Επιδόματα – κοροϊδία! Αντίσταση στις επιθέσεις που έρχονται!

Άρθρο της Σύνταξης από το νέο τεύχος του «Ξ» (τεύχος 576) που κυκλοφόρησε το Σάββατο 15 Ιούνη.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεκινάει τη δεύτερη θητεία της σε ένα σκηνικό διαρκούς υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου σαν αποτέλεσμα του ψηλού πληθωρισμού και των πενιχρών αυξήσεων που δεν αντισταθμίζουν τις απώλειες. 

Ταυτόχρονα τομείς του κράτους όπως η δημόσια υγεία παρουσιάζουν σημάδια αποσύνθεσης. Το τελευταίο διάστημα κάθε λίγες μέρες έχουμε ειδήσεις για ανθρώπους που πέθαναν όσο περίμεναν ασθενοφόρο, ή μεταφέρονταν με ιδιωτικό όχημα σε κάποιο νοσοκομείο.

Την ίδια ώρα ο Κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να παρουσιάσει ένα φιλολαϊκό πρόσωπο, κάνοντας εξαγγελίες που σύντομα θα αποδειχτούν απόλυτα ανεπαρκείς για να αντιμετωπιστούν τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πλατιά στρώματα της κοινωνίας.

Ανάμεσα στα μέτρα για τα οποία υπερηφανεύεται η κυβέρνηση, είναι η επέκταση του market pass, δηλαδή τα ψίχουλα που καλύπτουν μικρό μόνο μέρος των ακραίων ανατιμήσεων στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης και μάλιστα μόνο για τρεις μήνες, από τον Αύγουστο ως τον Οκτώβρη. 

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μέσα στον Ιούνη καταγράφηκαν νέες μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, της τάξης του 13% σε νερό και αναψυκτικά, 14% σε λαχανικά και λάδι, 15% στα γαλακτοκομικά και 9,5% στα δημητριακά. 

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η οικονομική εφημερίδα Ναυτεμπορική

«Για τον Ιούνιο, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε μόλις 1,8%, αλλά ο πληθωρισμός στα τρόφιμα σκαρφάλωσε στο 12,2%. Η επίσκεψη στα σούπερ μάρκετ θυμίζει βόλτα με …τρενάκι του τρόμου. Οι ενώσεις καταναλωτών καταγγέλλουν μάλιστα ότι ”εξήντα συγκεκριμένα προϊόντα τον περασμένο μήνα στοίχιζαν 250 ευρώ και σήμερα για την αγορά των ίδιων ακριβώς πραγμάτων πρέπει να καταβληθούν 430 ευρώ”»!

Σε αυτές τις αυξήσεις η κυβέρνηση «απαντάει» με επίδομα 22 ευρώ τον μήνα για ένα μονομελές νοικοκυριό (που κλιμακωτά μπορεί να φτάσει τα 100 ευρώ για οικογένεια με εννέα μέλη – δηλαδή 11 € ανά άτομο!).  

Κοροϊδία προς τη νεολαία αλλά και την κοινωνία συνολικά αποτελεί και το περίφημο youth pass, δηλαδή τα 150 ευρώ για νέους 18-19 χρονών που προορίζονται για ταξίδια και πολιτιστικές δραστηριότητες. Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, οι ανατιμήσεις στον τουρισμό (εισιτήρια, καταλύματα, εστίαση, κλπ) κάνουν ακόμη και την ιδέα των διακοπών απαγορευτική για τον μισό περίπου πληθυσμό της χώρας. Ένας στους δύο δηλώνει ότι δεν θα πάει διακοπές ούτε για μία μέρα, και τρεις στους τέσσερις (75%) ότι έχει το τελευταίο διάστημα αναγκαστεί να ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης (εξόδους για φαγητό, ταξίδια, κλπ). 

Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι σημαντικά ποσά από τα δημόσια ταμεία, δηλαδή, πρακτικά, λεφτά των εργαζομένων, τους επιστρέφονται σε μορφή επιδομάτων, προκειμένου να συνεχίσουν να πληρώνουν αδιαμαρτύρητα τις αστρονομικές αυξήσεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, για τον περιορισμό των οποίων δεν παίρνεται κανένα απολύτως μέτρο! Σαν αποτέλεσμα φυσικά, οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι επιχειρηματίες, οι εταιρείες ενέργειας κλπ που αισχροκερδούν και ροκανίζουν κρατικό χρήμα είτε αρπάζοντας το από τους καταναλωτές, είτε με άμεσες επιδοτήσεις από το κράτος (στην περίπτωση των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας). Τα επιδόματα (pass) της κυβέρνησης στην πραγματικότητα αποτελούν επιδοτήσεις προς τους καπιταλιστές από τα δημόσια ταμεία. 

Όσο για τις αυξήσεις στους μισθούς στο δημόσιο που ανακοινώθηκαν και θα ισχύσουν από το 2024 (70 ευρώ για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους), παραμένουν μακριά από τις πραγματικές ανάγκες, όπως φαίνεται από τα παραπάνω στοιχεία. 

Ανάμεσα σε άλλα, ανακοινώθηκαν αυξήσεις στα οικογενειακά επιδόματα, μείωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά, μέτρα που προσφέρουν μικρή ανάσα στα οικονομικά αυτών των οικογενειών αλλά κυρίως ενισχύουν το αφήγημα της ανάγκης να γεννιούνται περισσότερα «ελληνόπουλα».  Σε συνδυασμό με την αντικατάσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων από το νεοσύστατο «Υπουργείο Οικογένειας», ένα πραγματικά σοβαρό πισωγύρισμα στο πεδίο των γυναικείων δικαιωμάτων, γίνεται καθαρή η επίθεση που θα δεχτούμε τα επόμενα χρόνια τόσο σε επίπεδο συνείδησης, όσο και σε επίπεδο δικαιωμάτων συνολικά.

Πέρα όμως από την παραπάνω ζοφερή κατάσταση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως τους επόμενους μήνες και χρόνια η κυβέρνηση θα είναι ακόμη πιο επιθετική απέναντι στην κοινωνία σε όλα τα επίπεδα: από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των φυσικών πόρων, την ιδιωτικοποίηση της υγείας και της παιδείας, την αποθράσυνση της αστυνομίας και των φιλο-κυβερνητικών ΜΜΕ, το σύστημα θα επιχειρήσει να πάρει πίσω κάθε κατάκτηση των εργαζομένων και της νεολαίας που δεν έχει ακόμη εξαφανίσει.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, είναι απαραίτητο το επόμενο διάστημα ο κόσμος των κινημάτων και της Αριστεράς να χτίσει νέες αντιστάσεις στις επιθέσεις που έρχονται. Παρά το αρχικό σοκ του εκλογικού αποτελέσματος –που είναι λογικό να νιώθει πολύς κόσμος, ιδιαίτερα καθώς στη νίκη της ΝΔ πρέπει να προσθέσουμε την είσοδο τριών ακροδεξιών κομμάτων στη βουλή– τα κινήματα θα ανακάμψουν αργά ή γρήγορα, προκειμένου να απαντήσουν στην επιθετικότητα της κυβέρνησης και να υπερασπιστούν το βιοτικό επίπεδο της κοινωνίας, την Υγεία και την Παιδεία, τα δικαιώματα, το περιβάλλον κλπ. Από την πλευρά της Αριστεράς χρειάζονται το επόμενο διάστημα ενωτικές πρωτοβουλίες, προτάσεις και σχέδιο δράσης, ενίσχυση της προσπάθειας να δυναμώσουν τα υπάρχοντα και να χτιστούν νέα, μαχητικά σωματεία βάσης, προσπάθεια για το χτίσιμο τοπικών κινημάτων, αντισεξιστικών κινήσεων, αντιφασιστικών επιτροπών, κλπ, σε κάθε χώρο και κάθε γειτονιά.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα