ΕΝΦΙΑ: Η Αριστερά οφείλει να καλέσει τον κόσμο να πει: «δεν πληρώνω»

Νίκος Κανελλής,
δημοτικός σύμβουλος, Βόλος

Το ότι ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί μια ακόμη ωμή και απροκάλυπτη ληστεία σε βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων είναι κάτι σχεδόν αυταπόδεικτο. Από το «έκτακτο» χαράτσι της ΔΕΗ (μόνο για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες) η κυβέρνηση χαρατσώνει τώρα κάθε ακίνητη περιουσία, με εξαίρεση ίσως μόνο τις στάνες και τα κοτέτσια… Ο λαός, που ήδη βιώνει την αυξανόμενη φτώχεια και ανεργία, καλείται να πληρώσει άλλα 4 δις ευρώ (ή περίπου 440 ευρώ κατά μέσο όρο) για το «κεραμίδι» που με τόσο κόπο κατάφερε να αποκτήσει, ή για ένα χωράφι στο χωριό, που κληρονόμησε και που κρατάει για ώρα ανάγκης.

Η επιβολή εξωφρενικών προσαυξήσεων για καθυστέρηση πληρωμής του ΕΝΦΙΑ (+11,46% για το πρώτο 2μήνο και + 28,5% για ένα χρόνο καθυστέρηση) μαζί με τις προβλέψεις για δήμευση τραπεζικών καταθέσεων ή και ακίνητης περιουσίας προοιωνίζουν κοινωνικό ολοκαύτωμα. Ειδικά, καθώς πάνω από 2 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα έχουν ήδη βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία οι οποίες αυξάνονται κατά 1 δις ευρώ κάθε μήνα και συνολικά ανέρχονται σε περισσότερα από 15δις ευρώ!

Με δυο λόγια, παρότι ο λαός έχει «στεγνώσει» και δεν έχει άλλο να δώσει, η κυβέρνηση τον εξωθεί στην πλήρη εξαθλίωση προετοιμάζοντας δημεύσεις κατοικιών και των όποιων μικρών εισοδημάτων – καταθέσεων.

Είναι σαφές ότι για την κυβέρνηση σημασία έχουν μόνο οι απαιτήσεις των δανειστών, της τρόικας και του μεγάλου κεφαλαίου, ελληνικού και διεθνούς. Την ίδια ώρα που αυτά τα χαράτσια επιβάλλονται στο λαό το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο κάνει χρυσές δουλειές σε συνθήκες φοροασυλίας.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel (που δεν είναι κάποιο… μαρξιστικό περιοδικό!) οι Έλληνες εφοπλιστές από το 2002 μέχρι σήμερα δεν έχουν φορολογηθεί για κέρδη 140δις ευρώ και οι φόροι τους για το 2012 ανήλθαν μόλις στα 15 εκ ευρώ!

Βέβαια, όλα τα παραπάνω είναι λίγο πολύ γνωστά. Οι διαπιστώσεις και οι καταγγελίες δεν λύνουν το πρόβλημα. Το ζήτημα είναι τι μπορεί να γίνει απέναντι στη νέα απειλή του ΕΝΦΙΑ; Αυτό καιει πραγματικά εκατομμύρια ανθρώπους.

Η μόνη πραγματικά απάντηση από τη σκοπιά των λαϊκών στρωμάτων δεν μπορεί παρά να είναι η άρνηση πληρωμής! Άλλωστε εκατοντάδες χιλιάδες δεν θα το πληρώσουν επειδή δεν έχουν να το πληρώσουν. Όμως αυτή η αναγκαστική επιλογή αν πάρει εξατομικευμένο χαρακτήρα (ακόμη και αν αφορά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες) δεν πρόκειται να ανατρέψει το χαράτσι και θα αφήσει εκτεθειμένους στις επιπτώσεις του νόμου όσους αδυνατούν να πληρώσουν.

Εδώ ξεκινάνε τα καθήκοντα της Αριστεράς, πρώτα από όλα του ΣΥΡΙΖΑ και κατά δεύτερο του ΚΚΕ (αλλά φυσικά και της υπόλοιπης Αριστεράς). Γιατί κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του το κράτος. Και γιατί το κίνημα είναι «σπασμένο» μετά τις ήττες των προηγούμενων χρόνων και δεν μπορεί μόνο του και αυθόρμητα να ξεκινήσει ένα νέο κίνημα «δεν πληρώνω» όπως είχε κάνει το 2010 και 2011. Τα μαζικά κόμματα της Αριστεράς, επομένως, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η Αριστερά πρέπει να καλέσει καθαρά και ξάστερα τον κόσμο να μην πληρώσει το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.

Οι βουλευτές, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι, οι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές, όλα τα στελέχη της Αριστεράς πρέπει να μπουν μπροστά και να δώσουν το παράδειγμα αρνούμενοι να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ.

Μια τέτοια κίνηση θα σπάσει το φόβο του λαού και θα δώσει το έναυσμα σε εκατομμύρια για να ακολουθήσουν. Αυτό το κίνημα μπορεί στη συνέχεια να πάρει τη μορφή της οργάνωσης τοπικών επιτροπών σε κάθε συνοικία, σε κάθε πόλη και χωριό.

Οι συνθήκες στην κοινωνία είναι τέτοιες που ένα τέτοιο κίνημα μπορεί να εξαπλωθεί με μεγάλη ταχύτητα. Στις επίσημες ανακοινώσεις του το ΚΚΕ καταγγέλλει το χαράτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται την κατάργηση του ενώ μιλά ακόμη και για μαζική κινητοποίηση (Ν. Χουντής στον ΑΝΤ1, 25/08/2014). Όμως ο κόσμος έχει χορτάσει από λόγια, διαπιστώσεις και καταγγελίες. Αυτό που χρειάζεται είναι δράση και έργα.

Είναι αστείο και απαράδεκτο το σύνολο της Αριστεράς να καταγγέλλει τη νέα ληστεία αλλά να αρνείται να συναντηθεί για να συντονίσει τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη ενός κινήματος που να φρενάρει αυτή τη ληστεία, λόγω ιδεολογικών διαφορών! Αυτές είναι σεβαστές και αναπόφευκτο να υπάρχουν, όμως δεν πρέπει να εμποδίζουν την κοινή δράση της Αριστεράς και των κινημάτων γιατί μόνος κερδισμένος είναι ο εχθρός – η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και η Τρόικα. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,198ΥποστηρικτέςΚάντε Like
993ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα