Επιτροπή Αγώνα Θεσ/νίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού: Όχι πόλεμος για τους υδρογονάνθρακες!

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην οποία συμμετέχει το «Ξ».

Είναι γνωστό ότι ένας βασικός λόγος της σύγκρουσης Ελλάδας και Τουρκίας είναι τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που υπάρχουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Λόγος για τον οποίο φαίνεται ότι μπορεί να γίνει ακόμα και πόλεμος.

***

Προφανώς κομβικό ρόλο σε αυτό παίζει η διεθνής πολιτική σκηνή (πχ η αναβαθμισμένη θέση που διεκδικεί ο Ερντογάν απέναντι στις ΗΠΑ και την ΕΕ στο πλαίσιο της Μέσης Ανατολής και η θέση του «αντιπροσώπου» των ιμπεριαλιστών που διεκδικεί η ελληνική άρχουσα τάξη μαζί με το Ισραήλ και την Αίγυπτο στην περιοχή). Επίσης γνωρίζουμε ότι οι εξορύξεις αποτελούν ένα βασικό επίκεντρο του ανταγωνισμού των πολυεθνικών και των κυβερνήσεων που τις υπηρετούν (είτε είναι της Ελλάδας και της Τουρκίας, είτε των «μεγάλων δυνάμεων»). Όμως, αυτοί οι ανταγωνισμοί δεν έχουν τίποτα να δώσουν στις κοινωνίες. Γιατί;

  • Η συνέχιση της χρήσης των υδρογονανθράκων όπως του πετρελαίου (που η καύση του παράγει διοξείδιο του άνθρακα) και του φυσικού αερίου (που η εξόρυξη και η καύση του παράγει μεθάνιο) έχει μοιραίες επιπτώσεις για την κλιματική αλλαγή, που απειλεί να αλλάξει το πρόσωπο του πλανήτη για πάντα.
  • Τα κέρδη από τις εξορύξεις πηγαίνουν στις πολυεθνικές και στους πολιτικούς που τις στηρίζουν (όχι στους λαούς).
  • Μπορούμε να φανταστούμε την άμεση καταστροφικότητα των εξορύξεων στο περιβάλλον. Να πούμε συνοπτικά: Μια διαρροή πετρελαίου ή φυσικού αερίου κατά την διαδικασία της εξόρυξης, όπως συμβαίνει πολλές φορές σε ατυχήματα, καταστρέφει σύμπασα τη θαλάσσια ζωή (όπως το ατύχημα της BP στον κόλπο του Μεξικού) και τις παράκτιες περιοχές. Ας φανταστούμε επίσης, εκτός από τις περιβαλλοντικές, και τις οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα τέτοιο ατύχημα σε μια χώρα που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό οικονομικά στον τουρισμό. Οι εξορύξεις οδηγούν στην αύξηση της συχνότητας των σεισμών καθόσον επιδρούν στις ρηγματώσεις του υπεδάφους, η δε λειτουργία τους καθεαυτή καταστρέφει τα θαλάσσια οικοσυστήματα, με απόβλητα, καταστροφή του πυθμένα, θόρυβο κλπ.

***

Όλοι σκεφτόμαστε ότι η σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορεί να γίνει πολεμική. Γνωρίζουμε ότι οι κυβερνήσεις και οι πολυεθνικές, πετρελαίου, αερίου και όπλων, θα συμμετέχουν σε έναν τέτοιο πόλεμο με αποφάσεις, μηχανές και κεφάλαια και ότι εμείς, ο κόσμος, θα συμμετέχουμε με σάρκα και σώμα. Η περιοχή μας ιστορικά έχει πληρώσει ένα πολύ βαρύ φόρο αίματος στο βωμό των διαφόρων ανταγωνισμών που έχουν μεταξύ τους οι κυρίαρχοι των χωρών που ζούμε.

Γι’ αυτό πρέπει να πούμε όχι στα πολεμικά σχέδια και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου! Ο τουρκικός λαός, που πολύ καλά ξέρουμε ότι είναι άνθρωποι σαν εμάς, καθημαγμένοι από την κρίση και το αυταρχικό καθεστώς, μας παρουσιάζεται σαν οι προαιώνιοι εχθροί, αιμοβόροι, γενίτσαροι. Εμείς με τον τουρκικό λαό δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε, θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά στην περιοχή μας, χωρίς καταστροφή του περιβάλλοντος, λιτότητα και καταπίεση. Μαζί με τα κινήματα στην Τουρκία, την Κύπρο και όλη την περιοχή πρέπει να δώσουμε την μάχη για την απαλλαγή μας από τις εξορύξεις που απειλούν να καταστρέψουν τον τόπο που ζούμε.

Αυτοί που μας καλούν να πολεμήσουμε υποτίθεται για την υπεράσπιση της πατρίδας μας, είναι οι ίδιοι που έχουν ξεπουλήσει ότι μπορούν από αυτό τον τόπο. Τα λιμάνια τα έχουν κάνει κινέζικα, τα αεροδρόμια γερμανικά, το νερό γαλλικό, τις εξορύξεις καναδικές, κτλ. Εμείς θέλουμε μια αξιοπρεπή ζωή στο τόπο αυτό, σε ένα Αιγαίο χωρίς εξορύξεις στο οποίο μπορούμε να ζούμε αρμονικά όλοι οι λαοί της περιοχής.

Λέμε:
Όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων!
Όχι στους πολεμικούς ανταγωνισμούς!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,278ΥποστηρικτέςΚάντε Like
988ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
430ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα