράγματα… Πιστεύουμε ότι χρειάζονται πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Αλλά παραμένουμε γιατί καταλαβαίνουμε την ανάγκη για συντονισμό και κοινό βηματισμό στον αγώνα μας.

 

Προσπαθούμε επίσης να συντονιστούμε και με τους εργαζόμενους από άλλες ΔΕΚΟ και το Δημόσιο. Γι’ αυτό το σκοπό καλέσαμε και μια συνάντηση στις 29/12. Αφού δεν το κάνει η ΓΣΕΕ, προσπαθούμε να το κάνουμε εμείς. Σ’ αυτή τη συνάντηση πήραμε και την απόφαση για τη δημιουργία μιας Επιτροπής Αλληλεγγύης στις Δημόσιες Συγκοινωνίες.

 

Εμείς δεν υποχωρούμε. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια στις απολύσεις, ενάντια στην περικοπή των μισθών μας, ενάντια στη διάλυση των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών, ενάντια στο Μνημόνιο.

 

____________________

(*)  https://xekinima.org/arthra/view/article/oi-dimosies-sygkoinonies-sti-laimitomo/,  

 https://xekinima.org/arthra/view/article/astikes-sygkoinonies-attikis-oi-syndikalistes-piso/ 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα