Ένταση της καταστολής με το πρόσχημα της πάταξης της εγκληματικότητας

Μετά τις εκατοντάδες κάμερες που στήθηκαν σε όλη την Αθήνα με πρόσχημα την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων νέα κατασταλτικά μέτρα λαμβάνονται από κυβέρνηση, ΕΛ.ΑΣ. και δημοτικές αρχές. Σώμα “εθελοντών αστυνομικών” συστήνεται στο Βύρωνα, ενώ σαρωτικούς ελέγχους οργανώνει η αστυνομία μέσω του προγράμματος

————-

ΠΟΛΙΣ.

Το πρόγραμμα ΠΟΛΙΣ ξεκίνησε πριν ενάμιση μήνα και λειτουργεί κυρίως νύχτα, στις πιο «εγκληματογόνες(διάβαζε υποβαθμισμένες) περιοχές» των αστικών κέντρων. Διεξήχθη από 6.153 πάνοπλους αστυνομικούς, οι οποίοι «ρούφηξαν» ό,τι βρέθηκε μπροστά τους: 45.462 πολίτες, 21.165 ελέγχους σε οχήματα και 4.372 ελέγχους σε καταστήματα.Οι τέσσερις αστυνομικές επιχειρήσεις «ΠΟΛΙΣ» που έγιναν τον τελευταίο μήνα είχαν ως αποτέλεσμα να συλληφθούν 1.407 άτομα και να εντοπιστούν 9.116 παραβάσεις. Οι επιτελείς του υπουργείου Δημόσιας Τάξης υποστηρίζουν ότι κατέφεραν ένα δυνατό χτύπημα ενάντια στην εγκληματικότητα. Η πραγματικότητα ωστόσο μάλλον είναι διαφορετική. Οι επιχειρήσεις τύπου «ΠΟΛΙΣ», όπως δείχνουν και τα στοιχεία, δεν χτυπούν το οργανωμένο έγκλημα και τα παρακλάδια του. Ούτε καν το βασικό κομμάτι της μικροπαραβατικότητας όπως είναι οι διαρρήξεις σπιτιών, οι κλοπές οχημάτων και οι αρπαγές τσαντών. Κυρίως αφορούν: χρήστες ουσιών, αλλοδαπούς, εκδιδόμενες, επαίτες, μικροπωλητές. Δηλαδή ενώ οι μεγαλοεγκληματίες κυκλοφορούν ελεύθερα ανάμεσα μας(πολλές φορές και στους διαδρόμους της Ιεράς Συνόδου) η κυβέρνηση εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό εις βάρος κοινωνικών ομάδων που χρειάζονται προστασία και φροντίδα. Ενδεικτική είναι η παρακάτω δήλωση του Κ.Βουδούρη γ.γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων: «Συλλαμβάνονται αυτοί που έχουν κάτι παράνομο πάνω τους. Δεν έχουμε να κάνουμε με μεγάλες υποθέσεις εγκληματικότητας (π.χ. διακίνηση ναρκωτικών, προστασία νυχτερινών κέντρων κ.ά.). Αυτές οι υποθέσεις εξιχνιάζονται ύστερα από πολυήμερη παρακολούθηση και πληροφόρηση, γιατί οι κακοποιοί αυτών των τομέων είναι πολύ προσεκτικοί και φυλάγονται». Μοναδικό αποτέλεσμα λοιπόν του προγράμματος είναι η καταθλιπτική εικόνα μιας αστυνομοκρατούμενης πόλης και χιλιάδες ταλαιπωρημένοι από τους διαρκείς και πολλές φορές εξευτελιστικούς ελέγχους, πολίτες.

———-

ΒΥΡΩΝΑΣ: πείραμα ενίσχυσης της καταστολής

Στο Βύρωνα ο δήμαρχος σε συνεργασία με το υπ.Δημόσιας Τάξης ετοιμάζει σώμα εθελοντών αστυνομικών που θα συνεργάζονται με την αστυνομία. Από το Σεπτέμβρη λοιπόν 150 εθελοντές θα ξεχυθούν στους δρόμους με περιπολικά και ασύρματους. Στα καθήκοντα τους περιλαμβάνεται η επίβλεψη δρόμων, πλατειών, δημόσιων χώρων, σχολικών κτιρίων κ.ά., αλλά και να ειδοποιούν την αστυνομία αν “διαπιστώσουν ύποπτες κινήσεις από άτομα, τα οποία, λόγω του τόπου, του χρόνου και της εν γένει συμπεριφοράς τους κρίνονται ύποπτα διάπραξης εγκληματικής πράξης”. Ως κίνητρα για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα είναι η ασφαλιστική κάλυψη, η παρακολούθηση ειδικών σεμιναρίων, η δωρεάν είσοδος σε εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Βράχων, η δωρεάν συμμετοχή σε προγράμματα του δήμου, η έκπτωση στα δημοτικά αναψυκτήρια και εκπτώσεις σε καταστήματα της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Βύρωνας είναι γενικά μια περιοχή χαμηλής εγκληματικότητας, διαθέτει αστυνομικό τμήμα και τον Σεπτέμβριο θα αποκτήσει και 15 δημοτικούς αστυνομικούς. Ο δήμος λοιπόν συμβάλλει στην προσπάθεια δημιουργίας κλίματος φόβου στους πολίτες την ίδια ώρα που “επικροτεί” με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τον χαφιεδισμό. Αυτοί που πρώτοι θα την “πληρώσουν” και θα ταλαιπωρηθούν από τους εθελοντές αστυνομικούς είναι η νεολαία και οι μετανάστες της περιοχής την ίδια ώρα που ο μηχανισμός αυτός θα είναι το “άγρυπνο μάτι” των αρχών όσον αφορά τις κοινωνικές αντιστάσεις των πολιτών.

Σίγουρα ένα κομμάτι των συμπολιτών μας επικροτεί αυτές τις ενέργειες επηρεασμένο από το κλίμα τρόμου που καλλιεργούν τα ΜΜΕ. Η εγκληματικότητα(πραγματική ή τηλεοπτική) όμως είναι σύμφυτη με το σύστημα που δημιουργεί την φτώχεια και σπρώχνει στην εξαθλίωση ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια του πληθυσμού. Αντί το κράτος να ξοδεύει εκατομμύρια για προληπτικούς ελέγχους θα έπρεπε να δίνει περισσότερα χρήματα για κοινωνική προστασία και εκπαίδευση. Αυτό όμως θα μπορούσε να γίνει μόνο στην περίπτωση που το ενδιέφερε να αντιμετωπίσει πραγματικά το πρόβλημα.

Αλέξανδρος Πραντούνας

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα