Ένας χρόνος από τη δολοφονία του Π. Φύσσα

Του Γιώργου Λυγουριώτη

Ένας χρόνος έχει περάσει από τη δολοφονία του  αντιφασίστα μουσικού Π. Φύσσα από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Ρουπακιά. Μια δολοφονία που προκάλεσε σοκ στην κοινωνία. Οι αποκαλύψεις και οι εξελίξεις που ακολούθησαν ήταν ραγδαίες.

Ήταν θέμα χρόνου μέχρι να δούμε την δολοφονία ενός Έλληνα αντιφασίστα από την ναζιστική Χρυσή Αυγή. Είχε προηγηθεί η δολοφονία του Σεχτζάτ Λουκμάν, του μετανάστη μικροπωλητή εργάτη στα Πετράλωνα, η δολοφονική επίθεση ενάντια σε 30 μέλη του ΠΑΜΕ στο Πέραμα κατά την διάρκεια αφισοκόλλησης λίγες μέρες πριν την δολοφονία του Φύσσα και άλλες δεκάδες επιθέσεις.

Παύλος Φύσσας: εργάτης και καλλιτέχνης

Ο Παύλος Φύσσας, γιος εργάτη στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, μετά το σχολείο ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του.

Από το 1998 μέχρι το 2003 εργάστηκε σαν βοηθός σωληνά και ανήκε στο Συνδικάτο του Μετάλλου, συμμετέχοντας ενεργά στις κινητοποιήσεις του κλάδου.

Στη συνέχεια είχε αφιερωθεί στη μουσική. Από την ηλικία των 18 ετών είχε γνωριστεί με μέλη της Freestyle Productions, εταιρεία παραγωγής low bap μουσικής με έδρα το Πέραμα. Το καλλιτεχνικό του όνομα Killah P σήμαινε σύμφωνα με τον ίδιο «Killah Past – Δολοφόνος του παρελθόντος».

Μέσω της μουσικής του μιλούσε για την κοινωνική αδικία, τον φασισμό, για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και του Κάρλο Τζουλιάνι. Δεν ανήκε σε κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, αλλά είχε αναπτύξει αντιφασιστική δράση και αυτό αντικατοπτρίζεται μέσα από τους στίχους του.

Το χρονικό της δολοφονίας

Στις 17 Σεπτέμβρη, ο Παύλος μαζί με την παρέα του βρισκόταν σε καφετέρια στο Κερατσίνι και παρακολουθούσε έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Εκεί δέχθηκε τις απειλές μελών της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι άρχισαν να καλούν από τα κινητά τους να έρθουν και άλλοι.

Λίγα λεπτά αργότερα βρισκόταν νεκρός στο πεζοδρόμιο της Π. Τσαλδάρη. Τριάντα Χρυσαυγίτες τον περίμεναν έξω από την καφετέρια, όπου και αντιμετώπισαν την σθεναρή αντίστασή του. Εκεί, για να καταφέρουν να τα βγάλουνε πέρα μαζί του, χρειάστηκε να επιστρατεύσουν τον Γ. Ρουπακιά, ο οποίος τελικά μαχαίρωσε τον Παύλο στην καρδιά.

Μετά τη δολοφονία, εκατοντάδες δημοσιεύσεις απέδειξαν τον εγκληματικό χαρακτήρα της ναζιστικής οργάνωσης, τη στρατιωτική δομή, τον τρόπο λειτουργίας και τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου, αλλά και την εκπαίδευση των μελών τους στα όπλα.

Βγήκε στην επιφάνεια φωτογραφικό υλικό που εμφανίζει την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής να χαιρετά ναζιστικά, να υψώνει την σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό κα. Παράλληλα, μέσα στα σπίτια τους βρέθηκαν φωτογραφίες και βιβλία του Χίτλερ, κράνη των SS και πιστόλια. Όλα αυτά αποδεικνύουν όσα υποστήριζε η Αριστερά και το κίνημα εδώ και δύο δεκαετίες: ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση.

Αντιφασιστική έκρηξη

Το γεγονός αυτό, ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει ένα κύμα αντιφασιστικών διαδηλώσεων σε όλη την χώρα. Την επόμενη μέρα της δολοφονίας είχαμε 35 διαδηλώσεις σε κάθε γωνιά της χώρας, ενώ η αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι είχε σαν αποτέλεσμα να παραλύσει η πόλη από χιλιάδες διαδηλωτές.

Μέσα σε 15 μέρες οργανώθηκαν πάνω από 100 διαδηλώσεις πανελλαδικά, με σημαντικότερη αυτή που κάλεσε ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά στο κέντρο της Αθήνας στις 25 Σεπτεμβρίου, η οποία είχε μαζική συμμετοχή (πάνω από 20.000), χωρίς μάλιστα να συμμετέχουν επίσημα οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Οι προφυλακίσεις

Αυτή τη στιγμή εννιά βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι προφυλακισμένοι. Η Αριστερά και το αντιφασιστικό κίνημα όμως δεν πρέπει να εφησυχάζει. Η κυβέρνηση και το δικαστικό σύστημα δε θέλουν και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους Νεοναζί, γιατί πολύ απλά τους χρειάζονται.

Η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση του αντιφασιστικού κινήματος μετά την δολοφονία του Φύσσα, αναγκάστηκε να δώσει ένα χτύπημα στην Χρυσή Αυγή. Δεν ήθελε όμως να δώσει ένα αποφασιστικό χτύπημα για να τους διαλύσει, αλλά για να τους «μαζέψει», να περιορίσει τις «υπερβολές» τους, να τους θέσει υπό τον έλεγχό της. Τους χρειάζεται γιατί αποτελούν την παρακρατική εφεδρεία που θα χτυπήσει το κίνημα όταν δεν  θα μπορεί να το χτυπήσει το επίσημο κράτος, θέλοντας να διατηρήσει τα προσχήματα και τη νομιμοφάνεια.

Το αντιφασιστικό κίνημα και η Αριστερά δεν μπορούν να έχουν καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Είναι δουλειά του κινήματος να τσακίσει αποφασιστικά τον ναζισμό. Να κλείσει τα γραφεία του, τα έντυπά του, να στέκεται απέναντι σε κάθε του ανοιχτή εκδήλωση και κυρίως να σταματήσει την επιρροή του στα κομμάτια αυτά της κοινωνίας που λόγω της οικονομικής κρίσης, προσπαθούν να βρουν διέξοδο μέσω της Χρυσής Αυγής.

Ο αγώνας συνεχίζεται

Ο Παύλος Φύσσας αναμφίβολα θα μείνει στην ιστορία. Και έτσι πρέπει να γίνει. Θα μείνει σαν ένας αγωνιστής που αντιστάθηκε στους θρασύδειλους Χρυσαυγίτες. Ο άνθρωπος που στάθηκε μόνος του απέναντι σε 30 τραμπούκους Νεοναζί.

Η Αριστερά και το αντιφασιστικό κίνημα οφείλει να συσπειρωθεί σ’ ένα μαζικό μέτωπο ενάντια στο φασισμό. Χρειάζεται να χτίσει αντιφασιστικές επιτροπές σε πόλεις, γειτονιές, σε χώρους εργασίας, σε σχολεία για να απομονώσει τους φασίστες.

_________________________________________________________

Το πρόγραμμα των επόμενων κινητοποιήσεων

Ένα χρόνο μετά την δολοφονία του Π. Φύσσα, οργανώνονται κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα έχουν ήδη εξαγγελθεί συμβολικές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης σε άλλες χώρες όπως είχε αποφασιστεί στην πανευρωπαϊκή αντιφασιστική συνάντηση που είχε γίνει τον Απρίλιο στην Αθήνα.

Στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, έχει δημιουργηθεί η Πρωτοβουλία για έναν Αντιφασιστικό Σεπτέμβρη από αντιφασιστικές συλλογικότητες, οργανώσεις της Αριστεράς και τοπικούς φορείς, που στόχο έχει να γίνουν πολλές εκδηλώσεις.

Η πρώτη θα γίνει το Σάββατο 13 Σεπτέμβρη στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, όπου διοργανώνεται συζήτηση, graffiti και συναυλία.

Την Πέμτπη 18 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί παναττική κινητοποίηση στο Κερατσίνι, στις 18:00μμ, στην Π. Τσαλδάρη 60 στο σημείο της δολοφονίας του Π. Φύσσα.

Ταυτόχρονα η ομάδα «Δεν Ξεχνάμε», μια πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε από τους φίλους και τους συγγενείς του Παύλου, οργανώνουν δράσεις για τον έναν χρόνο από τη δολοφονία του.

Την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη, στις 14:00 στο σημείο της δολοφονίας θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου. Και την Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη στις 17:00μμ, στην πλατεία Συντάγματος θα γίνει συναυλία μνήμης.

Τέλος, την Κυριακή 21 Σεπτέμβρη θα γίνει στο Κερατσίνι στην Πλατεία Λαού αντιφασιστική συνέλευση με στόχο τον παραπέρα προγραμματισμό δράσεων του κινήματος με έμφαση την πανευρωπαϊκή μέρα αντιφασιστικής δράσης το Σάββατο 8 Νοέμβρη.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα