Εργατικά μικρά αλλά σημαντικά

Εργαζόμενοι στους δήμους και αριστερά

Το άνοιγμα της συζήτησης για τα προγράμματα stage, όπως καλώς έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, ανέδειξε για άλλη μια φορά της αντιφάσεις της αριστεράς. Φτάσαμε λοιπόν λίγο πριν τις εκλογές, με τον Συνασπισμό να κατηγορεί το ΚΚΕ για πρακτικές εργοδοτικής τρομοκρατίας στους δήμους Νίκαιας – από κοινού μάλιστα με το σωματείο εργαζομένων του δήμου- και Αγιάσου Λέσβου (Αυγή 1/10), ενώ από την άλλη το κομμουνιστικό κόμμα επίσημα καταγγέλει τον ΣΥΝ για μαζικές προσλήψεις συμβασιούχων και εργαζομένων με stage σε δήμους που συμμετέχει μαζί με το ΠΑΣΟΚ στη διοίκησή τους, όπως την Πετρούπολη. Ίσως και οι δύο πλευρές να έχουν δίκιο στις καταγγελίες τους. Η εικόνα όμως των 2 μαζικότερων κομμάτων της αριστεράς στην Ελλάδα να τσακώνονται με χυδαίο τρόπο για ένα θέμα στο οποίο και τα 2 δηλώνουν αντίθετα, απωθεί τον κόσμο από την αριστερά. Αντί να αλληλοκατηγορούνται λοιπόν, ας παλέψουν μαζί, προκειμένου να απαγορευτούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και να υπάρξει περιθώριο σε αριστερές (και όχι… κεντροαριστερές) δημοτικές αρχές να ασκούν κοινωνική πολιτική, μονιμοποιώντας τους ήδη συμβασιούχους.

Ποιος πληρώνει για τα stage;

Αυτό που μάθαμε όμως για τα stage, με αφορμή όλη την κουβέντα που ξεκίνησε, ήταν ότι ενώ είναι ευρωπαϊκά προγράμματα, στα οποία η Ε.Ε. καλύπτει όλη τη χρηματοδότηση, οι τελευταίες 10.000 θέσεις stage που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση χρηματοδοτήθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία! Αυτό συνέβη γιατί η ΝΔ αιτήθηκε στην Κομισιόν τα λεφτά για το πρόγραμμα των 10.000 θέσεων, πλην όμως όλες ήταν ρουσφετολογικές. Οι νέες θέσεις εργασίας αφορούσαν μόνο υπουργεία, διοικήσεις οργανισμών και παραδόξως, την ΤΡΑΜ ΑΕ. Μη φανταστείτε πως ενισχύθηκε η λειτουργία του τραμ, απλά από εκεί 350 νεοπροσληφθέντες με stage μετατέθηκαν στο υπουργείο μεταφορών… Η Ε.Ε. αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει τα προεκλογικά ρουσφέτια της ΝΔ, έτσι η κυβέρνηση Καραμανλή βρήκε άλλο τρόπο να βρει λεφτά: ανέθεσε την χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία.

Πραγματικά είναι άξιο απορίας πώς τα ταμεία αυτά που χρηματοδότησαν την ανάπτυξη του ελληνικού καπιταλισμού στις δεκαετίες 70 και 80, που χρηματοδότησαν τόσα σκάνδαλα όπως αυτό για τα ομόλογα, που τους κλάπηκαν νομότυπα τόσα χρήματα από τις δήθεν συγχωνεύσεις ταμείων, αντέχουν οικονομικά να χρηματοδοτούν και τα ρουσφέτια της κάθε κυβέρνησης. Το συνολικό κόστος αυτών των προσλήψεων (newstime.gr 28/9) έφτασε τα 580 εκ. ευρώ και αποτέλεσε πιθανότατα το τελευταίο δείγμα «ήπιας προσαρμογής» της ΝΔ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα