Εργαζόμενες μητέρες

Της Αθανασίας Βότσιου

Τα μεγαλύτερα θύματα του ασφαλιστικού είναι οι εργαζόμενες μητέρες. Μερικά από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νέο ασφαλιστικό έκτρωμα και αφορούν τις μητέρες είναι τα εξής:

– αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 5 έτη

– χορήγηση επιπλέον άδειας μητρότητας (13,5 αντί για 7,5 μήνες μόνο στο ΙΚΑ)

– μείωση των συντάξεων κατά 40%

– κατάργηση της πρόωρης και μειωμένης σύνταξης που δίνεται στο 50ο έτος για τις μητέρες ανηλίκων τέκνων

– κατάργηση της σύνταξης στο 55ο έτος (λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων μάλιστα θα παίρνουν στα 65 λιγότερα από ότι θα έπαιρναν στα 55).

Στις μητέρες ανηλίκων ως αντιστάθμισμα θα δίνονται πλασματικά έτη ασφάλισης και πρόσθετες άδειες. Ευκαιρία για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος έως και 5 ετών (ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών) πλασματικού χρόνου ασφάλισης θα δίνεται σε όσες έχουν γίνει μητέρες από το 2000 και μετά. Η κυβέρνηση πετάει τα ψίχουλά της στις μητέρες, αφού πρώτα τις έχει πεταμένες στη γωνία.

Βαρύ το πλήγμα όμως και για τις τρίτεκνες μητέρες με 1 παιδί ανήλικο, αν είναι ανήλικο κατά τον χρόνο εξόδου τους στη σύνταξη. Με 3 παιδιά θα κέρδιζαν 9 χρόνια πρόωρης εξόδου, δηλαδή θα συνταξιοδοτούνταν στα 56 χρόνια. Δεν ισχύει πλέον αυτό, έτσι μια εργαζόμενη το μόνο κίνητρο που έχει για την απόκτηση του τρίτου παιδιού θα είναι η μεγαλύτερη σύνταξη (2 έτη πλασματικής ασφάλισης επιπλέον). Αλλά και αυτή θα την απολαύσει στο 65ο έτος!

Ούτε ο πρωθυπουργός ούτε η υπουργός απασχόλησης αιτιολόγησαν, με οικονομικά μεγέθη την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων των εργαζομένων μητέρων. Άλλωστε, σύμφωνα με τη μελέτη της ΓΣΕΕ, τα οφέλη από αυτές τις ρυθμίσεις είναι ανύπαρκτα για τα κρατικά ταμεία. Τα οφέλη όμως για τις μεγάλες επιχειρήσεις, που μειώνουν κατά πολύ το εργασιακό τους κόστος, είναι ανυπολόγιστα. Η κυβέρνηση λοιπόν θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο κοροϊδίας των εργαζομένων μητέρων κατά παραγγελία του μεγάλου κεφαλαίου.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα