Εργατική Αυτονομία Βόλου: Όλοι στη 48ωρη γενική απεργία

Η «Εργατική Αυτονομία» στο Βόλο, συνδικαλιστική κίνηση στην οποία συμμετέχει το «Ξεκίνημα», έκδωσε την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με το νέο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων που κατεβάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, την επερχόμενη κινητοποίηση για την Πρωτομαγιά και τη 48ωρη απεργία που καλούν τα Συνδικάτα.

 

 

Να μην περάσει το ασφαλιστικό και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα
Όλοι στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς
Κυριακή 8/5, 11:00πμ πλ. Ελευθερίας
Όλοι στη 48ωρη Γενική Απεργία για το ασφαλιστικό!

 

Συνάδελφοι/ισες,

για ακόμη μια φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Οι «διαπραγματεύσεις» και τα όποια «επεισόδια» με το κουαρτέτο δεν αλλάζουν την ουσία, η λιτότητα συνεχίζεται και γίνεται πιο σκληρή. Το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα υπόλοιπα μέτρα ύψους 9 δισ. € (μαζί με τα «προληπτικά μέτρα»)  θα πλήξουν ξανά το λαϊκό εισόδημα προς όφελος των δανειστών, των τραπεζιτών και του μεγάλου κεφαλαίου (ελληνικού και ξένου).

Ασφαλιστικό

Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό περιλαμβάνει μειώσεις συντάξεων, καθιέρωση κατώτατης σύνταξης πείνας ύψους 384 ευρώ, αυξήσεις στις εισφορές, περικοπές στις παροχές υγείας και πρόνοιας κα. Αυτή η πολιτική οδηγεί στην ουσιαστική κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης, στις αυτόματες και διαρκείς μειώσεις των κρατικών δαπανών για τις συντάξεις ώστε να δοθεί ώθηση στην ιδιωτική ασφάλιση.

Φορολογικό

Οι αλλαγές στο φορολογικό φέρνουν νέα χαράτσια στις πλάτες των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων, όπως: αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης βενζίνης κατά 10 λεπτά, αύξηση του ειδικού φόρου στο αέριο κίνησης και το φυσικό αέριο, αύξηση στο ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και παράλληλα μείωση του αφορολόγητου κάτω από τα 9.000 ευρώ.

Προληπτικά μέτρα και 4ο μνημόνιο

Σαν μην έφταναν ασφαλιστικό, φορολογικό και νέα μέτρα, ύψους 5,4δις, οι δανειστές απαιτούν να ψηφιστούν προληπτικά μέτρα λιτότητας, ύψους 3,6δις, που θα εφαρμοστούν αυτόματα σε περίπτωση που δεν πιαστούν οι «στόχοι» του προγράμματος. Δηλαδή 4ο μνημόνιο και λιτότητα χωρίς τέλος!

Εργοδοτικός πόλεμος

Επιπλέον, σχεδόν σε κάθε χώρο δουλειάς, οι εργοδότες έχουν εξαπολύσει ολομέτωπο πόλεμο στις κατακτήσεις, τα δικαιώματα και τους μισθούς μας. Η κατάσταση στα εργοστάσια και όχι μόνο είναι γνωστή: λουκέτα, απολύσεις, καθυστερήσεις στις πληρωμές, μαύρη εργασία και απλήρωτες υπερωρίες, μειώσεις στους μισθούς, εκ περιτροπής εργασία, εργοδοτικοί εκβιασμοί και άλλα πολλά.

Ταυτόχρονα, ειδικά η νεολαία ζει σε συνθήκες ανεργίας, ημιαπασχόλησης, ελαστικής εργασίας (βλέπε «κοινωφελής εργασία») και συντηρείται από τις συντάξεις των παππούδων και των γονιών. Η υπόσχεση για μια «ήπια» και «φιλολαϊκή» διαχείριση του μνημονίου αποδείχτηκε ακόμη ένα μεγάλο ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζητούμενο όμως είναι πως μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση.

Υποταγμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες

Η ΓΣΕΕ έχει αποφασίσει 48ωρη γενική απεργία όταν κατατεθεί το ασφαλιστικού στη Βουλή, δηλαδή λίγο πριν την ψήφισή του. Η απόφαση αυτή μάλιστα, πάρθηκε μετά από πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) στο Κεντρικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, την οποία υπερψήφισαν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι μια 48ωρη απεργία χωρίς προετοιμασία, χωρίς σχέδιο συνέχειας και κλιμάκωσης και μόνο λίγες μέρες πριν την ψήφιση των νέων μέτρων δεν μπορεί να εμπνεύσει. Αντίθετα, δίνει το μήνυμα του «αγώνα» για την τιμή των όπλων και όχι του αγώνα που έχει στόχο να πετύχει νίκες.

Παρόλα αυτά, είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων τόσο ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς όσο και η 48ωρη γενική απεργία να είναι μαζικές κινητοποιήσεις. Γιατί έτσι θα ανέβει το ηθικό των εργαζομένων και του λαού και θα ενισχυθεί το κίνημα.

Εκτός από σοβαρό σχέδιο πάλης οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν έχουν και κάτι ακόμη. Κι αυτό είναι ένα εναλλακτικό πολιτικό πρόγραμμα απέναντι στον μνημόνιο. Τα νέα μέτρα είναι ένα μέρος της συνολικής πολιτικής που η ΕΕ, η Γερμανική κυβέρνηση και το ΔΝΤ έχουν αποφασίσει να εφαρμόσουν στην Ελλάδα.

Εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο

Έχουμε ήδη δει ότι οι δανειστές εκβιάζουν με κόψιμο της ρευστότητας και Grexit αν δεν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που ζητάνε. Αυτό έγινε άλλωστε πριν και μετά το δημοψήφισμα του καλοκαιριού.

ΟΙ εκβιασμοί μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικών σοσιαλιστικών μέτρων: παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους, εθνικό νόμισμα, εθνικοποίηση τραπεζών και στρατηγικών τομέων της οικονομίας υπό εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, διαγραφή των ιδιωτικών χρεών των λαϊκών στρωμάτων, έλεγχο του εξωτερικού εμπορίου και της κίνησης κεφαλαίων, μαζικές δημόσιες επενδύσεις και δημοκρατικός σχεδιασμός της παραγωγής με βάση τις κοινωνικές ανάγκες, διεθνιστικό κάλεσμα στο εργατικό – λαϊκό κίνημα της Ευρώπης καταρχάς για να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

Όμως η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ δεν είναι τίποτα άλλο από τη «συνδικαλιστική» πτέρυγα κομμάτων του μνημονίου, δηλαδή του μεγάλου κεφαλαίου. Για αυτό και δεν πρόκειται ποτέ να υιοθετήσουν ένα σχέδιο πραγματικού αγώνα ούτε και ένα ριζοσπαστικό πολιτικό πρόγραμμα.

Τι να κάνουμε;

Για αυτό ο αγώνας ενάντια στα νέα μέτρα συνδέεται άρρηκτα με τον αγώνα για να αλλάξει ριζικά η κατάσταση μέσα στα συνδικάτα. Τα συνδικάτα πρέπει να ξαναγίνουν το δικό μας όπλο απέναντι στην κυβέρνηση, τους δανειστές και την εργοδοσία. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζονται φρέσκιες και μαχητικές συνδικαλιστικές δυνάμεις.

Η Εργατική Αυτονομία παλεύει για όλα τα παραπάνω, συσπειρώνει στις γραμμές εργαζόμενους με διαφορετικές πολιτικές ή κομματικές ταυτότητες από εργοστάσια και άλλους εργασιακούς χώρους του Βόλου και έχει εκλέξει μια έδρα στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

 

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα και να βοηθήσεις με όποιο τρόπο μπορείς έλα σε επαφή μαζί μας!

Εργατική Αυτονομία – ανεξάρτητο συνδικαλιστικό σχήμα
τηλέφωνα επικοινωνίας: 6945973102, 6983711179
email: [email protected]

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα