Στις 3 Απριλίου μέλη της «Πρωτοβουλίας Εργαζόμενων και Απολυμένων στην Ψυχική Υγεία», εκπρόσωποι Σωματείων Εργαζόμενων, καθώς και εργαζόμενοι – εκπρόσωποι δομών ψυχικής υγείας, συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό υγείας Α. Ξανθό. Η «Πρωτοβουλία Εργαζόμενων και Απολυμένων στην Ψυχική Υγεία» εξέδωσε στη συνέχεια δελτίο τύπου για τα αποτελέσματα της συνάντησης, στο οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων:
[…] Στον Α. Ξανθό θέσαμε κατά σειρά προτεραιότητας τα εξής ζητήματα και ερωτήματα: Οι απολύσεις, οι εξαναγκαστικές παραιτήσεις, οι παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων, το κλείσιμο υπηρεσιών και η εργοδοτική τρομοκρατία που έχει σαρώσει το χώρο της Ψυχικής Υγείας πρέπει να σταματήσει άμεσα.
Δώσαμε πολλά παραδείγματα που δείχνουν την κρισιμότητα του προβλήματος (ΘΕΨΥΠΑ, ΕΨΥΠΕ, Περιβολάκι, Ηπιόνη ΑΜΚΕ κλπ.) και θέσαμε την παρούσα πολιτική ηγεσία προ των ευθυνών της, να πάρει θέση για τους ελλιπέστατους ελέγχους που γίνονται κάθε φορά που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι καταγγελίες.
Τονίσαμε ότι δεν υπάρχει και καμιά εμπιστοσύνη ότι οι ελεγκτές θα κάνουν αυτοβούλως τη δουλειά τους σωστά ζητήσαμε να ενισχυθεί ο μηχανισμός ελέγχου με τη συμμετοχή των εργαζόμενων με άτομα που θα υποδεικνύονται από τα σωματεία.
[…] Τέλος θέσαμε το συνολικό θέμα της χρηματοδότησης και του σχεδιασμού του Συστήματος Ψυχικής Υγείας. Όσον αφορά στη χρηματοδότηση επισημάναμε το προφανές: πως τα 24,8εκ. του κρατικού προϋπολογισμού συν τα 15 από το ΕΣΠΑ που προβλέπονται για το 2015 είναι καταδικαστικά για τον χώρο.
Τονίσαμε επίσης ότι πραγματικός και σωστός σχεδιασμός της Ψυχικής Υγείας με πλήρη διαφάνεια στα οικονομικά των δομών δεν μπορεί να προχωρήσει με τις παρούσες διοικήσεις, οι οποίες αποτελούν μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης και ενημερώσαμε πως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις δομών στις οποίες οι εργαζόμενοι, θέλουν να αναλάβουν οι ίδιοι δομές με καθεστώς αυτοδιαχείρισης, στο βαθμό βέβαια που η πολιτική ηγεσία τους παρέχει τα μέσα.
Σε απάντηση των παραπάνω ζητημάτων και αιτημάτων ο αν. Υπουργός Υγείας Α. Ξανθός είπε (μεταξύ άλλων) τα εξής:
- Ο σχεδιασμός για το τι θα γίνει στην Ψυχική Υγεία έχει ξεκινήσει αλλά θα χρειαστεί χρόνος να ολοκληρωθεί.
- Το σενάριο που προκρίνει το Υπουργείο είναι να αυξηθεί η συμμετοχή των εργαζόμενων στη διοίκηση των μονάδων και να εφαρμοστεί σωστά η τομεοποίηση.
- Για το θέμα των καταγγελιών που έχουν πραγματοποιήσει οι εργαζόμενοι, των ελέγχων, της κακοδιαχείρισης από τις διοικήσεις, της επίλυσης του πιεστικού προβλήματος των καθυστερήσεων πληρωμών και του τι σημαίνει ακριβώς «επαναδιαπραγμάτευση» επιφυλάχθηκε να δώσει κάποια πρακτική απάντηση.
- Ο αν. υπουργός Υγείας είπε ότι «η απαίτηση σε επίπεδο δικαιοσύνης, εντιμότητας και στοιχειώδους αξιοπιστίας είναι υψηλή» και εξήγησε ότι δεν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να υπερασπιστεί και να προσπαθήσει να συντηρήσει ένα «σαθρό και μίζερο σύστημα» αλλά να επανασχεδιαστεί η Ψυχική Υγεία.
[…]
Από την πλευρά μας, θεωρούμε ότι τα ζητήματα που θέτουμε τώρα στο Υπουργείο, είναι αρκετά κοντά στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ότι πλέον ως κυβέρνηση οι άνθρωποι που στελεχώνουν το Υπουργείο Υγείας έχουν αναλάβει το κρίσιμο καθήκον να κάνουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις πράξη.
Καταλαβαίνουμε βέβαια ότι η χώρα βρίσκεται σε οριακό σημείο και ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Ωστόσο αυτό που θέλουμε να δούμε είναι να «κινούνται» τα πράγματα, με αποφασιστικό τρόπο, προς τη σωστή κατεύθυνση.
Σ’ αυτά τα πλαίσια αναμένουμε το επόμενο διάστημα χρονοδιαγράμματα και πιο συγκεκριμένες απαντήσεις από το Υπουργείο Υγείας (π.χ. στα ζητήματα των ελέγχων, των καταγγελιών των εργαζομένων, της πληρωμής των δεδουλευμένων, κ.α.)
[…]
Την ίδια στιγμή είμαστε πεπεισμένοι πως ο μόνος τρόπος να αρχίσουμε να κατακτούμε όσα χάθηκαν το προηγούμενο διάστημα είναι η διαρκής πίεση προς την κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι είναι υπέρ των εργαζομένων και του λαού.
[…]
Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσουμε μια ανοιχτή συνάντηση, στην οποία θα ενημερώσουμε πιο αναλυτικά για όσα ειπώθηκαν στο Υπουργείο και θα δούμε όλοι μαζί τα επόμενα βήματα που μπορούμε και χρειάζεται να κάνουμε ως εργαζόμενοι και απολυμένοι από δω και πέρα.