Εντυπώσεις από το 21ο καμπ Antinazi Zone/YRE – Έμμα, Ιρλανδία

 

  • Έμμα, καλώς ήρθες στην Ελλάδα και στο κάμπινγκ του Antinazi Zone. Πες μας λίγα λόγια για τις εντυπώσεις σου;

Είχα ακούσει τα καλύτερα λόγια από τον Στίβεν και τον Μάτ που έχουν ξανάρθει, αλλά είναι καλύτερο από ότι περίμενα!

Μου έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις ο αριθμός των νέων ανθρώπων, ο αριθμός των γυναικών, το εξαιρετικά καλό, συντροφικό και φιλικό κλίμα, η πολύ καλή ισορροπία ανάμεσα σε συζητήσεις (συνολικά καμιά εικοσαριά αν δεν κάνω λάθος) και διασκέδασης.

Φεύγει κανείς ξεκούραστος και με γεμάτες τις μπαταρίες, παρά το ότι το κάμπινγκ αυτό είναι κατά βάση πολιτικό.

  • Από τις συζητήσεις τι σημείωσες περισσότερο;

Μου προκάλεσε τις καλύτερες εντυπώσεις η συζήτηση που οργάνωσε το «Ξ» για τις πολιτικές εξελίξεις με ένα από τους ομιλητές τον συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί. Η συζήτηση ήταν ανοιχτή, φιλική και συντροφική αλλά ταυτόχρονα καθαρή – χωρίς δηλαδή το «Ξ» να νερώσει καθόλου το πρόγραμμα του και την κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Βρήκα πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι η κριτική αυτή έγινε με συντροφικό τρόπο και δεν προκάλεσε ένταση ή πολεμικό κλίμα. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν έρθει στη συζήτηση αντέδρασαν επίσης με φιλικό τρόπο και έγινε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων. Έτσι πρέπει να μάθει να συζητάει η Αριστερά.

Γενικά το επίπεδο των συζητήσεων πολύ καλό και ψηλό – για ένα κάμπινγκ αυτό είναι αρκετά εντυπωσιακό! Αυτό ισχύει για όλες γενικά τις συζητήσεις, παρότι ξεχώρισα τις συζητήσεις για τη Χρυσή Αυγή και την αντιφασιστική πάλη καθώς και για την κατάσταση στην Παλαιστίνη με ομιλητή Ισραηλινό σύντροφο. Παρακολούθησα με ενδιαφέρον επίσης τη συζήτηση για τους ομοφυλόφιλους και το κίνημα ΛΟΑΤ – σ’ αυτό το πεδίο τα πράγματα στην Ελλάδα είναι πιο πίσω απ’ ότι αλλού στην Ευρώπη, ακόμα και στην Ιρλανδία η οποία είναι μια καθολική χώρα, με στοιχεία συντηρητισμού (πχ οι εκτρώσεις απαγορεύονται!) η συνείδηση είναι πολύ θετική και ανοικτή απέναντι στα άτομα με διαφορετικούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς.

Νομίζω πως το χάιλαιτ της διοργάνωσης ήταν η αντιφασιστική εκδήλωση που έγινε στην πόλη, σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Πάρα πολύ οργάνωση, πολλοί ομιλητές που εκπροσωπούσαν διαφορετικούς πολιτικούς, κοινωνικούς ή αντιφασιστικούς φορείς, ωραία μουσική και δυναμική παρουσία – πολύ ωραία κίνηση! Είχα μια ανησυχία ότι μπορεί η εκδήλωση να δεχόταν επίθεση, είδα ότι η περιφρούρηση ήταν πολύ έντονη, η παρουσία αστυνομίας και ΜΑΤ εξαιρετικά μεγάλη, παρόλα αυτά όλα κύλησαν ομαλά.

Έχω σκοπό σίγουρα να ξανάρθω, μαζί και με άλλους συντρόφους από την Ιρλανδία.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,200ΥποστηρικτέςΚάντε Like
992ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα