Ο σοβαρός τραυματισμός ενός 7χρονου παιδιού στην Παιδική Χαρά στο πάρκο Χέλντραιχ στον Νέο Κόσμο που σημειώθηκε την Παρασκευή 14 Απρίλη, αποτελεί ένα ακόμα τραγικό συμβάν στη λίστα των σοβαρών ατυχημάτων που έχουν σημειωθεί στις Παιδικές Χαρές του δήμου Αθηναίων.
Σύμφωνα με τους γονείς που ήταν παρόντες την ώρα του ατυχήματος, το δοκάρι της κούνιας κατέρρευσε και έπεσε στο κεφάλι του παιδιού, με αποτέλεσμα το παιδί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού.
Τέτοιου είδους ατυχήματα αναδεικνύουν τις χρόνιες ελλείψεις ελέγχου και συντήρησης, στην πραγματικότητα την πλήρη εγκατάλειψη των Παιδικών Χαρών που επισκέπτονται καθημερινά οικογένειες. Υπεύθυνες βέβαια είναι οι δημοτικές αρχές που αδιαφορούν για την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής ακόμα και των μικρών παιδιών.
Ακατάλληλες κι επικίνδυνες Παιδικές Χαρές
Η εικόνα που αντικρίζει κανείς σε πολλές παιδικές χαρές είναι τραγική καθώς πρόκειται για χώρους που έχουν αφεθεί στην τύχη τους, χωρίς καμία συντήρηση, επισκευή και μέριμνα για φύλαξη, με ελλιπή φωτισμό και καθαριότητα.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανάθεσης τέτοιων έργων, όπως είναι η ανάπλαση και πιστοποίηση καταλληλότητας των Παιδικών Χαρών ως ασφαλείς, σε ιδιώτες εργολάβους. Προφανώς, μπροστά στα συμφέροντα των ιδιωτών, η ασφάλεια των παιδιών μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης είναι η παιδική χαρά που βρίσκεται στην οδό Δαφνομήλη στη Νεάπολη Εξαρχείων, καθώς μέσα σε 10 μήνες σημειώθηκαν τρεις τραυματισμοί παιδιών.
Πρόκειται για την ίδια παιδική χαρά που στις 27 Μάη του 2022 η καγκελόπορτα της καταπλάκωσε ένα 5χρονο παιδί. Μια παιδική χαρά μάλιστα που πιστοποιήθηκε ως ασφαλής το 2018!
Στη συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο στις 30 Μάη του 2022, ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν τα πάντα προκειμένου να μην υπάρξει νέο αντίστοιχο περιστατικό. 10 μήνες και 2 ατυχήματα μετά, η υπόσχεση του Μπακογιάννη διαψεύστηκε, καθώς στην ίδια Παιδική Χαρά στις 23 Δεκέμβρη του 2022 ένα παιδί έπεσε και χτύπησε σοβαρά, εξαιτίας της ακαταλληλότητας του εδάφους (στην Παιδική Χαρά). Στις 21 Φλεβάρη του 2023, ένα 3χρονο παιδί που έπαιζε στην τραμπάλα τραυματίστηκε σοβαρά στο μάτι, καθώς απουσίαζαν από το συγκεκριμένο όργανο και οι δύο προστατευτικές μπάρες.
Την ίδια στιγμή ακόμα και ο ίδιος ο Μπακογιάννης βασικά παραδέχεται την κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο σε σχέση με τις Παιδικές Χαρές. Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε τον περασμένο Μάη, από τις συνολικά 82 παιδικές χαρές, έχει γίνει ανάπλαση μόνο στις 24, 12 ακόμα έχουν δημοπρατηθεί σε ιδιώτες εργολάβους (που έχουν αναλάβει την ανάπλαση) ενώ έχουν γίνει μελέτες για άλλες 13.
Επίσης, αν δει κανείς το Τεχνικό Πρόγραμμα Δήμου Αθηναίων για το 2023 που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, θα ανακαλύψει ότι στα σχέδια της δημοτικής αρχής είναι η ανάπλαση μόνο μιας παιδικής χαράς, στον κήπο Ακροπόλεως. Το ερώτημα που προκύπτει είναι, τι γίνεται με τις υπόλοιπες Παιδικές Χαρές; Αυτό που συμβαίνει είναι ότι παραμένουν ανοιχτές, ακατάλληλες και επικίνδυνες.
Ακόμα όμως και εκεί που οι αναπλάσεις έχουν προχωρήσει, υπάρχουν περιπτώσεις όπου Παιδικές Χαρές παραμένουν κλειστές καθώς δεν έχουν λάβει την κατάλληλη πιστοποίηση. Σε άλλους δήμους της χώρας, όπως ο Δήμος Θέρμης, η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική αφού, όταν μια Παιδική Χαρά δεν διαθέτει πιστοποίηση καταλληλότητας, αυτή παραμένει ανοιχτή και ο δήμος απλά τοποθετηθεί μια ταμπέλα που αναγράφει ότι η χρήση της παιδικής χαράς γίνεται με την ευθύνη των χρηστών!
Μια παιδική χαρά για 7.700 κατοίκους του Δ. Αθηναίων
Μια παιδική χαρά, ένας μικρός χώρος πρασίνου και ψυχαγωγίας είναι μια ανάσα για τα παιδιά και τους γονείς από την καθημερινότητα, ένα ζωτικό στοιχείο σε πυκνοκατοικημένους δήμους όπως είναι αυτός του δήμου Αθηναίων.
Στην πραγματικότητα, οι Παιδικές Χαρές –και οι ελεύθεροι χώροι γενικά– είναι πολύ λίγες σε σχέση με τις ανάγκες αλλά και τον πληθυσμό του δήμου Αθηναίων, πέρα από το ότι πολλές από αυτές βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.
Το 2014 ο δήμος Αθηναίων κατήργησε 50 παιδικές χαρές, μετά το τραγικό δυστύχημα σε παιδότοπο στον Δήμο Αργυρούπολης – Ελληνικού, κατά το οποίο έχασε τη ζωή του ένα 13χρονο αγόρι. Με αυτή την αφορμή αποφασίστηκε να παρθούν πιο αυστηρά μέτρα για τη λειτουργία και την πιστοποίηση των παιδικών χαρών σε όλη τη χώρα.
Στον Δήμο Αθηναίων όμως, αντί να προχωρήσουν στην ανάπλαση των Παιδικών Χαρών προκειμένου να λειτουργούν με ασφάλεια για τα παιδιά, αποφασίστηκε να κλείσουν 50 Παιδικές Χαρές με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να λειτουργούν μόνο 82.
Δεδομένου ότι οι κάτοικοι του δήμου Αθηναίων είναι περίπου 637.000, αυτό σημαίνει πως μια παιδική χαρά αντιστοιχεί σε περίπου 7.700 κατοίκους του δήμου!
Θέλουμε ασφαλείς παιδικές χαρές
Από όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ποιες είναι οι πραγματικές προτεραιότητες του Μπακογιάννη. Δεν τον ενδιαφέρει ούτε η ποιότητα ζωής των παιδιών, ούτε κάτω από ποιες συνθήκες θα παίξουν και θα αθληθούν. Είναι σαφές ότι ο προσανατολισμός τις δημοτικής αρχής είναι να σπαταληθούν εκατομμύρια σε μίζες και εργολάβους για να τοποθετηθούν φοίνικες στον «καταπράσινο» Μεγάλο Περίπατο που έχει οραματιστεί ο Μπακογιάννης, την ίδια στιγμή που οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου υποστελεχώνονται και που κανένα έργο δεν γίνεται με πραγματικό άξονα τις ανάγκες των κατοίκων.
Χρειάζεται να απαιτήσουμε άμεσα:
- Την ανάπλαση των Παιδικών Χαρών που είναι παλιές και ακατάλληλες, με την δημιουργία ασφαλών υποδομών και την τοποθέτηση ασφαλών παιχνιδιών.
- Το έργο αυτό να γίνει από συνεργεία του δήμου και όχι από εργολάβους που βάζουν τα κέρδη τους πάνω από την ασφάλεια παιδιών και ενηλίκων.
- Τη στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου προκειμένου να γίνονται συχνοί έλεγχοι στα όργανα και τις υποδομές των παιδικών χαρών.
- Τη δημιουργία νέων ελεύθερων χώρων, αναψυχής, αθλητισμού και πρασίνου.
- Τη δημιουργία τοπικών επιτροπών από τους κατοίκους που να παρακολουθούν το τι γίνεται, να δημοσιοποιούν τα προβλήματα και να κινητοποιούν την τοπική κοινότητα για τα αιτήματά τους.
Αυτά προϋποθέτουν πρωτοβουλίες από γονείς και συλλόγους σε κάθε γειτονιά και από τις τοπικές οργανώσεις της Αριστεράς που οφείλουν να λειτουργήσουν ενωτικά. Έτσι θα μπορούν να επιτευχθούν μικρές αλλά σημαντικές νίκες και γονείς και τα παιδιά να απολαμβάνουν πραγματικά την καθημερινή τους βόλτα και ψυχαγωγία.