Ερευνα ΙΓΜΕ: Θεσσαλονίκη – πόλη επικίνδυνη

Του Θοδωρή Φράγκου

Στα πλαίσια πανευρωπαϊκής έρευνας, η έρευνα του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών σε 9 πόλεις της Ελλάδας επιβεβαίωσε για τη Θεσσαλονίκη αυτό που οι κάτοικοι, ειδικά της Δ. Θεσσαλονίκης, γνωρίζουν εδώ και χρόνια.

Ότι το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν και εργάζονται εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ίδια τους τη ζωή.

Η έρευνα κατατάσσει τη Θεσσαλονίκη στη ζώνη "υψηλής επικινδυνότητας" σε σχέση με τη ρύπανση εδαφών, τη ρύπανση υπόγειων υδάτων τη διάθεση και διαχείριση των σκουπιδιών, ενώ την κατατάσσει στο "κόκκινο", σε σχέση με τη ρύπανση των επιφανειακών υδάτων. Ακόμα η έρευνα κατατάσσει τη Θεσσαλονίκη σε σχετικά υψηλό βαθμό επικινδυνότητας σε σχέση με κατασκευαστικές κακοτεχνίες, αστοχίες θεμελιώσεων και συνθηκών υπεδάφους δηλαδή σε σχέση με τις πιθανές συνέπειες ενός ισχυρού σεισμού ή εδαφικών υποχωρήσεων.

Στη διεθνή έρευνα η Ελλάδα μεταξύ 16 χωρών κατατάσσεται στην 3η θέ-ση επικινδυνότητας ως προς τις παραπάνω παραμέτρους.

Χιλιάδες τόνοι τοξικών

Από τους 12.126 τόνους επικίνδυνων αποβλήτων που παράχθηκαν στο νομό Θεσσαλονίκης το 2003, μόνο οι 179 τόνοι ανακυκλώθηκαν και τα υπόλοιπα πετάχτηκαν σε χωματερές.

Μόνο από το 4% των επικίνδυνων αποβλήτων του νομού κάθε χρόνο ανακυκλώνεται, το 6% πάει προς αποτέφρωση και 1% μεταφέρεται σε άλλες χώρες.

Από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μεταφέρονται στο εξωτερικό επικίνδυνα τοξικά απόβλητα από διάφορες περιοχές της χώρας ενώ στην περιοχή γύρω από τη Θεσσαλονίκη λειτουργούν δεκάδες χωματερές χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς καμία προδιαγραφή ασφάλειας.

Δυτικά είναι χειρότερα

Όπως είχαμε επισημάνει σε προηγούμενα άρθρα στο Ξ. (βλ. τοξικά στην κοίτη του Γαλλικού ποταμού, πυρκαγιά στο εργοστάσιο της ΔΙΑΝΑ-ΝΟVΑ στη Ν. Ευκαρπία) αυτή η πραγματικότητα είναι μεγεθυμένη ειδικά για τη Δ. Θεσσαλονίκη.

Δεκάδες μελέτες είναι στα συρτάρια των υπουργείων και της νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Οι υπεύθυνοι (ανεύθυνοι) των δήμων και του ΥΜΑΘ συνεχίζουν τα ευχολόγια και τα … υπομνήματα. Την ίδια στιγμή δεκάδες εργοστάσια στη βιομηχανική περιοχή της Δ. Θεσσαλονίκης συνεχίζουν ανενόχλητα να λειτουργούν εγκυμονώντας σοβαρό κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων αλλά και τεράστιας επιβάρυνσης της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων. Η Δ. Θεσσαλονίκη αποτελεί μια οδυνηρή απόδειξη ότι η αδιόρθωτη ταξική πολιτική του κεφαλαίου, έχει μετατρέψει ολόκληρες αστικές περιοχές σε χωματερές και βιομηχανικές ερήμους.

Οι λύσεις μπορούν να προκύψουν αν οι κάτοικοι κατ΄ αρχήν των Δ. συνοικιών προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις ενάντια στην υποβάθμιση της ίδιας τους της ζωής, γιατί τελικά τα προβλήματα της περιβαλλοντικής καταστροφής είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το σύστημα που εξασφαλίζει τεράστια κέρδη για τους επιχειρηματίες και τεράστια φτώχεια και υποβάθμιση της ζωής για τους εργαζόμενους και τη νεολαία αυτών των περιοχών.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα