Εργατικά μικρά αλλά… σημαντικά

Καπνοβιομηχανία Μιχαηλίδης

Στα χνάρια του Λαναρά, του Μυλωνά και τόσων άλλων μεγαλοβιομηχάνων που εισέπραξαν κρατικές επιδοτήσεις κινείται και ο καπνοβιομήχανος Μιχαηλίδης. Η καπνοβιομηχανία ‘Μιχαηλίδη’ στην Ξάνθη μετακομίζει προς Βουλγαρία ή κατ’άλλους στη Γιουγκοσλαβική Μακεδονία.

Ενώ λοιπόν η επιχείρηση χρωστά δεδουλευμένα 2 εκ ευρώ στους εργαζόμενους, έχει ξεκινήσει ήδη τη φυγάδευση του μηχανολογικού εξοπλισμού…υπό την ανοχή βέβαια της πολιτείας.

ΙΝΤΡΑΚΟΜ

Απίστευτη πρόκληση του εθνικού προμηθευτή, Σωκράτη Κόκκαλη, στους εργαζόμενους της INΤΡΑΚΟΜ. Ο εν λόγω επιχειρηματίας πιέζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν 35 λεπτά κάθε μέρα δωρεάν για την εργοδοσία ή θα προχωρήσει σε 400 απολύσεις. Οι εργαζόμενοι στην γενική τους συνέλευση με ψήφους 840 υπέρ και 521 κατά αποφάσισαν απεργία στις 8/2 , για πρώτη φορά στην 20χρονη ιστορία της εταιρείας, η οποία ματαιώθηκε εξαιτείας της υποχώρησης της διοίκησης του σωματείου και των ελιγμών της εργοδοσίας

ΕΛΒΟ

Αναδουλειές για την ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Όπλων), του ομίλου Μυτιληναίου. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο μεγαλοεπιχειρηματίας, ο οποίος απειλεί με απόλυση 350 εργαζόμενους, προκειμένου να καλύψει τις ζημιές. Όλα αυτά βέβαια δεν ίσχυαν όταν η ΕΛΒΟ εισέπραττε κρατικές επιχορηγήσεις και μεγιστοποιούσε τα κέρδη της. Τώρα ήρθε η ώρα να πετάξει στο δρόμο τους εργαζόμενους που ξεζούμιζε χρόνια. Καπιταλισμός γαρ…

Κόστος υπερωριών

Για τις υπερωρίες η αλλαγή που προωθείται από την κυβέρνηση είναι αρκετά σημαντική: Δεν θα υπολογίζεται πλέον το κόστος της υπερωρίας ως μιάμιση φορά το κόστος της κανονικής ώρας αλλά ως 1,25 επί της κανονικής ώρα. Αυτό θα ισχύει για τις 3 πρώτες ώρες, δηλαδή από την 40η έως και την 43η σε μια εργάσιμη εβδομάδα, που είναι και η συνήθης πρακτική σε όλες τις επιχειρήσεις και βιοτεχνίες. Ακόμα, δεν θα χρειάζεται μια επιχείρηση ειδική άδεια για να χρησιμοποιήσει τους εργαζόμενους της υπερωριακά. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δύσκολα θα μπορεί ένας εργαζόμενος να αρνηθεί να δουλέψει εξτρά ώρες. Η σκληρή πραγματικότητα που κυβέρνηση και εργοδότες αρνούνται, αυτή της μαύρης εργασίας και της απλήρωτης υποχρεωτικής υπερωρίας δείχνει να γίνεται καθεστώς.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα