ΕΝΙΘ: Όλοι στην Πανυγειονομική Απεργία στις 20/10 και στη Γενική Απεργία στις 9/11

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση-κάλεσμα της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) για την Πανυγειονομική Απεργία της Πέμπτης 20 Οκτώβρη με συγκέντρωση στις 9πμ στην πύλη του Ιπποκρατείου, για τη Γενική της Συνέλευση την 1η Νοέμβρη και για την Γενική Απεργία της Τετάρτης 9 Νοέμβρη.

Η κατάσταση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας παραμένει τραγική. Τεράστια υποστελέχωση και υπολειτουργία ολόκληρων τμημάτων. Εξουθένωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Συνεχίζονται οι μετακινήσεις με σκοπό να καλύπτονται όπως όπως τα κενά, ανοίγοντας μεγαλύτερες «τρύπες» και οδηγώντας τους υγειονομικούς σε σωματική, ψυχική και οικονομική εξουθένωση. Ελάχιστες προκηρύξεις θέσεων μόνιμων γιατρών, σταγόνα στον ωκεανό των χιλιάδων ελλείψεων. Κύμα παραιτήσεων εξαιτίας της εντατικοποίησης, της κακοπληρωμένης δουλειάς, των απλήρωτων εφημεριών. Συνεχίζεται το αίσχος με τους επικουρικούς συναδέλφους, που ενώ καλύπτουν πάγιες ανάγκες, βρίσκονται για ένα χρόνο ακόμα στην ανασφάλεια. Ακόμα και για το ζήτημα πληρωμής των δεδουλευμένων εφημερίων πρέπει να δίνουμε «μάχη» για το αυτονόητο να πληρώνονται στο ακέραιο και στην ώρα τους.

Επιπρόσθετα, και με τελευταία αφορμή το τεράστιο ζήτημα της έλλειψης αναισθησιολόγων στο Ιπποκράτειο, αντί να ληφθούν όλα τα μέτρα για κάλυψη όλων των θέσεων, κυβέρνηση και υπουργείο προκρίνουν την είσοδο ιδιωτών για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών. Ακριβώς αυτό που τόσο καιρό προειδοποιούσαμε. Φτάνοντας την κατάσταση στο απροχώρητο με την υποστελέχωση, τότε η λύση των συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα φαντάζει η μοναδική και αναγκαία. Αποκρύπτοντας ότι ακριβώς η σκανδαλώδης εύνοια και κερδοφορία των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων όλο αυτό το διάστημα είναι που έχει οδηγήσει σε αυτήν την κατάσταση και ότι από αυτή την συνθήκη και πάλι αυτοί θα βγουν κερδισμένοι και χαμένη η Δημόσια και Δωρεάν Υγεία.

Ακριβώς αυτή την πολιτική ενισχύει και το νομοσχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που διαλύει ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα των ασθενών στη δωρεάν υγεία, οι οποίοι θα εξαναγκάζονται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν πρόσβαση σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Η κυβέρνηση προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της βαθύτερης προσαρμογής της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας στους κανόνες της αγοράς. Προβάλλεται ως λύση η αιτία που δημιούργησε το πρόβλημα.

Αυτό το επαίσχυντο νομοσχέδιο, δεν διορθώνεται ούτε συζητιέται. Να σημάνει συναγερμός παντού! Πρέπει να γνωρίσει την καθολική καταδίκη από το σύνολο των γιατρών, των υγειονομικών και του λαού. Προσπαθούν να καταργήσουν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών ΕΣΥ, καθιερώνουν γιατρούς μερικής απασχόλησης, δίνουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου σε γιατρούς ΕΣΥ. Δεν μπορούμε να το ανεχτούμε!

Καμία αυταπάτη! Η λύση στους καθηλωμένους μισθούς μας δεν είναι να βγούμε στην πιάτσα της αγοράς υγείας για να βρούμε πελατεία. Δεν είναι λύση να τρέχουμε από το πρωινό ωράριο στα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία και από τις εφημερίες στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά ιατρεία, χωρίς ξεκούραση, χωρίς ελεύθερο χρόνο, σε βάρος της υγείας και της ζωής τόσο της δικής μας όσο και των ασθενών μας.

Αντί να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις και να αυξηθούν οι μισθοί, ώστε οι γιατροί του ΕΣΥ να μπορούν να παρέχουν υψηλές υπηρεσίες υγείας και να μπορούν να διαβιούν με ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής, με παροχές αλλά και χρόνο για ξεκούραση και συνέχιση της εκπαίδευσης, προχωρούν στο «άνοιγμα» προς τον ιδιωτικό τομέα. Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι και πάλι οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές. Ο σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι δήθεν η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η κάλυψη των κενών και η αύξηση του εισοδήματος των γιατρών. Αν ήθελαν πραγματικά την ενίσχυση του ΕΣΥ, θα έπρεπε να κάνουν πράξη αυτά που ζητάμε τόσο καιρό. Ο σκοπός τους είναι η ενίσχυση της λειτουργίας του νοσοκομείου με την λογική «κόστους-οφέλους», η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ.

Την ίδια ώρα, οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουμε υποστεί απώλειες στο εισόδημα μας πάνω από το 40%, εξαιτίας των περικοπών στο βασικό μισθό, μιας σειράς επιδομάτων, την κατάργηση του χρονοεπιδόματος, του 13ου και 14ου μισθού, την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών. Τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση αρνούνται να υλοποιήσουν τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου επικαλούμενοι τις αντοχές της οικονομίας. Την ίδια ώρα προχωρούν σε «στήριξη» με δις ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους. Για αυτούς έχει αντοχές η οικονομία, για τους νοσοκομειακούς ιατρούς δεν περισσεύει ούτε ευρώ!

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΞΟΥΣ ΣΩΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΩ

ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Η μόνη απάντηση στην σκοπιά της προάσπισης της υγείας των ασθενών μας και των εργασιακών δικαιωμάτων μας είναι ότι χρειάζεται τώρα να δυναμώσει ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας για να μην περάσουν τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ», για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, ο αγώνας για τα εργασιακά μας δικαιώματα. Μοναδική λύση είναι η διεκδίκηση για υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, καθολικό, αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, με ανεπτυγμένο δημόσιο, ενιαίο σύστημα Π.Φ.Υ., που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες υγείας με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Διεκδικούμε:

  • Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Αυτοτελής φορολόγηση 20% των τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες. Άμεση πληρωμή στο ακέραιο του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων ) και της ειδικής αποζημίωσης του άρθρου 88 και του άρθρου 90 του Ν.4850/2021.
  • Επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν μειωθεί – καταργηθεί (επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης –βιβλιοθήκης). Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Επίδομα χρόνου προϋπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου άσκησης ειδικότητας, 4% με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο κατά 4% ανά διετία.
  • Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων. Μαζικές-μόνιμες προσλήψεις. Όλες οι θέσεις που προκηρύσσονται είναι μόνιμης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Πλήρης κάλυψη επαγγελματικής και αστικής ευθύνης με ευθύνη του νοσοκομείου και του εργοδότη.

Καλούμε τους νοσοκομειακούς ιατρούς σε Γενική Συνέλευση της ΕΝΙΘ στις 1/11 στο αμφιθέατρο του Ιπποκρατείου στις 13:30.

Απεργούμε μαζικά και συμμετέχουμε στην πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 20/10 με κινητοποίηση στην πύλη του Ιπποκρατείου στις 9:00, μαζί με τα σωματεία εργαζομένων.

Απεργούμε μαζικά και συμμετέχουμε στην πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 9/11.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο έχουν διορία μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου να κάνουν πράξη αυτά που διεκδικούμε, αλλιώς θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας με πολύμορφες κινητοποιήσεις διαρκείας (επισχέσεις, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις). Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει.

Συνεχίζουμε μέχρι να υλοποιηθούν όλα μας τα αιτήματα! Ούτε βήμα πίσω!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα