Εργατικά ατυχήματα στο Μετρό Θεσ/νίκης – Συνέντευξη με τον Μάκη Μιχαλόπουλο

Η εντατικοποίηση της εργασίας, οι ελλείψεις προσωπικού και η μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας από τους εργοδότες, έχουν οδηγήσει το τελευταίο διάστημα σε πολύ μεγάλη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Από το λιμάνι του Πειραιά και το κάτεργο της COSCO μέχρι τις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων, η εικόνα είναι παρόμοια.
Πρόσφατα, στα εργοτάξια του Μετρό Θεσσαλονίκης είχαμε δύο ακόμα εργατικά ατυχήματα. Με αυτήν την αφορμή μιλήσαμε με τον Μάκη Μιχαλόπουλο, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στον Κατασκευαστικό Τομέα του Μετρό Θεσσαλονίκης, για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο. Τη συνέντευξη πήρε ο σ. Γιάννος Νικολάου.

  • Την Τρίτη 27 Ιουνίου είχαμε ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα. Τι ακριβώς συνέβη;

Ένας συνάδελφος εκτελούσε εργασίες σε ύψος περίπου τεσσάρων μέτρων με κομπρεσέρ. Κατά τη διάρκεια αυτής της εργασίας, ένα μεγάλο κομμάτι μπετό αποκολλήθηκε με αποτέλεσμα να πέσει επάνω του και να τον ρίξει από ύψος τεσσάρων μέτρων κάτω. Δυστυχώς ο εργαζόμενος δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας με αποτέλεσμα από την πτώση να υποστεί συντριπτικό κάταγμα στο πόδι και δύο σπασμένα πλευρά. Το μοναδικό μέσο ασφαλείας που φορούσε, το κράνος, του έσωσε τη ζωή.

  • Και μέσα σε λίγες ημέρες, στις 4 Ιούλη, είχαμε και δεύτερο…

Δυστυχώς γίναμε μάρτυρες ενός ακόμη εργατικού ατυχήματος μέσα σε λίγες μέρες. Δυστυχώς δεν είναι μόνο τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, οι λίγες ζώνες ασφαλείας, οι λίγες σκαλωσιές. Πρέπει κυβερνήσεις και εργοδότες να καταλάβουν ότι η βιασύνη και η τρομοκρατία στην εργασία δεν είναι καλό.

  • Ποια είναι τα άμεσα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν για να μην ξαναϋπάρξουν αντίστοιχα ατυχήματα και ποιες οι βασικές διεκδικήσεις του Σωματείου σας αυτήν την περίοδο;

Πρέπει οι όποιες εργασίες γίνονται, να γίνονται συντονισμένα και χωρίς βιασύνη. Π.χ. για να φοράει ο εργαζόμενος μια ζώνη ασφαλείας πρέπει πριν να έχει ετοιμαστεί μια «γραμμή ζωής» δηλαδή ένα συρματόσχοινο ή σχοινί πάνω στο οποίο θα δεθούν οι ιμάντες της ζώνης. Για να εκτελέσει ο εργαζόμενος μια εργασία σε ύψος, πρέπει να έχει στηθεί σκαλωσιά δίχως να υπολογίζει ο εργοδηγός ότι θα χαθεί χρόνος. Δεν είναι χαμένος χρόνος η προετοιμασία της ασφάλειας. Είναι χρόνος μέσα στην εργασία μας. Γενικά να μπει ξανά στην κουλτούρα της εργασίας μας η ασφάλεια, πράγμα που τα τελευταία χρόνια έχουμε ξεχάσει.

Τα μέτρα ασφαλείας λόγω της εντατικοποίησης του έργου έχουν χαλαρώσει επικίνδυνα. Παρά τις επιστολές που έστειλε το σωματείο σε «Ελληνικό Μετρό» (μετονομασία της «Αττικό Μετρό» που συμπεριλαμβάνει και αυτό της Θεσ/νίκης) και Εργολάβο, δεν έχει ιδρώσει το αυτί κανενός και δυστυχώς φοβόμαστε το μοιραίο.

Πάγιο αίτημα και διαχρονικό του σωματείου μας είναι η εξάλειψη των ελλείψεων στα μέτρα ασφαλείας, η στελέχωση του προσωπικού και καλύτερες αμοιβές για όλους.

  • Πως εκτιμάς ότι θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση σε σχέση με τους εργαζόμενους και ποια θα πρέπει να είναι η απάντηση του εργατικού κινήματος;

Με έκπληξη μάθαμε ότι στις 15 προτεραιότητες της κυβέρνησης και του κυρίου Γεωργιάδη δεν είναι η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία. Αυτό δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης. Κέρδη και μόνο κέρδη στους ολιγάρχες.

Εμείς από την πλευρά μας σαν εργαζόμενοι και σαν συνδικαλιστές πρέπει μέσα από τους χώρους εργασίας να οργανωθούμε ακόμη καλύτερα και να σταθούμε με πυγμή απέναντι στα σχέδιά τους. Ποτέ ξανά νεκρός εργάτης! Όσοι πηγαίνουμε στη δουλειά τόσοι να γυρίσουμε στα σπίτια μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα