Εργαζόμενοι «Mellon» – χωρίς κανένα μέλλον!!

Άρθρο του Θανάση Μαρίνη,
μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ)

Να ανακληθούν οι απολύσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της ΕΤΕ- Να σταματήσει το δουλεμπόριο της νοικιασμένης εργασίας

Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε τηλεφωνικά σε περίπου 50 ενοικιαζόμενους συναδέλφους/ισσες ότι απολύονται και θα τους ανακοινωθεί ο λόγος αργότερα.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι/ες εργάζονταν στο τηλεφωνικό κέντρο της Εθνικής Τράπεζας στο Μοσχάτο, μέσω της εταιρίας Mellon. Εργάζονταν με συμβάσεις 1-2 μηνών και με μισθούς της τάξης των 400-500 €.

Οι συνθήκες εργασίας σε αυτόν τον εργασιακό χώρο μόνο με «σύγχρονη γαλέρα» μπορούν να παρομοιαστούν. Περισσότεροι από 600 ενοικιαζόμενοι δουλεύουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα. Διάλειμμα, κινητά τηλέφωνα ακόμα και το φαγητό θεωρούνται πολυτέλειες. Η πρόσβαση στους συνδικαλιστικούς φορείς και σε εργατικά σχήματα δεν επιτρέπεται ή δυσχεραίνεται, παρανόμως.

Την ίδια στιγμή η Τράπεζα δαπανά εκατομμύρια σε χρυσοπληρωμένους ειδικούς συμβούλους, σε προμήθειες, σε συμβάσεις με τρίτες εταιρείες κλπ. Και όλα αυτά κάτω από εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες. Επιπλέον, άλλα 25 δισ. € προορίζονται για τις Τράπεζες, σύμφωνα με το 3ο Μνημόνιο, χρήματα με τα οποία επιβαρύνεται η ελληνική κοινωνία.

Οι τραπεζίτες βγαίνουν πολλαπλά ευνοημένοι από την εδραίωση αυτής της κατάστασης. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με «φθηνό» προσωπικό, χωρίς δικαιώματα. «Σπάνε» το προσωπικό σε πολλές «ταχύτητες», γεγονός το οποίο δυσχεραίνει την ενιαία συνδικαλιστική οργάνωση και έκφραση. «Ξηλώνουν» το πλέγμα των ρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων. Στόχος είναι η δημιουργία ενός εργατικού δυναμικού φοβισμένου, ανοργάνωτου και υπάκουου.

Πρέπει άμεσα να αντιδράσουμε. Οι αριστερές δυνάμεις να παρέμβουν άμεσα στο ΣΥΕΤΕ και να απαιτήσουν:

  • Κοινή περιοδεία ΣΥΕΤΕ-ΣΥΔΑΠΤΤ* στο Μοσχάτο. Καταγραφή των ενοικιαζόμενων εργαζομένων και των αναγκών σε τακτικό προσωπικό.
  • Άμεση ανάκληση των απολύσεων.
  • Απαίτηση για έλεγχο από επιτροπή του ΣΥΕΤΕ των συμβάσεων της ΕΤΕ με τις «τρίτες» εταιρείες.
  • Δέλιο τύπου για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας.
  • Άνοιγμα του καταστατικού του Συλλόγου και εγγραφή όλου του ενοικιαζόμενου προσωπικού.
  • Καθαρή θέση και διεκδίκηση για κατάργηση του θεσμού της ενοικίασης και ένταξη όλου του προσωπικού στον κανονισμό εργασίας και τα ταμεία.

___________________
*ΣΥΔΑΠΤΤ: Σύλλογος Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,182ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,012ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα