Ένας μικρός οδηγός… ενάντια στις κακοτοπιές!

Προκήρυξη της φοιτητικής παράταξης Ματσέτα στο ΑΠΘ

Welcome to the jungle λοιπόν. Θα θέλαμε να σου προτείνουμε κάποια "μέρη" για να επισκεφτείς που δεν είναι και τόσο γνωστά… Αν χαθείς πάρε μας τηλέφωνο….

1.Εγγραφές

Όπως θα διαπιστώσεις υπάρχουν πολλοί υπερβολικά ευγενικοί άνθρωποι που σχεδόν μαλώνουν μεταξύ τους για να σε βοηθήσουν για την εγγραφή σου στη σχολή! Τι τύχη… Όλα αυτά δηλαδή περί αποξένωσης, έλλειψης επικοινωνίας, φιλότιμου και ευγένειας ήταν μύθος…. Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο όμορφα όσο φαίνονται. Όλος αυτός ο χαμός δεν γίνεται γιατί στη Φιλοσοφική ΑΠΘ έχουν μαζευτεί όλες οι καλές ψυχές, αλλά γιατί ΔΑΠ και ΠΑΣΠ (οι παρατάξεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα) θέλουν να σε "τσιμπήσουν" για εκλογική πελατεία. Ψυλλιάσου! Μην πέφτεις στην παγίδα που σου στήνουν!

2.Παρατάξεις

Υποτίθεται ότι υπάρχουν για να προασπίζουν τα συμφέροντα των φοιτητών και να εκφράζουν τις αγωνίες τους… Οι πιο πάνω υπερβολικά ευγενικοί τύποι (ΔΑΠ και ΠΑΣΠ) όμως έχουν άλλα σχέδια. Δεν θα σου είπαν και πολλά για τις απόψεις τους για το πανεπιστήμιο και το τι χαρακτήρα θέλουν να έχει αυτό. Θα διαπιστώσεις λοιπόν πως τα σχέδια τους για το πανεπιστήμιο ουσιαστικά δεν παίρνουν υπόψιν καμιά από τις ανάγκες σου. Είναι οι δύο παρατάξεις που εδώ και χρόνια μαζί με τα κόμματα που εκφράζουν, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έχουν καταντήσει το πανεπιστήμιο σε αυτή την σημερινή άθλια κατάσταση. Συχνά υπάρχουν σχολές που λόγω της υποχρηματοδότησης δεν μπορούν να πληρώσουν καν το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και πιο ουσιώδη πράγματα όπως υλικοτεχνική υποδομή απαραίτητη για μαθήματα κ.α.

3.Ιδιωτικοποίηση

Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να πληρώνεις τα βιβλία, να μην έχεις δωρεάν σίτιση στην λέσχη του πανεπιστημίου, να σε πετούν από την σχολή αν δεν καταφέρεις να την τελειώσεις στα προκαθορισμένα χρόνια κ.α. Για να μην σε κρατάμε σε αγωνία… Ναι, είναι οι διάφοροι βουλευτές, υπουργοί, σοφοί και ειδικοί, που "παλεύουν" να κάνουν την παιδεία "καλύτερη"! Και στα στόματα τους υπάρχει μια "μαγική" λέξη: ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ! Μια λέξη που τόσο πολύ αγαπούν και τόσο πολύ προσπαθούν να εφαρμόσουν, με το πρόσχημα πως έτσι θα βελτιωθεί η εκπαίδευση. Ας πούμε ότι συμφωνούμε και λέμε πως ο γάιδαρος πετάει… Η πραγματικότητα λέει όμως ότι όπου μπαίνει ο ιδιωτικός τομέας το δημόσιο δεν επωφελείται καθόλου. Παράδειγμα αποτελούν τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία δεν επωφελήθηκαν επ’ ουδενί από την ύπαρξη των ιδιωτικών, παρά παράκμασαν ακόμα περισσότερο. Αν πάρουμε το παράδειγμα της Αγγλίας δε, της "μάνας" των ιδιωτικών πανεπιστημίων, θα δούμε ότι μόνο μια μικρή μερίδα πλουσίων μπορεί να σπουδάζει σε καλά πανεπιστήμια, ενώ η μάζα καταφεύγει σε ιδρύματα αμφιβόλου κύρους και ήθους.

Με άλλα λόγια πιο πιθανό είναι να πετάξει το συμπαθές τετράποδο, παρά η ιδιωτική πρωτοβουλία να κάνει τις σπουδές μας καλύτερες.

4.Σύλλογος Φοιτητών

Ωραία αλλά εγώ τι μπορώ να κάνω για αυτά; Για αυτό το λόγο υπάρχει ο Σύλλογος Φοιτητών, στον οποίο, ανήκει αυτοδικαίως ο κάθε φοιτητής που είναι εγγεγραμμένος στη σχολή. Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου είναι το ανώτατο όργανο του Συλλόγου και σε αυτή μπορεί (άμα θέλει) αλλά χρειάζεται (άμα θέλει να αποφασίζει και αυτός) να συμμετέχει και να έχει λόγο κάθε φοιτητής που είναι μέλος του Συλλόγου. Είναι ένα "όπλο" που έχουμε στα χέρια μας για να διεκδικήσουμε όσα δικαιώματα προσπαθούν να μας στερήσουν. Γιατί τα συλλογικά προβλήματα παίρνουν μόνο συλλογικές και δυναμικές απαντήσεις.

5.Ο λογαριασμός

Εδώ πληρώνεις τις παράπλευρες απώλειες της δωρεάν παιδείας:

– Νοίκια στα ύψη (εστίες στα τάρταρα)

– Εισιτήρια κάθε είδους

– Corpus (ή αλλιώς φωτοτυπίες που δεν βρήκαν το δρόμο για το πανεπιστημιακό τυπογραφείο)

– Γλώσσες, θέατρα και σινεμάδες (για αυτούς που γεννήθηκαν με το ελάττωμα της πολιτιστικής αναζήτησης)

– Καφές 3€ (αυταξία)

– Και άλλα…πολλά!

6.Ματσέτα

Ή αλλιώς εμείς που μιλάμε τόση ώρα…

Η Ματσέτα είναι ένα αριστερό σχήμα στο Ψυχολογικό και στο ΦΠ. Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία γιατί δεν μας αρέσουν πολλά πράγματα στο πανεπιστήμιο και θέλουμε να τα αλλάξουμε. Προσπαθήσαμε να συμβάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στα προηγούμενα κινήματα. Από την αρχή σταθήκαμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα και προσπαθήσαμε, με τις προτάσεις μας, να βοηθήσουμε, το φοιτητικό κίνημα να νικήσει. Αυτό θα κάνουμε και στο μέλλον.

Μέχρι σήμερα δίναμε τον ίδιο αγώνα για δημόσια-δωρεάν παιδεία από διαφορετικές θέσεις, εσείς στα σχολεία εμείς στις σχολές. Φέτος σας καλούμε να συνεχίσουμε μαζί αυτόν τον αγώνα ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο δυναμικά, όλοι μαζί ως φοιτητές πλέον! Θα μας βρίσκετε καθημερινά στο "τραπεζάκι" μας στη Νέα Φιλοσοφική, στα μαθήματα και στις Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων! Επίσης σας καλούμε όλους να συμμετέχετε ενεργά στις συναντήσεις που θα κάνει η ΜΑΤΣΕΤΑ ανά τακτά χρονικά διαστήματα και φυσικά στις Γενικές Συνελεύσεις!

Πιστεύουμε ότι ένα σχήμα πρέπει να βλέπει και το δέντρο και το δάσος, να κάνει προτάσεις και να παίρνει πρωτοβουλίες για δυναμικές λύσεις των προβλημάτων μας. Παθαίνουμε αλλεργία στην έλλειψη εσωτερικής δημοκρατίας και τα καπελώματα, και είμαστε ανοιχτοί σε άλλες απόψεις. Συμμετέχουμε στην έκδοση του περιοδικού "Παιδεία Μάχης". Ελάτε σε επαφή μαζί μας για να καταφέρουμε μαζί αυτό που δεν μπορεί να καταφέρει ο καθένας μόνος του!

Τηλέφωνα: ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ: 6973753185 ΦΠ:6974479782

E- mail: [email protected], Κάθε μέρα στο τραπεζάκι μας στο κτίριο της Νέας Φιλοσοφικής

ΜΑΤΣΕΤΑ στη Φιλοσοφική ΑΠΘ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα