Array

εργατικά μικρά…αλλά σημαντικά

* ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ

Σύγχρονα κάτεργα θα πρέπει να θεωρούμε τα εργοτάξια της Εγνατίας Οδού. Οι καταγγγελίες για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας από εργαζόμενους στα έργα αυτά είναι καθημερινό φαινόμενο. Στο τεράστιας σημασίας για το ελληνικό και ξένο κεφάλαιο έργο της σύνδεσης Ιωαννίνων-Αλεξανδρούπολης, δουλεύουν κυρίως οικονομικοί μετανάστες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, αλλά και αρκετοί Έλληνες. Η «ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ» και οι υπόλοιπες κατασκευαστικές εταιρίες ξεζουμίζουν τους εργάτες όσο τους είναι εφικτό. Είναι κοινό μυστικό πως το ωράριο εργασίας είναι νύχτα με νύχτα, ακόμα και για τα σαββατοκύριακα. Στο εργοτάξιο του Ανηλίου Μετσόβου, μέσα σε σήραγγα, δεν υπάρχει επαρκής εξαερισμός με αποτέλεσμα πολλά αναπνευστικά προβλήματα. Οι συνθήκες διαμονής των εργατών ακόμα πιο τριτοκοσμικές: στοιβαγμένοι έξι έξι σε κοντέινερ. Αυτό είναι το τίμημα της κατασκευής μεγάλων έργων στη σύγχρονη Ελλάδα.

* ΛΑΡΚΟ

Ένα σκάνδαλο που θυμίζει αρκετά αυτό των ομολόγων αποκαλύφτηκε στην βιομηχανία εξόρυξης ορυκτών μετάλλου ΛΑΡΚΟ. Θύτες οι τράπεζες JP MORGAN, GOLDMAN SACHS και BARCLAYS. Θύματα οι Έλληνες πολίτες, αφού η ΛΑΡΚΟ είναι συνιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου, της Εθνικής τράπεζας και της ΔΕΗ. Οι παραπάνω τράπεζες διαμεσολάβησαν για την προπώληση τεραστίων ποσοτήτων νικελίου σε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές της αγοράς και …πάντα με μεσολαβητές τις τράπεζες, οι οποίες αντί για την νόμιμη προμήθεια του 0,5% έπαιρναν 2%. Οι ζημιές για τη ΛΑΡΚΟ ήταν τεράστιες.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι καταγγέλουν πως οι διευθυντές έχουν γίνει 34 από 12 που ήταν πριν 3 χρόνια. Όλοι οι διευθυντές κυκλοφορούν με πολυτελή αυτοκίνητα, έχουν ειδικά προνόμια αγορών ενώ εκπρόσωπος δημοσίων σχέσεων έχει αναλάβει ο Γιώργος Νικέζης, σύμβουλος του υφυπουργού οικονομίας Πέτρου Δούκα.

Το μεγάλο φαγοπότι…

* ΟΣΕ

Σε συναγερμό καλούν οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ που καταγγέλλουν κακή έως ανύπαρκτη συντήρηση στο δίκτυο των συρμών και των γραμμών. Σαν αιτία, αναφέρουν την έλλειψη προσωπικού. Χαρακτηριστικά, οι οργανικές θέσεις εξειδικευμένου προσωπικού συντήρησης ανέρχονται στις 1.800, ενώ αυτή τη στιγμή απασχολούνται στον κλάδο λιγότερα από 1.500 άτομα. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι 8 από τα 18 ιντερσίτι να είναι ακινητοποιημένα και η ασφάλεια των επιβατών να έχει τεθεί σε κίνδυνο.

Όλα τα παραπάνω οφείλονται στην συνεχιζόμενη προσπάθεια τεμαχισμού και ξεπουλήματος ενός ακόμα περιουσιακού στοιχείου του δημοσίου.

Γιώργος Κασαμπαλάκος

___________________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα