Επιτυχημένες εκδηλώσεις της ΑΝΑΣΑ και του ΣΥΡΙΖΑ “Η ριζοσπαστική αριστερά στην Ευρώπη απέναντι στην καπιταλιστική κρίση”

Την Παρασκευή 5 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα εκδήλωση με θέμα «η ριζοσπαστική αριστερά στην Ευρώπη απέναντι στην καπιταλιστική κρίση».

Η εκδήλωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία καθώς την παρακολούθησαν τουλάχιστον 220 άτομα σε μέρα γενικής απεργίας με πορείες και συγκρούσεις και χωρίς δημόσιες συγκοινωνίες λόγω της απεργίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την πρωτοβουλία ΑΝΑΣΑ* (για την ανασύνθεση της Αριστεράς και το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ). Ομιλητές ήταν ο Ιβάν Λεμέτρ, από το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα Γαλλίας και ο Τζο Χίγγινς, ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιρλανδίας (αδελφή οργάνωση του Ξεκινήματος).

Και οι δύο ομιλητές έκαναν μία γλαφυρήπεριγραφή της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα τους.

Στην Γαλλία η οργή και η αγανάκτηση των εργαζομένων ενάντια στο Σαρκοζί και την οικονομική πολιτική του είναι έκδηλη περισσότερο από ποτέ. Την ώρα που το δημόσιο χρέος της χώρας προς τους δανειστές τραπεζίτες ανέρχεται στα 45 δις. το χρόνο κάποιες εταιρίες προκαλούν την οργή του κόσμου λόγω των τεράστιων κερδών που συνεχίζουν να έχουν. Για παράδειγμα τα διυλιστήρια Τοταλ, που ανήκουν σε ιδιώτη έχουν σημειώσει κέρδη 7,8 δις από την αρχή του χρόνου μέχρι τώρα, ενώ εταιρίες, όπως η BMW, εμπλέκονται στο ένα σκάνδαλο μετά το άλλο. Όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί ευνοϊκό πεδίο δράσης για την αριστερά της χώρας.

Από τη άλλη μεριά το παράδειγμα της Ιρλανδίας είναι εξίσου αποκαλυπτικό. Το χρέος της χώρας ανέρχεται στα 52 δις ευρώ το χρόνο, η κρατική βοήθεια εξαντλείται στις τράπεζες και όχι σε κρατικές επιχειρήσεις και το παιχνίδι των κερδοσκόπων συνεχίζεται. Στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχουν μπει, όπως και εδώ, οι δημόσιοι υπάλληλοι προσπαθώντας αφενός να κάνουν περικοπές στις αποδοχές τους και αφετέρου να στρέψουν τους υπόλοιπους εργαζόμενους εναντίον τους. Αυτό είναι το «παράδειγμα της Ιρλανδίας» που η Ευρωπαϊκή Ένωση μας προτρέπει να ακολουθήσουμε. Όπως σημείωσε ο Τζο Χίγγινς κλείνοντας την ομιλία του, η μόνη απάντηση που πρέπει να δώσουμε σε όλους αυτούς που μας προτρέπουν να ακολουθήσουμε αυτό το «παράδειγμα» είναι η αντίσταση με όπλο την ενότητα και τη συνεργασία των εργαζομένων τόσο στα πλαίσια της ίδιας της χώρας όσο και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, όπου η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων είναι εξίσου έντονη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ίδια.

Το Σάββατο 6 Μαρτίου εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη από το ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητές το Τζο Χίγγινς και τον Γιώργο Τοζίδη από τον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πάνω από 200 άτομα και έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ φωνάχτηκε και το σύνθημα: "Σε Ελλάδα, Δουβλίνο, Λισσαβόνα, όλη η Ευρώπη στο δρόμο του αγώνα". Ο Γιώργος Τοζίδης έκανε αναλυτική παρουσίαση της κρίσης της ελληνικής οικονομίας και των συνεπειών της και αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τζο Χίγγινς αποκάλυψε τις πολιτικές του κεφαλαίου και της κυβέρνησης που οδήγησαν την Ιρλανδία στο σημείο που είναι σήμερα. Στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι η αριστερά πρέπει να αποκαλύψει ποιοί είναι οι κερδοσκόποι και να δώσει την μάχη της ενημέρωσης των εργαζομένων προκειμένου να σπάσει την τρομοκρατία των ΜΜΕ. Τέλος, αφιέρωσε σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του στην ανάγκη πανευρωπαϊκού συντονισμού των αγώνων για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στην επίθεση του κεφαλαίου και του διευθυντηρίου της ΕΕ.

_________________________

* Η πρωτοβουλία για την ανασύνθεση της Αριστεράς και το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΑΣΑ, αποτελείται από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ: ΑΚΟΑ, Κόκκινο, Κοκκινοπράσινο Δίκτυο ΣΥΝ, Ρόζα ανένταχτες και ανένταχτους αριστερούς. Στην εκδήλωση συμμετείχε και το «Ξεκίνημα», το οποίο συνεργάζεται με την ΑΝΑΣΑ και το οποίο ανήκει στην «Επιτροπή για μια Εργατική Διεθνή» (CWI ) μαζί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ιρλανδίας και τον ευρωβουλευτή Τζο Χίγγινς.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα