Ενωτική Αριστερή Συνεργασία Μαγνησίας – Ανακοίνωση για το Ασφαλιστικό

Δελτίο Τύπου της Ενωτικής Αριστερής Συνεργασίας Μαγνησίας
Βόλος, 14/1/2016

Μαζικοί εργατικοί – λαϊκοί αγώνες για
να μην περάσει το σχέδιο νόμου διάλυσης του ασφαλιστικού!

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό αποτελούν ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα σε ότι έχει απομείνει από την κοινωνική ασφάλιση και στο βιοτικό επίπεδο και τα συμφέροντα της πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας. Έρχεται δε να προστεθεί πάνω σε αντίστοιχα μέτρα που έχουν ληφθεί από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι μικροί ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι τα πλατιά λαϊκά στρώματα της κοινωνίας θα δουν τις εισφορές να αυξάνονται, τις συντάξεις να μειώνονται και τις παροχές να συρρικνώνονται. Ανεξάρτητα από τις όποιες ειδικές πτυχές και τις λεπτομέρειες, το σχέδιο νόμου υλοποιεί την μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 1,8δις ευρώ για το 2016.

Τα μέτρα αυτά προχωρούν ένα βήμα παρακάτω τη διαδικασία διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης ενώ μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στο στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου για πλήρη ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ταμεία, δηλαδή ο πλούτος και ο κόπος της πλατιάς εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας, λεηλατούνται και καταληστεύονται εδώ και δεκαετίες.

Υπενθυμίζουμε την για δεκαετίες κατάθεση των αποθεματικών των ταμείων στις ελληνικές τράπεζες με μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια, τα «θαλασσοδάνεια» που δόθηκαν στο μεγάλο κεφάλαιο, το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο και τα δομημένα ομόλογα (από τις κυβερνήσεις Σημίτη) και φυσικά την καθαρή ληστεία από το περίφημο PSI από την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ το 2012. Πάνω σε όλα αυτά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έρχεται να προσθέσει νέα μέτρα.

Ο μόνος τρόπος για να μην περάσει το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση είναι να αναπτυχθούν ξανά μαζικοί εργατικοί και λαϊκοί αγώνες που να αμφισβητούν το σύνολο της μνημονιακής πολιτικής της λιτότητας, μέρος της οποίας είναι το ασφαλιστικό. Είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα στόχο δύσκολο καθώς στη βάση της κοινωνίας επικρατεί το αίσθημα της ήττας και της απογοήτευσης σαν συνέπεια από την υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ στους δανειστές. Για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες χρειάζεται ένα σχέδιο πάλης που να θέτει σαν στόχο τη νίκη και όχι μια απεργία για την τιμή των όπλων αλλά και μια συνολική εναλλακτική αντιπρόταση στον «μνημονιακό μονόδρομο».

Μόνο οι κυνικά νεοφιλελεύθεροι και οι "χρήσιμοι ηλίθιοι" του συστήματος δεν αντιλαμβάνονται, πως η βιώσιμη λύση του ασφαλιστικού περνάει από την άμεση αύξηση από κάτω προς τα πάνω των συντάξεων και την παράλληλη δημόσια χρηματοδότηση και παραγωγική ανασυγκρότηση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,180ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,011ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα