Επιστολή της γραμματείας Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντρική γραμματεία

Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Κρήτης στη συνεδρίαση της την 24η/6/2010 ασχολήθηκε με την κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ, τις εξελίξεις στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό, τις κινητοποιήσεις των συνδικαλιστικών φορέων καθώς επίσης και τα ζητήματα των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η Γραμματεία Ηρακλείου διαπιστώνει ότι η πολιτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, οι παρεμβάσεις του και η οργανωτική του κατάσταση δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες και τις κοινωνικές απαιτήσεις. Ιδιαίτερα μάλιστα σε μια περίοδο που ξεδιπλώνεται η πιο σκληρή και ανελέητη επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων.

Η πρόσφατη αποχώρηση 4 βουλευτών και η διάσπαση τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ πληγώνει το εγχείρημά μας σε μια περίοδο που χρειάζεται τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Παράλληλα, οι σοβαρές διαφωνίες σε πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα, που δεν αντιμετωπίζονται, αλλά και η οργανωτική μας ανυπαρξία δημιουργούν μια εικόνα διάλυσης, παραμάγαζων, προσωπικών ή ομαδοποιημένων στρατηγικών.

Η απογοήτευση και αποστράτευση πολλών ανθρώπων που πίστεψαν στο εγχείρημα είναι διάχυτη. Η έλλειψη εμπιστοσύνης και η απαξίωση με την οποία μας αντιμετωπίζουν ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, στα οποία θα μπορούσαμε να επενδύσουμε πολιτικά και να τα συσπειρώσουμε κοινωνικά, είναι εμφανής.

Για τούτο, ενώ δίκαια διαπιστώνουμε, τη βαθιά κρίση των συνδικαλιστικών, αυτοδιοικητικών, πολιτιστικών και γενικότερα όλων των κοινωνικών φορέων, αδυνατούμε να παρέμβουμε. Βιώνουμε –μαζί με όλη την κοινωνία- τις αλλεπάλληλες ήττες του συνδικαλισμού, την κρίση ιδεολογίας στην αυτοδιοίκηση, την κρίση αξιών σε όλο το κοινωνικό φάσμα. Όμως η δική μας πολύπλευρη κρίση και η έλλειψη προσανατολισμού δεν αφήνουν πολλά περιθώρια διαμεσολάβησης και δρομολόγησης των αναγκαίων κρίσιμων ανατροπών. Έχουμε μεγάλη την ευθύνη για τις ήττες, τον αποπροσανατολισμό, τις απογοητεύσεις, την αποστασιοποίηση του κοινωνικού σώματος.

Βέβαια οι παρακαταθήκες της Αριστεράς, η γνώση και η ιστορική εμπειρία της,  οι ζωντανές δυνάμεις που ακόμα έχει στους κόλπους της θα μπορούσαν  να επαναθεμελιώσουν μια κοινωνία που σήμερα καταρρέει. Θα μπορούσαν να την αναζωογονήσουν, να την εμπνεύσουν, να την κινητοποιήσουν.

Για να στηριχθεί μια τέτοια προοπτική είναι απαραίτητη η δική μας στροφή. Σε πιο ποιοτικά, πιο αριστερά χαρακτηριστικά. Είναι ανάγκη να αποσαφηνίσουμε το πολιτικό μας στίγμα και το λόγο που εκφέρουμε. Να αποκτήσουμε ένα πιο κρουστικό και αιχμηρό πρόσωπο. Να αναπτύξουμε πιο δυναμικές πρωτοβουλίες εντός βουλής και εκτός βουλής. Για την ανατροπή του μνημονίου και την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

Πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε σε ανασυγκρότηση του εγχειρήματος ΣΥΡΙΖΑ. Να αφήσουμε τους τακτικισμούς. Να χτίσουμε μια νέα και πιο συμπαγή πολιτική ενότητα. Να συνομολογήσουμε και να συνυπερασπιστούμε επιτέλους τις απαιτούμενες πολιτικές προτεραιότητες, τα οράματα και τους στόχους. Να απαντήσουμε –καθαρά και συνολικά- στην κοινωνία για το τι μπορεί και πρέπει να γίνει σήμερα. Να αποκτήσουμε νέα διευρυμένα κινηματικά χαρακτηριστικά.

Η Γραμματεία Ηρακλείου θεωρεί πως μεγάλη ευθύνη έχουν τα κεντρικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, που πρέπει να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση και να κινηθούν γρήγορα. Πριν είναι για όλους μας πολύ αργά!

Αφουγκραστείτε λοιπόν σύντροφοι της Κεντρικής Γραμματείας τον απλό κόσμο της Αριστεράς που λέει φτάνει πια και απαιτεί όσο ποτέ άλλοτε ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

Ηράκλειο, 24/6/2010

Η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα