Επιτροπή για Δημόσιες Συγκοινωνίες Θ/νίκης: ξανά ο κόμπος στο χτένι!

Δημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου της Επιτροπής για Δημόσιες Συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη (στην οποία συμμετέχει το «Ξεκίνημα») με αφορμή την νέα επίσχεση εργασίας των εργαζομένων του ΟΑΣΘ. Η Επιτροπή καταγγέλλει τη στάση και της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΟΑΣΘ και εξηγεί πως ο μόνος τρόπος να μην πληρώνουν τη νύφη οι εργαζόμενοι αλλά και το επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης είναι η εθνικοποίηση του ΟΑΣΘ.

 

 

Επιτροπή για Δημόσιες Συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη

Δελτίο Τύπου 

Θεσσαλονίκη 26 Νοέμβρη 2016

 

 

Έφθασε ξανά ο κόμπος στο χτένι με την ιστορία του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη.

Ως Επιτροπή για τις Δημόσιες Συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη από την αρχή δηλώσαμε ότι θεωρούμε αδιανόητο να μην πληρώνονται εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους, και ότι στηρίζουμε το αίτημα τους να πληρωθούν.

Από την άλλη πρέπει να πούμε ότι είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η διοίκηση του ΟΑΣΘ να διαφωνούν για το ύψος της κρατικής επιχορήγησης και να την πληρώνουν οι επιβάτες.

Η μεν κυβέρνηση έχει υποχωρήσει από τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για δημόσιες συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη, και αυτή τη στιγμή δεν προωθεί καμιά λύση σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Αντίθετα κάνει σπασμωδικές κινήσεις (υπό την πίεση και των μνημονιακών της δεσμεύσεων) σε βάρος όμως των εργαζόμενων, και των λαϊκών στρωμάτων της πόλης, οι οποίοι αδυνατούν να μετακινηθούν κατά τη διάρκεια της επίσχεσης εργασίας.

Η δε διοίκηση του ΟΑΣΘ, λόγω των λεόντειων συμβάσεων που υπέγραφε μέχρι πρόσφατα με τις εκάστοτε κυβερνήσεις έχει «καλομάθει» να βγάζει σίγουρα κέρδη, να διατηρεί το μονοπώλιο των συγκοινωνιών, να μην υφίσταται κανέναν έλεγχο επί της ουσίας, και αυτήν την προβληματική για την πόλη, αλλά συμφέρουσα γι’ αυτήν κατάσταση, θέλει να διατηρήσει επ’ αόριστον.

Δηλώνουμε επίσης αντίθετοι με τη στάση εργοδοτικών συνδικαλιστών, οι οποίοι παίζουν το παιχνίδι των διοικήσεων και κυβερνήσεων, αφήνοντας στο απυρόβλητο ουσιαστικά την εργοδοσία και τα συμφέροντά της, και υπερασπιζόμενοι όχι μόνο την αντιλαϊκή πολιτική της εταιρείας, αλλά και την αποικιοκρατική σύμβαση με το δημόσιο.

Το βασικό πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για δημόσιες συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη είναι:

  • Οι συγκοινωνίες πρέπει να είναι απαλλαγμένες από κάθε μνημονιακή δέσμευση, να εθνικοποιηθούν ώστε να είναι δημόσιες, με ενεργό, δραστήριο εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, με διασφάλιση των θέσεων εργασίας, και των εργασιακών δικαιωμάτων. Πρέπει να σταματήσει άμεσα στον ΟΑΣΘ το «δουλεμπόριο» των εργολαβικών εργαζομένων, με το σχεδιασμό κανονικών προσλήψεων σταθερής και πλήρους εργασίας.
  • Οι συγκοινωνίες πρέπει να είναι λειτουργικές, και φθηνές, με δωρεάν μετακίνηση, ως αυτονόητο δικαίωμα, στους άνεργους (και τις οικογένειες τους) καθώς και στις ευπαθείς ομάδες, με κοινωνικό εισιτήριο για μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχους, εργαζόμενους που μετακινούνται προς τους χώρους δουλειάς τους, επαρκή νυχτερινά δρομολόγια. Άμεσα ριζική μείωση του εισιτηρίου.

Καλούμε σε αγώνα τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της πόλης για να διεκδικήσουμε τα παραπάνω, καθώς και για να σταματήσουμε τις μνημονιακές πολιτικές της καταστροφής των εργατικών δικαιωμάτων και ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών αγαθών. Σε αυτούς τους αγώνες και οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ θέλουμε να είναι μαζί μας.

Θεσσαλονίκη 26/11/2016

Επιτροπή για τις δημόσιες συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,221ΥποστηρικτέςΚάντε Like
996ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα