Ένας κόσμος που δεν χωράει τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, είναι ένας κόσμος που πρέπει να αλλάξει!

Αρμενία: Η αυτοκτονία 2 αγοριών αποκαλύπτει την έκταση της ομοφοβίας 

Ο Τιγκράν και ο Αρσέν δεν ζουν πια. 

Ήταν δύο νέα αγόρια από την Αρμενία που ερωτεύτηκα, βίωσαν την απόρριψη από τις οικογένειες τους και την κοινωνία και αυτοκτόνησαν στις 20 Οκτώβρη πέφτοντας από μια γέφυρα. Νωρίτερα, είχαν ανεβάσει στο Instagram φωτογραφίες τους με τον τίτλο «Ευτυχισμένο Τέλος» (Happy End), οι οποίες έγιναν viral. 

Πριν γίνει γνωστός ο θάνατος των δύο αγοριών, η μητέρα του 16χρονου Αρσέν φαίνεται πως είχε σχολιάσει στις φωτογραφίες των αγοριών απευθυνόμενη στον γιο της: «είσαι νεκρός για μένα» και «είναι καλύτερα να πεθάνεις», σχόλια που «κατέβηκαν» αφού έγινε γνωστός ο θάνατος των αγοριών.  

Η σκληρότητα της μητέρας του Αρσέν αποκρυσταλλώνει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν τα ΛΟΑΤΚΙ* άτομα στην Αρμενία, όπου οι ομοφοβικές απόψεις αποτελούν κανόνα.

Σύμφωνα με το site «equaldex», που καταγράφει σε παγκόσμιο επίπεδο τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, στην Αρμενία:

  • Το 92,8% θεωρεί πως η ομοφυλοφιλία «δεν δικαιολογείται» για κανέναν λόγο.
  • Το 97% πιστεύει πως η κοινωνία δεν πρέπει να αποδεχτεί την ομοφυλοφιλία (έρευνα 2015-2016).
  • Το 82,4% δεν θα ήθελε να έχει ομοφυλόφιλους/ες γείτονες/ισσες.

Αυτού του είδους οι αντιλήψεις έχουν χτιστεί στην κοινωνία τόσο από την Ορθόδοξη Εκκλησία όσο και από τις κυβερνήσεις. Η ομοφυλοφιλία στην Αρμενία αποποινικοποιήθηκε μόλις το 2003 ενώ έκτοτε, δεν έχει υπάρξει κανενός είδους νομοθεσία που να προστατεύει τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα από τις διακρίσεις και τη βία που υφίστανται. Αντίθετα, είναι φανερό πως το Κράτος κάνει ό,τι μπορεί για να τις διατηρήσει. 

Τον Αύγουστο του 2018 μία ομάδα ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστών/τριων δέχτηκε επίθεση από περίπου 30 άντρες στο χωριό Σουρνούχ (Shurnoukh). Το πλήθος κυνήγησε τους/ις ακτιβιστές/τριες φωνάζοντας «να ξεφορτωθούμε αυτούς τους γκέι» και άλλες ομοφοβικές απειλές και πετώντας τους πέτρες, κλωτσώντας τους και χτυπώντας τους. Αν και η αστυνομία ανέκρινε αρκετούς από τους άντρες, οι αρχές αποφάσισαν να μην ασκήσουν δίωξη σε κανέναν!

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν αποτελεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι η Αρμενία κατατάσσεται στην 47η θέση από τις 49 χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας για τα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ ατόμων σύμφωνα με τη ΜΚΟ «ILGA-Europe» και τον ετήσιο χάρτη δικαιωμάτων που δημοσιοποίησε.  

Η Αρμενία είναι σε καλύτερη θέση μόνο σε σχέση με την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, ενώ μοιράζεται την κατάταξή της με τη Ρωσία.

Ρωσία: η ομοφοβική προπαγάνδα της Κυβέρνησης Πούτιν επεκτείνεται

Η κατάταξη της Ρωσίας στην ίδια θέση με την Αρμενία επίσης δεν αποτελεί καμία έκπληξη, με τον Πούτιν να έχει κηρύξει εδώ και πολλά χρόνια πόλεμο στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τα δικαιώματά τους.

Από το 2013 έχει ψηφιστεί ο περιβόητος νόμος περί «γκέι προπαγάνδας», ο οποίος απαγορεύει την «προώθηση» μη παραδοσιακών σεξουαλικών «αξιών» σε παιδιά κάτω των 18 ετών. 

Διακηρυγμένος στόχος του νόμου είναι να «προστατεύσει» τα παιδιά και συνολικά την κοινωνία από την ομοφυλοφιλία και συνολικά από ό,τι πάει κόντρα στην «παραδοσιακή οικογένεια».

Στόχος του νόμου δεν είναι άλλος από τις ΛΟΑΤΚΙ ομάδες και ακτιβιστές/τριες, οι οποίες από την εφαρμογή του νόμου και μετά αντιμετωπίζουν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα και δυσκολίες λειτουργίας, ενώ οι ηλεκτρονικές τους σελίδες πρέπει να έχουν σήμα που να αναφέρει ότι απευθύνονται σε άτομα άνω των 18 ετών. Την ίδια ώρα, νεαρά ΛΟΑΤΚΙ άτομα αντιμετωπίζουν δυσκολία στην πρόσβασή τους σε απαραίτητες πληροφορίες, κοινωνικοποίηση με άλλα ΛΟΑΤΚΙ άτομα κλπ.

Σήμερα, η Κυβέρνηση του Πούτιν κάνει ένα ακόμα βήμα-επίθεση στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, αφού από τον Νοέμβρη ο νόμος θα επεκταθεί και η «γκέι προπαγάνδα» θα απαγορεύεται για άτομα κάθε ηλικίας! 

Το «κυνήγι μαγισσών» ενάντια στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα αγριεύει ακόμα περισσότερο, σε μια χώρα που το 2021 σε μια πανεθνική έρευνα, το 78% των ερωτηθέντων ΛΟΑΤΚΙ ατόμων ανέφεραν ότι είχαν αντιμετωπίσει βία ή διακρίσεις σε σχέση με την ταυτότητα φύλου ή/και τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους. Σχεδόν το ένα τρίτο των περιστατικών βίας διαπράχθηκε από οργανωμένες ομοφοβικές και τρανσφοβικές ομάδες.  

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η αστυνομία και τα δικαστήρια αρνούνται  συστηματικά να διερευνήσουν τέτοια εγκλήματα, παρά το γεγονός ότι η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε στη Ρωσία το 1993.

Κατάρ: Παγκόσμιο Κύπελλο Ομοφοβίας

Η διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου τo 2018 από τη Ρωσία, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του λεγόμενου «sportswashing», της απόπειρας δηλαδή μιας χώρας ή μιας επιχείρησης να χρησιμοποιήσει τον αθλητισμό ώστε να βελτιώσει την εικόνα της και να στρέψει τα βλέμματα μακριά από τα «κακώς κείμενα» που συνήθως έχουν να κάνουν τα ανθρώπινα, δημοκρατικά, εργατικά και άλλα δικαιώματα. Ιστορικά, άλλα χαρακτηριστικά παραδείγματα «sportswashing» είναι αυτό της φασιστικής Ιταλίας που φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1934 σε μια προσπάθεια να αναδείξει τα «θετικά» της στοιχεία, ενώ το 1978 το Μουντιάλ αποτέλεσε ένα εργαλείο για να αποκτήσει νομιμοποίηση η στρατιωτική χούντα στην Αργεντινή.

Φέτος, αντίστοιχη προσπάθεια γίνεται και από το Κατάρ που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, αν και για πολλούς αυτή η προσπάθεια είναι μάλλον αποτυχημένη. Για εκατομμύρια φιλάθλους αλλά και για ποδοσφαιριστές, το φετινό Μουντιάλ χαρακτηρίζεται από τους χιλιάδες νεκρούς μετανάστες εργάτες, που έχασαν τη ζωή τους στα «κάτεργα» για το Μουντιάλ. 

Καθώς η έναρξη του Μουντιάλ πλησιάζει, αναδεικνύεται μια ακόμα μαύρη σελίδα της διοργανώτριας χώρας: οι πολιτικές της απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Δυνάμεις του Τμήματος «Προληπτικής Ασφάλειας» της αστυνομίας έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις και κακοποιήσεις ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. 6 άτομα δήλωσαν πως μετά τη σύλληψή τους μεταφέρθηκαν σε μια υπόγεια φυλακή στην Ντόχα, όπου κακοποιήθηκαν λεκτικά και σωματικά.  

Σε κανένα από τα συλληφθέντα άτομα δεν απαγγέλθηκε κατηγορία, κάτι που προβλέπεται από τον νόμο αριθ. 17 του 2002 «για την προστασία της κοινότητας». Σύμφωνα με αυτόν, στο Κατάρ επιτρέπεται η προσωρινή κράτηση χωρίς κατηγορία ή δίκη για διάστημα έως και 6 μήνες, αρκεί να υπάρχουν βάσιμοι  λόγοι πως κάποιος διέπραξε κάποιο ποινικό αδίκημα, όπως «παραβίαση της δημόσιας ηθικής». Έγκλημα αποτελεί στο Κατάρ και το εξωσυζυγικό σεξ, συμπεριλαμβανομένου του ομοφυλοφιλικού, με ποινή κάθειρξης έως και 7 χρόνια!

Σε αυτό το κλίμα, οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι, προκάλεσαν οργή, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ, όταν ρωτήθηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ, ζήτησε από τους φιλάθλους που θα ταξιδέψουν στη χώρα να σεβαστούν την «κουλτούρα» του Κατάρ, ενώ μίλησε και για «αμοιβαίους συμβιβασμούς» ώστε το Μουντιάλ να είναι ασφαλές και συναρπαστικό! 

Ζήτησε δηλαδή από τους ΛΟΑΤΚΙ φιλάθλους να σεβαστούν ένα καθεστώς που τους επιτίθεται και να «κρύψουν» την ταυτότητά τους ώστε να είναι ασφαλείς!

Ο κόσμος δεν αλλάζει με «αμοιβαίους συμβιβασμούς»

Πέρα από το «sportswashing», μία διοργάνωση όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου έχει να κάνει και με τεράστια οικονομικά συμφέροντα, τζίρους και κέρδη. Και κάθε φορά που μπαίνουν τα κέρδη στην εξίσωση, βέβαια, αυτά γίνονται ο καθοριστικός παράγοντας. 

Έτσι, οι δηλώσεις του Κλέβερλι δεν αποτελούν έκπληξη αλλά υπενθύμιση για την υποκρισία των «Δυτικών δημοκρατών» που ορίζουν εχθρούς και συμμάχους βάσει οικονομικών συμφερόντων αδιαφορώντας για τις περιβόητες αρχές που υποτίθεται πως τους διέπουν καθώς και για τα πλατιά στρώματα της κοινωνίας και τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Αυτόν τον κόσμο, των διακρίσεων και της βίας, που οδηγεί νέα παιδιά στην αυτοκτονία, ακτιβιστές/τριες στη σιωπή, ΛΟΑΤΚΙ άτομα στα υπόγεια μιας φυλακής, δεν θα τον αλλάξουν αυτοί που τον δημιουργούν. Η πραγματική δύναμη για την ανατροπή αυτών των πολιτικών βρίσκεται στα ίδια τα καταπιεσμένα στρώματα, μέσα στα μαζικά κινήματα της κοινωνίας και των ανθρώπων της εργασίας. Μόνο αυτές οι δυνάμεις μπορούν να χτίσουν έναν κόσμο χωρίς ομοφοβία, σεξισμό, βία και διακρίσεις, έναν κόσμο βασισμένο στην πραγματική δημοκρατία, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό σε όσα σήμερα θεωρούνται «διαφορετικά».

*Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικά άτομα, Τρανς άτομα, Κουίρ, Ίντερσεξ άτομα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,272ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
432ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα