Επιδοτούμενα άνεργοι νέοι

Του Ηλία Αζάμπι

Τα περιβόητα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ, Stage, με την ονομασία «Μία Αρχή, Μια Ευκαιρία» απευθύνονται σε νέους ηλικίας 16 έως 25 ετών, που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, έχουν εγκαταλείψει νωρίς το σχολείο ή το έχουν τελειώσει χωρίς να συνεχίσουν σπουδές σε οποιαδήποτε βαθμίδα του εκπαιδευτικού συστήματος. Οι νέοι θα μπορούν να επιλέξουν μία εκ των τριών δράσεων του προγράμματος: το πρόγραμμα απόκτησης προϋπηρεσίας, το πρόγραμμα πιστοποιημένης κατάρτισης στην πληροφορική και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμβουλευτικής.

Πρόγραμμα απόκτησης προϋπηρεσίας

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα απόκτησης προϋπηρεσίας έχει διάρκεια πέντε μήνες. Οι νέοι που θα συμμετάσχουν σε αυτό, θα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό (680 ευρώ) και θα είναι πλήρως ασφαλισμένοι, για σύνταξη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επαγγελματικό κίνδυνο. Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί κατά προτεραιότητα σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και σε αυτοαπασχολούμενους. Ο ΟΑΕΔ θα καλύπτει εξ ολοκλήρου την αμοιβή του νέου εργαζόμενου, αλλά και την ασφαλιστική κάλυψη, ενώ οι επιχειρήσεις δεν θα πληρώνουν απολύτως τίποτα, ούτε καν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Μετά τους 6 μήνες, οι εργοδότες θα μπορούν να μην προσλάβουν τους νέους εργαζόμενους και έτσι απλά να έχουν επωφεληθεί 6 μήνες δωρεάν εργατικό δυναμικό, σε τουριστική μάλιστα περίοδο…

Πρόγραμμα πιστοποίησης γνώσης χειρισμού Η/Υ

Το πρόγραμμα πιστοποίησης γνώσης χειρισμού ηλεκτρο-νικού υπολογιστή αφορά την κατάρτιση σε βασικές δεξιό-τητες πληροφορικής και θα διεξαχθεί σε Σχολές Μαθητείας ή σε πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Διαρκεί 100 ώρες και οι εκπαιδευόμενοι που συμμετέχουν σε αυτό, θα αμείβονται προς 6 ευρώ την ώρα. Η εκπαίδευση των νέων στη χρήση υπολογιστή είναι σίγουρα απαραίτητη. Γιατί όμως πρέπει το κράτος να αναθέτει σε ΚΕΚ, ιδιωτικά ΙΕΚ και γενικά σε ιδιώτες την επιμόρφωση αυτή; Γιατί δεν μπορεί να πραγματοποιήσει αυτά τα προγράμματα σε δημόσια ιδρύματα, όπως δημόσια ΙΕΚ, σχολεία, σχολές; Οι διάφοροι ιδιώτες επιτήδειοι κάνουν πάρτι, κάθε φορά που προκηρύσσεται κάποιο τέτοιο πρόγραμμα, αφού αυτοί είναι οι μόνοι κερδισμένοι. Άλλωστε, οι καταγγελίες για την μη τήρηση των προγραμμάτων από τις εταιρίες αυτές, που τσεπώνουν πρώτα τα λεφτά και στη συνέχεια αδιαφορούν για τα υπόλοιπα, είναι άπειρες.

Με τα λεφτά των εργαζομένων επιδοτούνται οι επιχειρήσεις

Είναι προφανέστατη η προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει ένεση στο εγχώριο κεφάλαιο καθώς ο εργοδότης δεν θα έχει την παραμικρή επιβάρυνση για τα δωρεάν εργατικά χέρια. Τα 27 εκ. ευρώ που κοστίζουν τα προγράμματα αυτά θα τα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός, δηλαδή εμείς.

Επίσης με την ήδη υπάρχουσα εμπειρία από τα ΚΕΚ και τα δημόσια ΙΕΚ οι επιχειρήσεις συνεχώς ανακύκλωναν τους ανέργους των προγραμμάτων για να γλιτώνουν κατά το δυνατόν περισσότερους μισθούς. Αυτό έχει προκαλέσει ήδη έναν φαύλο κύκλο από “αιώνια επιδοτούμενους ανέργους” οπότε η εισαγωγή και των ανηλίκων στην αγορά εργασίας το μόνο που θα καταφέρει είναι να τροφοδοτήσει περισσότερο την παιδική εργασία

Και η ηγεσία της ΓΣΕΕ σφυρίζει αδιάφορα

Από την άλλη η ηγεσία της ΓΣΕΕ περί άλλων τυρβάζει. “Απαιτεί” από τους εργοδότες να δεσμευτούν ότι δε θα υπάρξει απόλυση μόνιμου προσωπικού κατά τη διάρκεια του προγράμματος, να αφορά τους νέους πάνω από 18 ετών και ότι θα διατηρήσουν και θα απασχολήσουν άλλους πέντε μήνες, όσους νέους προσέλαβαν μέσω του προγράμματος. Δηλαδή το ότι θα απασχολούνται νέοι, για ορισμένο χρόνο και χωρίς πλήρη εργασιακά δικαιώματα δεν τους απασχολεί καθόλου.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα