Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) σε σχέση με τις τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στις παιδιατρικές κλινικές και σε ΜΕΘ παίδων και νεογνών.
Τα θλιβερά περιστατικά της διακομιδής των παιδιών από Γρεβενά, Κοζάνη και Δράμα προς Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε Αθήνα και Πάτρα αναδεικνύουν με τραγικό τρόπο την ανεπάρκεια του συστήματος υγείας, τις ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές όλων, ακόμα και μικρών παιδιών. Στις τραγικές ελλείψεις και την υποστελέχωση στις δημόσιες δομές υγείας για τον παιδιατρικό πληθυσμό, έρχεται να προστεθεί η αναμενόμενη εδώ και μήνες έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων, αλλά και οι ελλείψεις σε δεκάδες φάρμακα, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μίγμα για το επόμενο διάστημα.
Σε επίπεδο πρόληψης, όπως και με τον covid-19, οι συνθήκες προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης με τις ανεπαρκείς υποδομές και το λειψό εκπαιδευτικό προσωπικό που οδηγεί ευθέως σε μεγάλο αριθμό των μαθητών ανά τάξη ευνοούν τη μεγαλύτερη μετάδοση των αναπνευστικών λοιμώξεων.Σε επίπεδο περίθαλψης, το πρόβλημα που αναδείχτηκε με την ενδημία των αναπνευστικών λοιμώξεων, διογκώνεται συνεχώς με την πολιτική πλήρους συρρίκνωσης του Δημόσιου τομέα υγείας και ιδιωτικοποίησής του.
Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τις παιδιατρικές κλινικές είναι μεγάλες, με την όποια κάλυψη τους να γίνεται κύρια με επικουρικό προσωπικό που ζει συνεχώς με το καθεστώς της ανασφάλειας. Χαρακτηριστικά στο Ιπποκράτειο στις 37 οργανικές θέσεις παιδιάτρων ΕΣΥ υπάρχουν 11 κενά, για τα οποία έχουν προσληφθεί επικουρικοί συνάδελφοι. Ένα νέο και εξειδικευμένο προσωπικό που αντί να του δοθούν τα κίνητρα να στελεχώσει το ΕΣΥ, έρχεται αντιμέτωπο με τον τεράστιο φόρτο εργασίας λόγω των ελλείψεων για την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών των ασθενών, με μειωμένους μισθούς και πάνω από όλα με το «μαρτύριο της σταγόνας» με ολιγόμηνες ανανεώσεις.
Συγχρόνως στα 3βάθμια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που θα έπρεπε να παρέχουν συνεχή και εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών υγείας, οι αναγκαίες εξειδικεύσεις (παιδοκαρδιολόγοι κτλ) είναι είδος προς εξαφάνιση.Εκτός από τις εξειδικεύσεις της νεογνολογίας, εντατικολογίας και της παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, δεν υπάρχει αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα κάποια άλλη αναγνωρισμένη εξειδίκευση ώστε να μπορούν οι νέοι παιδίατροι να εκπαιδευτούν, με αποτέλεσμα αυτοί να σπανίζουν ή να εξαναγκάζονται σε φυγή στο εξωτερικό. Όσο αναπτύσσεται η επιστήμη και δεδομένων των αναγκών του πληθυσμού πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για περαιτέρω ανάπτυξη υποδομών και εκπαίδευση επιστημονικού δυναμικού στους διάφορους τομείς εξειδίκευσης της παιδιατρικής. Υπάρχει ανάγκη για περισσότερους παιδονεφρολόγους, παιδοκαρδιολόγους, παιδονευρολόγους κλπ. Χρειάζεται να στελεχωθούν τα αντίστοιχα τμήματα των 3βαθμιων νοσοκομείων με το απαραίτητο προσωπικό και με σύγχρονες υποδομές. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα με τους παιδοκαρδιολόγους που υπάρχουν μόνο σε ΑΧΕΠΑ και Παπαγεωργίου.
Τεράστιο ζήτημα αποτελούν οι ελλείψεις σε ΜΕΘ παίδων και νεογνών. Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 3 ΜΕΝΝ (2 στο Ιπποκράτειο και 1 στο Παπαγεωργίου) οι οποίες καλύπτουν γεωγραφικά τόσο την κεντρική όσο και τη Δυτική Μακεδονία. Αντίστοιχα, η ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου είναι η μοναδική για τη βόρεια Ελλάδα, από τα Γιάννενα ως την Αλεξανδρούπολη, με μόλις 10 κλίνες.
Ίδια κατάσταση και στον τομέα της Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων, με τις ελλείψεις τόσο στην νοσοκομειακή φροντίδα (αυτή την στιγμή λειτουργούν μόλις 18 κλίνες για όλη την Βόρεια Ελλάδα), όσο και στην ουσιαστική ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου δικτύου κρατικών δομών παιδικής προστασίας οι οποίες είναι λειψές και υποχρηματοδοτούμενες, με παντελή έλλειψη εξειδικευμένων δομών, όπως αυτισμού και άλλων ψυχοπαθολογιών. Είναι τόσο έντονο το φαινόμενο έλλειψης τέτοιων δομών, που δεκάδες παιδιά παραμένουν σε νοσοκομειακό περιβάλλον μετά από εισαγγελικές εντολές για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο ιδρυματισμού με σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχοκινητική, νοητική και συναισθηματική τους ανάπτυξη.
Η παραδοχή των τεράστιων προβλημάτων από όσους κυβέρνησαν και κυβερνούν είναι υποκριτική. Φτάνουν πια τα κροκοδείλια δάκρυα! Υπάρχουν,διαχρονικές ευθύνες όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, ΥΠΕ και διοικήσεων νοσοκομείων, που κινούμενοι πάντα στη λογική κόστους οφέλους, υποχρηματοδότησαν, υποστελέχωσαν και συνολικά υποβάθμισαν τις υπηρεσίες υγείας. Δεν οργάνωσαν το σύστημα υγείας με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού, αλλά με βάση επιχειρηματικά κριτήρια και τις περιβόητες ¨αντοχές της οικονομίας¨. Το ¨Νέο ΕΣΥ¨ που έχει εξαγγείλει η σημερινή κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, που αντιμετωπίζει σαν δημοσιονομικό κόστος και προσοδοφόρο εμπορικό προϊόν για τους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι σαν υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στο λαό.Αυτή η πολιτική είναι που παίζει στα ζάρια τις ζωές και των μικρών παιδιών.
Στην ίδια ζυγαριά κόστους-οφέλους θα τεθεί και το νέο Παιδιατρικό νοσοκομείο στο Φίλυρο, που παρουσιάζεται ως πανάκεια, την ώρα που η λειτουργίατου θα διέπεται από τους κανόνες της αγοράς ως ακόμα μια ΣΔΙΤ στον χώρο της υγείας. Πολλώ δε μάλλον, ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός των υποδομών για τις δημόσιες δομές υγείας, δεν μπορεί να λύσει από μόνος του τα τεράστια προβλήματα, αν δεν γίνουν οι αναγκαίες μαζικές προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού.
Απαιτούμε:
- Άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού και κάλυψη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων με θέσεις μόνιμης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Εδώ και τώρα ενίσχυση των ΜΕΘ παίδων και νεογνών για την ουσιαστική κάλυψη των αναγκών του παιδιατρικού πληθυσμού, με ουσιαστική αύξηση του αριθμού τους για την Βόρεια Ελλάδα και την στελέχωση τους με το επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό.
- Μέριμνα για άμεση ανάπτυξη υποδομών και εκπαίδευση επιστημονικού δυναμικού στον τομέα των εξειδικεύσεων της παιδιατρικής. Αύξηση των κέντρων εκπαίδευσης για τις ήδη υπάρχουσες εξειδικεύσεις της νεογνολογίας, εντατικολογίας και λοιμωξιολογίας.
- Ανάπτυξη ολοκληρωμένου και επαρκούς κρατικού δικτύου παιδικής προστασίας.
- Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και την εφημεριακή αποζημίωση του υγειονομικού προσωπικού. Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Άμεση επαναφορά των μισθών στα επίπεδα προ των περικοπών και 10% αύξηση επί αυτών.
- Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Δημόσια Υγεία.
Φτάνουν πια οι υποσχέσεις! Είναι η ώρα οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους να διεκδικήσουν την ουσιαστική κάλυψη των σύγχρονων αναγκών για υγεία και περίθαλψη του παιδιατρικού πληθυσμού, σύμφωνα με τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας.