Γιάννης Πιστιόλης,
γονέας μαθητή του 4ου Νηπιαγωγείου Ζωγράφου
Στις 13/11 μια δασκάλα του 4ου νηπιαγωγείου Ζωγράφου πέφτει στα σκαλιά έξω από την προκάτ τάξη και σπάει το πόδι της. Προχθές (25/11) μαθαίνουμε από τον ο Πρόεδρο του Α’ Συλλόγου Αθηνών ΠΕ ότι η δασκάλα -η οποία είναι αναπληρώτρια- επειδή δεν δικαιούται πλέον αναρρωτική άδεια, θα υποστεί περικοπή αποδοχών. Το νομικό πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή επιτρέπει μέχρι 15 μέρες αναρρωτική άδεια για τους αναπληρωτές, ακόμα κι αν το ατύχημα είναι εργατικό!
Άρα τι θα γίνει; Θα πρέπει η εκπαιδευτικός να επιστρέψει στην εργασία της, ακόμα κι αν αυτό είναι αδύνατο;
Από την πρώτη στιγμή που αντικρύσαμε το σχολείο που θα φοιτήσουν τα παιδιά μας, αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε για την καταλληλότητα των κτιριακών υποδομών. Το 4ο νηπιαγωγείο στεγάζεται σε προκάτ αίθουσες, μέσα στο προαύλιο του 5ου Γυμνασίου Ζωγράφου. Το προαύλιο έχει διαχωριστεί με κάγκελα από το προαύλιο του 5ου Γυμνασίου, πρόχειρα και χωρίς κατάλληλη στήριξη.
Με την εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης ο Δήμος Ζωγράφου, με ευθύνη της διοίκησης Θώδα (ο απερχόμενος δήμαρχος με στήριξη της ΝΔ) έσπευσε να στήσει νηπιαγωγεία σε ακατάλληλους χώρους. Δυστυχώς το 4ο Νηπιαγωγείο δεν είναι το μόνο ακατάλληλο. Το 8ο και το 14ο Νηπιαγωγείο Ζωγράφου στεγάζονται σε ισόγειο πολυκατοικίας, με την είσοδο της να βρίσκεται μέσα στο προαύλιο των νηπιαγωγείων… Η κατάσταση είναι τραγική.
Από την πρώτη στιγμή που μαθεύτηκε η είδηση για το ατύχημα της δασκάλας, οι γονείς και κηδεμόνες της τάξης μας ξεκινήσαμε τη συζήτηση για το πως πρέπει να κινητοποιήθουμε. Πλέον νοιώθουμε πως είμαστε πάρα πολύ τυχεροί που κάποιο από τα παιδιά μας δεν είχε κάποιο ατύχημα σε αυτές τις συνθήκες.
Ήδη ενημερωθήκαμε πως το σωματείο στο οποίο ανήκει η νηπιαγωγός έχει ξεκινήσει ενημερώσεις και δράσεις για το περιστατικό.
Πρέπει άμεσα να υπάρξει δικαίωση της νηπιαγωγού. Να μην υπάρξει καμία περικοπή του μισθού της. Παράλληλα θα πρέπει να ανοίξει η κουβέντα για το απαράδεκτο καθεστώς μέσα στο οποίο καλούνται να εργαστούν οι αναπληρωτές. Άνθρωποι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείας ανάγκες των κενών στα σχολεία και που έχουν δικαιώματα πετσοκομμένα.