Επείγον κάλεσμα σε όλη την Αριστερά!

Προς:

ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Συνασπισμός των κινημάτων και της οικολογίας, Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, ΚΟΕ, ΔΕΑ, Ενεργοί Πολίτες, Κόκκινο, ΑΚΟΑ, Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας, Ρόζα, ΔΗΚΚΙ,  ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΝΑΡ, ΣΕΚ, Αριστερή Ανασύνθεση, Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, Οικολόγοι Εναλλακτικοί, ΟΚΔΕ- Εργατική Πάλη, ΚΚΕ (μ-λ) Μ-Λ ΚΚΕ, EEK

Σύντροφοι/σες

Απευθύνουμε αυτό το κάλεσμα στη μεγάλη πλειοψηφία των κομμάτων και οργανώσεων της Αριστεράς, στο παραπέντε της αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή, της οποίας αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό θα σημαίνει μια ιστορική νίκη για το λαό και την Αριστερά, κι αν περάσει, θα σημαίνει μια αντίστοιχης σημασίας ήττα.

Υπάρχει κάτι στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία της Αριστεράς συμφωνεί – κι αυτό είναι ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πέσει και η Τρόικα να φύγει. Συμφωνεί επίσης η Αριστερά ότι ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι μέσα από ένα μεγάλο ξέσπασμα της κοινωνίας. Εκφράσεις όπως «εξέγερση λαέ», «εξέγερση παντού», απεργίες, καταλήψεις κλπ, αποτελούν κοινό τόπο στις προτάσεις της Αριστεράς.

Πιστεύουμε όμως ότι δεν υπάρχει πια χρόνος για γενικά καλέσματα. Πρέπει αυτά, άμεσα, να μεταφραστούν σε συγκεκριμένες προτάσεις δράσης για τις κρίσιμες ώρες και μέρες που περνάμε.

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν μια σειρά από σημαντικοί αγώνες αυτή την περίοδο, όπως της Χαλυβουργίας και του ΑΛΤΕΡ, καθώς και καταλήψεις δημόσιων χώρων, όπως του υπουργείου Υγείας, του ΟΕΚ, στις Περιφέρειες Λάρισας, Κέρκυρας, Ν. Αιγαίου, του δημαρχείου Χολαργού, κλπ. Όμως την ίδια στιγμή, οι κινητοποιήσεις στις δύο μέρες της 48ωρης γενικής απεργίας δεν είχαν μαζικότητα – ήταν στην πραγματικότητα πολύ κάτω από τις ανάγκες της στιγμής και πολύ μικρότερες από τις κινητοποιήσεις προηγούμενων γενικών απεργιών (ιδιαίτερα του Οκτώβρη που πέρασε). Ασφαλώς η πιο  μαζική κινητοποίηση αναμένεται για αύριο, Κυριακή απόγευμα. Όμως θα αποτελούσε σοβαρό λάθος αν η Αριστερά εναπόθετε τις ελπίδες της σε μία κινητοποίηση, την αυριανή, ελπίζοντας ότι αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης. Ο κίνδυνος μιας σοβαρής ήττας είναι υπαρκτός. Γι’ αυτό προτείνουμε τα ακόλουθα άμεσα βήματα σε μια προσπάθεια να αποτρέψουμε την ψήφιση των μέτρων και στο βαθμό που αυτό δεν γίνει δυνατό, να κρατηθεί ζωντανή η φλόγα της αντίστασης.

  • Αύριο, μετά τη λαϊκή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, την Αριστοτέλους κλπ, να προχωρήσουμε σε κατάληψη διαρκείας του Συντάγματος, της Αριστοτέλους και όποιας άλλης πλατείας είναι δυνατό.
  • Αυτό πρακτικά σημαίνει μια σειρά από οργανώσεις να προετοιμάσουν σχέδιο παραμονής στο Σύνταγμα (και αλλού) – ζήτημα καθόλου εύκολο με τον καιρό που επικρατεί αλλά, παρόλα αυτά, επιλύσιμο. Αν αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει την Κυριακή, το ραντεβού να μετατεθεί για Δευτέρα.
  •  Κεντρικό σύνθημα μπορεί να είναι αυτό που ενοποιεί όλη την Αριστερά: «Κάτω η κυβέρνηση, έξω η Τρόικα».
  • Το Σύνταγμα, η Αριστοτέλους (στην οποία, το «Ολύμπιον», τελεί ήδη υπό κατάληψη) κλπ, μπορούν να λειτουργήσουν σαν σύμβολα: ότι η αντίσταση συνεχίζεται, ότι αυτή η κυβέρνηση που κρέμεται στην ουσία από μια κλωστή μπορεί να πέσει. Έτσι θα ενθαρρύνει το να κρατηθούν οι αγώνες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη.
  • Πάνω απ’ όλα θα δώσει χρόνο στο κίνημα να διευρύνει τα σημεία αντίστασης: πρώτα και κύρια στην κατεύθυνση των απεργιακών κινητοποιήσεων διάρκειας που αποτελούν το πιο σημαντικό όπλο ενάντια στους τροϊκανούς. Θα δώσει, ακόμα, χρόνο για συντονισμένες προσπάθειες για την κάθοδο στη μάχη των νεολαιίστικων στρωμάτων, φοιτητών και μαθητών στην κατεύθυνση: καταλήψεις παντού σε σχολεία και σχολές.
  • Μια ευρεία συνάντηση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς που θέλουν να δώσουν από κοινού τη μάχη μέσα στις επόμενες 1-2 μέρες είναι κατά τη γνώμη μας εντελώς απαραίτητη. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα