Της Ελένης Μήτσου
Στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) καταφεύγουν οι εργαζόμενοι για να καταγγείλουν τον εργοδότη τους όταν τους αφήνει απλήρωτους ή καταπατά άλλα βασικά εργατικά δικαιώματα (ωράρια, συνθήκες εργασίας, άδεια κλπ). Την απόφαση να πάει στην επιθεώρηση εργασίας δεν την παίρνει κανένας εργαζόμενος εύκολα στον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να ξεπεράσει το φόβο των αντίποινων που θα δεχτεί από το αφεντικό, το φόβο της ενδεχόμενης απόλυσης, το φόβο να ξαναβρεθεί στον καιάδα της ανεργίας. Οι εργαζόμενοι που καταγγέλλουν τους εργοδότες στην επιθεώρηση εργασίας έχουν φτάσει στο «αμήν» και έχουν αποφασίσει να συγκρουστούν.
Τι γίνεται όμως όταν φτάνοντας στην Επιθεώρηση Εργασίας βρίσκονται αντιμέτωποι με Επιθεωρητές που έχουν απέναντι τους εχθρική συμπεριφορά; Που αντί να τους βοηθήσουν τους αποθαρρύνουν και τους τρομοκρατούν;
Αυτό αντιμετώπισαν οι καθαρίστριες της Ο.ΣΥ. από το αμαξοστάσιο του Βοτανικού και ο Αποστόλης Κασιμέρης συνδικαλιστής (μέλος ΔΣ Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ) στην Επιθεώρηση Εργασίας Δυτικού Τομέα στην οδό Αγησιλάου 10.
Αντιμετώπισαν Επιθεωρητές Εργασίας που τους έκλεισαν την πόρτα στην μούρη (κυριολεκτικά) και όταν διαμαρτυρήθηκαν, βρέθηκαν αντιμέτωποι τον κ. Αντώνη Πατατανέ: έναν Επιθεωρητή Εργασίας που οπλοφορεί μέσα στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας και …«καθαρίζει».
Ο κ. Πατατανές, φορώντας το όπλο του, βγήκε να κάνει τσαμπουκά, να χειροδικήσει και να διώξει τις καθαρίστριες και τον συνδικαλιστή του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ!
Τα γεγονότα περιγράφονται λεπτομερώς στην αναφορά που κατέθεσε ο Α. Κασιμέρης στον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ Γ. Σούκο και την οποία δημοσιεύουμε παρακάτω. Αντίστοιχη αναφορά κατέθεσαν και οι 8 καθαρίστριες (θα την δημοσιεύσουμε αύριο).
Το Υπουργείο Εργασίας οφείλει να επιληφθεί άμεσα αυτής της υπόθεσης. Να προχωρήσει σε ΕΔΕ για την προϊσταμένη Γ. Κοτρώτση, την Επιθεωρήτρια Ε. Μπόση και τον «πιστολέρο» Επιθεωρητή Α. Πατατανέ και να επιβάλει αυστηρές ποινές. Οφείλει επίσης να διασφαλίσει ότι η Επιθεώρηση Εργασίας θα είναι ένας χώρος όπου ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να βρει το δίκιο του και όχι να φεύγει φοβισμένος και αποθαρρυμένος.
Αναφορά Απόστολου Κασιμέρη Μέλους ΔΣ Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ για συμβάντα στη ΣΕΠΕ Δυτικού Τομέα (Αγησιλάου)
30/3/2016
Κύριε Ειδικέ Γραμματέα του ΣΕΠΕ,
Την Δευτέρα 28 Μάρτη διεξαγόταν στην ΣΕΠΕ Δυτικού τομέα (Αγησιλάου) η εργατική διαφορά μεταξύ της ΛΙΝΚ ΑΠ (της αναδόχου εταιρείας που έχει αναλάβει τον καθαρισμό των λεωφορείων της Ο.ΣΥ) και μιας μερίδας εργαζομένων της – συγκεκριμένα των εργαζομένων της που καθαρίζουν τα λεωφορεία στο αμαξοστάσιο του Βοτανικού.
Σε αυτή την εργατική διαφορά είχα πρόθεση να παρευρεθώ, όπως έχω παρευρεθεί σε μια σειρά εργατικές διαφορές και διαδικασίες καταγγελιών των εργαζομένων της ΛΙΝΚ ΑΠ στη ΣΕΠΕ Δάφνης-Γλυφάδας (26/2/2016, 16/3/2016 και άλλες ημέρες), στη ΣΕΠΕ Ζωφριάς (17/3/2016) και στη ΣΕΠΕ Νίκαιας (4/4/2016). Σε αυτές τις εργατικές διαφορές παρευρίσκομαι λόγω της συναδελφικής αλληλεγγύης που αισθάνομαι, λόγω των υποχρεώσεων που απορρέουν από το γεγονός πως είμαι εκπρόσωπος εργαζομένων και γιατί η συμμετοχή μου σε αυτές τις διαδικασίες έχει ζητηθεί ρητά από τις ίδιες τις εργαζόμενες.
Σε όλες τις ΣΕΠΕ πλην ΣΕΠΕ της οδού Αγησιλάου η συμπεριφορά των εργαζομένων ήταν άψογη, καθώς υπήρχε ευγένεια και προθυμία για συνεργασία – χωρίς να λείπει η αυστηρότητα κατά τη διάρκεια των διαδικασιών.
Στη ΣΕΠΕ της οδού Αγησιλάου είναι χαρακτηριστικός ο απότομος τρόπος και η απροθυμία στη εξυπηρέτηση που χαρακτηρίζει την προϊσταμένη και μια σειρά υπαλλήλους – προφανώς όχι από το σύνολο των εργαζομένων.
Ωστόσο ακόμα πιο σοβαρό θεωρώ το γεγονός ότι υπάρχει υπάλληλος της ΣΕΠΕ (όχι σεκιουριτάς) ο οποίος οπλοφορεί εν ώρα εργασίας στο γραφείο του και ο οποίος με το όπλο επάνω του ενεπλάκη σε διαπληκτισμό μαζί μου!
Θα αναφερθώ συγκεκριμένα στο περιστατικό που έλαβε χώρα στις 28 Μαρτίου:
Πήγα μαζί με 8 εργαζόμενες της ΛΙΝΚ ΑΠ στην ΣΕΠΕ Αγησιλάου. Η κυρία Κοτρώτση (προϊσταμένη του Δυτικού Τομέα) μας ζήτησε να περιμένουμε καθώς δεν είχε εμφανιστεί εκπρόσωπος της ΛΙΝΚ ΑΠ οπότε περιμέναμε.
Μετά από 10-15 λεπτά χτύπησα την πόρτα της κ. Κοτρώση και πήγα να μπω να την ρωτήσω αν έχει επικοινωνήσει με τον εκπρόσωπο του εργολάβου (όπως είχε κάνει η επιθεωρήτρια στη ΣΕΠΕ Δάφνης-Γλυφάδας) και εάν αυτός θα ερχόταν. Δεν πρόλαβα όμως να το κάνω καθώς μια άλλη κυρία, η κυρία Μπόση μου έπιασε το χέρι, το τράβηξε πίσω για να μην ανοίξω την πόρτα, έκλεισε την πόρτα στη μούρη μου και μιλώντας μου στον ενικό μου είπε με επιθετικό ύφος «μην ενοχλείς εδώ, ότι θες εδώ, εγώ θα κάνω τη διαφορά».
Αιφνιδιασμένος απάντησα ενστικτωδώς «σε ποιον νομίζεις ότι μιλάς» και «δεν ήρθα σπίτι σου για να μου κλείνεις στα μούτρα την πόρτα». Μπήκα στο γραφείο της κ. Κοτρώτση για να διαμαρτυρηθώ και αυτή με αποκάλεσε «ρε τραμπούκο» και «αλήτη». Στη συνέχεια έχοντας εξοργιστεί παραφέρθηκα δυστυχώς κι’ εγώ απαντώντας της επίσης με ύβρεις.
Μέσα στο γραφείο της κ. Κοτρώτση ήταν ένας υπάλληλος, τον οποίο άκουσα να αποκαλούν «Αντώνη» και ο οποίος άρχισε να με βρίζει χυδαία, να με σπρώχνει ενώ προσπάθησε και να με γρονθοκοπήσει. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια φρόντιζε να έχει ανοιχτό το σακάκι του για να φαίνεται το όπλο που είχε επάνω του.
Στο παρελθόν μου είχε περάσει από το μυαλό ότι μπορεί κάποια στιγμή να αντιμετωπίζαμε ένοπλους μπράβους του εργολάβου. Ότι θα αντιμετωπίζαμε ένοπλους μπράβους μέσα σε ΣΕΠΕ όμως δεν το είχα το φανταστεί ποτέ!
Έχω παρευρεθεί επανειλημμένα σε ΣΕΠΕ για καταγγελίες και για επίλυση εργατικών διαφορών συνοδεύοντας τις εργαζόμενες της ΛΙΝΚ ΑΠ ή εργαζόμενους από το «Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ» στο οποίο είμαι μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Σε καμία από αυτές δεν συνάντησα συμπεριφορά αντίστοιχη με αυτή που συνάντησα στη ΣΕΠΕ της οδού Αγησιλάου, ούτε ενεπλάκην ποτέ σε καυγά, ούτε βέβαια δέχτηκα επίθεση από ένοπλο εργαζόμενο!
Αλήθεια μπορεί μια οποιαδήποτε εργαζόμενη, όπως οι καθαρίστριες της ΛΙΝΚ ΑΠ, να νιώθει ότι μπορεί να αποταθεί και να βρει το δίκιο της σε μια ΣΕΠΕ όταν υπάρχουν υπάλληλοι με τέτοιου είδους συμπεριφορά;
Η πλειοψηφία των εργαζομένων καταλήγει στην επιθεώρηση εργασίας, έχοντας τραβήξει πολλά από τον εργοδότη και έχοντας παράλληλα μεγάλο φόβο για αντίποινα, ή για απόλυση κοκ. Η επιθεώρηση εργασίας θα έπρεπε να δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας στους εργαζόμενους και όχι μια αίσθηση ότι μπήκαν πάλι σ’ ένα γραφείο όπου το «αφεντικό» μιλά άσχημα, δεν δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό, δεν δίνει χρόνο, αγνοεί, και επιστρατεύει ένοπλους τραμπούκους. Δεν νοείται να μπαίνει εργαζόμενος στην επιθεώρηση εργασίας και να «ζαρώνει» από το φόβο του!