Επιβολή διδάκτρων στη Γερμανία

 
Του Θοδωρή Αναστόπουλου, Ματσέτα – σπουδαστική κίνηση ΣΔΟ ΤΕΙ Αθήνας

Άνοιξε και επίσημα πλέον ο δρόμος για την επιβολή διδάκτρων στα γερμανικά πανεπιστήμια μετά από απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου να άρει την απαγόρευση επιβολής διδάκτρων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ύστερα από προσφυγή των 11 από τα 16 κρατίδια που ελέγχονται από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) που συνεργάζεται πανευρωπαϊκά με τη ΝΔ.

Η απόφαση αυτή στηρίχτηκε στο τραγελαφικό σκεπτικό ότι τα δίδακτρα δε θα επιβαρύνουν το κόστος ζωής των φοιτητών όπου αυτά επιβληθούν…Σήμερα οι περισσότεροι φοιτητές σπουδάζουν μέσω υποτροφιών ή παράλληλης εργασίας, ενώ το ύψος των διδάκτρων κυμαίνεται από 40 ως 86 ευρώ για κάθε εξάμηνο φοίτησης ενώ στα πανεπιστήμια που ελέγχονται από το CDU αρχίζουν από 300 και φτάνουν τα 1900 ευρώ για όσους μπαίνουν στο δεύτερο κύκλο σπουδών.

Υπολογίζεται πως το ύψος των διδάκτρων θα ξεκινά από 500 ευρώ ενώ εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 2.500 ευρώ ανά εξάμηνο. Για όσους δεν έχουν χρήματα θα χορηγούνται φοιτητικά δάνεια των 15.000 ευρώ που θα αποπληρώνονται εντός μίας δεκαετίας.

Σύμφωνα πάντως με τους ίδιους τους εργοδότες εκτιμάται ότι το ελάχιστο ύψος διδάκτρων αν ένας φοιτητής τελειώσει τις σπουδές του εντός 8 εξαμήνων, δηλαδή δεν αρρωστήσει και περάσει όλα τα μαθήματα με την πρώτη θα είναι 15.500 ευρώ. Ήδη στη βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία πριν ακόμα επιβληθούν αυτά τα δίδακτρα 70.000 φοιτητές διέκοψαν τις σπουδές τους.

Μπροστά σε αυτό τον εμπαιγμό οι νέοι της Γερμανίας οργανώνουν τις πρώτες διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις ενώ στο εαρινό εξάμηνο αναμένεται να κλιμακωθεί η αντίσταση των φοιτητών, ενώ είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη τη σωστής οργάνωσης και συντονισμού του αγώνα τους.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής