Εντυπώσεις από το 21ο καμπ Antinazi Zone/YRE – Χάρης Ζέρβας, εργάτης στην ΕΛΒΟ

  • Χάρη, έρχεσαι για πρώτη φορά στο κάμπινγκ του Antinazi Zone/YRE. Πώς σου φάνηκε;

Το κάμπινγκ ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία γιατί μου έδωσε τη δυνατότητα να συναντηθώ με πολλούς ανθρώπους που σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο με μένα. Παρά τη διαφορετικότητα όλων αυτών των ανθρώπων μου έχει κάνει εντύπωση πόσο δεμένοι είναι μεταξύ τους.

Στην περιοχή που μένω, Παύλου Μελά, περιοχή Νικόπολη, η πλειοψηφία είναι μετανάστες, ζω μαζί μ’ αυτούς τους ανθρώπους συναναστρεφόμαστε σε καθημερινή βάση, ποτέ δεν είχα πρόβλημα (λίγο στην αρχή, ναι αλλά όχι στη συνέχεια) οι καλύτεροι μου φίλοι είναι μετανάστες, ένας Ρώσος, δύο Γεωργιανοί με ποντιακές ρίζες. Οπότε σ’ αυτό το κάμπινγκ χάρηκα που συνάντησα τόσο κόσμο με τόσο παρόμοιες απόψεις.

  • Ποιες συζητήσεις σου φάνηκαν περισσότερο ενδιαφέρουσες;

Οι συζητήσεις που παρακολούθησα ήταν πάρα πολύ χρήσιμες. Για παράδειγμα, η συζήτηση για το θέμα της διαπαιδαγώγησης των παιδιών. Έχω δύο κοριτσάκια 5 και 7,5 χρόνων και με βοήθησε να καταλάβω πώς να διαχειριστώ καλύτερα τις δυσκολίες του να ζουν σε μια κοινότητα όπου η πλειοψηφία είναι μετανάστες.

Να ξεκινήσω από τη συζήτηση για το περιβάλλον –  μου έκανε εντύπωση, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ χρήσιμη!

Ζω σε μια περιοχή με σοβαρό πρόβλημα, την Ευκαρπία, όπου έχουμε υπό κατασκευή τον  ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) που θα συμβάλει στη μόλυνση όλης της περιοχής.

Πιο παλιά στην περιοχή είχαμε βιομηχανία λιπασμάτων που έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά και στη γη και στο νερό! Εμείς παλιά πίναμε νερό από τις γεωτρήσεις, το νερό δεν πίνεται πια.  Κάναμε εμείς τις αναλύσεις, δηλαδή πήγαμε σε ιδιώτες, πληρώσαμε και ανακαλύψαμε πως το νερό όχι μόνο δεν πίνεται, αλλά ούτε για λούσιμο δεν κάνει! Ο δήμος έβγαλε δικιά του ανακοίνωση ότι το νερό είναι εντάξει αλλά στη συνέχεια τράβηξε γραμμές από την ΕΥΑΘ, έφερε νερό από την Ηλιούπολη και έβαλε 5 βρύσες (!!!) – για να παίρνει ο κόσμος νερό να πίνει και να μαγειρεύει! Αυτό αφορά όλη τη Νικόπολη κι ένα μέρος της κάτω Ηλιούπολης. Το θέμα του περιβάλλοντος είναι ζήτημα ζωής για μια σειρά κοινότητες και ο αγώνας πρέπει να είναι ανένδοτος.

  • Στη συζήτηση για την αυτοδιαχείριση μίλησες αναφέροντας το τι γίνεται αυτή τη στιγμή στην ΕΛΒΟ. Θες να πεις δυο λόγια για τους αναγνώστες μας;

Βρήκα εξαιρετική τη συζήτηση για την αυτοδιαχείριση με αφορμή τα παραδείγματα της ΒΙΟΜΕ, της ΕΡΤ, της Εφημερίδας των Συντακτών κλπ. Είναι εντελώς επίκαιρη και στην περίπτωση του δικού μας εργοστασίου.

Η ΕΛΒΟ παράγει στρατιωτικό υλικό. Κάποτε παρήγε και τουριστικά λεωφορεία, φορτηγά για ιδιωτικό τομέα, σκουπιδιάρες για το δήμο, πιεστήρια για διαλογή απορριμμάτων, πρέσες σκουπιδιών για εξοικονόμηση χώρου, καυσίμων, κόστους γενικά. Μόνο τον κινητήρα εισάγαμε από το εξωτερικό, όλα τα υπόλοιπα τα κάναμε εμείς.

Τώρα το εργοστάσιο είναι σε διαδικασία εκκαθάρισης – ξεκίνησε το Γενάρη του ’14,  θα τελειώσει τέλη ’14.  Θέλουν να το βάλουν «σε διαγωνισμό», κανένας δεν λέει τι είδους διαγωνισμό – ξέρουμε όμως πως το θέλουν οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί. Το θέλουν γιατί κάναμε συμπαραγωγή με τους Γερμανούς το Λέοπαρντ (άρμα μάχης) και με τους Αμερικανούς το Χάμμερ (στρατιωτικό όχημα).

Θέλουν να το δώσουν για ένα κομμάτι ψωμί στους Αμερικανούς ή Γερμανούς. Είμαστε 320 εργάτες σήμερα, παλιά ήμασταν 1250 – με ψηλή εξειδίκευση και τεχνογνωσία. Κάνανε εθελούσιες για να διώξουν τον κόσμο, αντί να δώσουν τα ίδια λεφτά για επενδύσεις. Το 50% του εργοστασίου ανήκει στο δημόσιο, όμως τη διοίκηση την ασκούσε ο Μυτιληναίος.

Αυτή είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία που υποτίθεται θα μας σώσει… 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,198ΥποστηρικτέςΚάντε Like
993ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα