Πριν μερικές μέρες βγήκε στην δημοσιότητα νέα έρευνα της φιλανθρωπικής οργάνωσης Oxfam σχετικά με τις ανισότητες στον πλανήτη. Η έρευνα μελετά την πορεία της ανισότητας διεθνώς από την έναρξη της πανδημίας το 2020 και τα δυο χρόνια που ακολούθησαν.
Σύμφωνα με την έρευνα:
- Οι μισές από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη μείωσαν το ποσοστό του προϋπολογισμού που δίνεται για την Υγεία.
- Σχεδόν οι μισές χώρες του πλανήτη μείωσαν τις δαπάνες για κοινωνική πρόνοια.
- Το 70% των χωρών παγκοσμίως μείωσαν τις δαπάνες για την Παιδεία.
- Το 95% των χωρών παγκοσμίως πάγωσαν ή και μείωσαν την φορολόγηση των πλουσίων και των μεγάλων επιχειρήσεων.
- Το 2021 οι φτωχότερες χώρες του πλανήτη ξόδεψαν το 27,5% των προϋπολογισμών τους για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους – αυτό αντιστοιχεί σε 2 φορές το ποσό που δόθηκε στην Παιδεία, 4 φορές το ποσό που δόθηκε στην Υγεία και σχεδόν 12 φορές το ποσό που δόθηκε για κοινωνική πρόνοια.
- Μέσα στα επόμενα χρόνια τα τρία τέταρτα των χωρών παγκοσμίως σχεδιάζουν περικοπές δημοσίων δαπανών (όπως οι παραπάνω) ύψους 7,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (σχεδόν 8 τρισ. ευρώ).
Είναι φανερό λοιπόν πως παρά τα φληναφήματα περί «κρίσης που τους πλήττει όλους», το βάρος για άλλη μια φορά έπεσε στις πλάτες των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων που βλέπουν το κοινωνικό κράτος να καταρρέει την ώρα που οι κυβερνήσεις πριμοδοτούν την ιδιωτικοποίηση Υγείας και Παιδείας. Και η κατάσταση είναι πολλαπλά χειρότερη για τις φτωχότερες χώρες.
Τα χρόνια που έρχονται, νέα χτυπήματα ετοιμάζονται στις κατακτήσεις των εργαζομένων. Το καπιταλιστικό σύστημα το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί για το μέλλον είναι η διαρκής πτώση του βιοτικού επιπέδου της κοινωνικής πλειοψηφίας.