Array

Ένας εργασιακός μεσαίωνας που ονομάζεται «ΠΛΑΙΣΙΟ»

Το «Ξεκίνημα» μίλησε με τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων στο ΠΛΑΙΣΙΟ, Κώστα Κουντουράκη για την απόλυση της Σοφίας Πάτα και γενικά για τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στο χώρο. Τη συνέντευξη πήρε ο σύντροφος Βαγγέλης Κολτσίδης.

  • Κώστα, το θέμα της απόλυσης της εργαζόμενης και συναδέλφου Σοφίας Πάτα, από το ΠΛΑΣΙΟ στη Λάρισα, έχει πάρει αρκετά μεγάλες διαστάσεις. Πες μας δυο λόγια για το τι ακριβώς συνέβη με την απόλυση της.

Η συνάδελφος και μέλος του Σωματείου μας απολύθηκε για να εξυπηρετήσει την πολιτική ευέλικτου δυναμικού που έχει υιοθετήσει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, αντικαθιστώντας έμπειρο προσωπικό με νέους υπαλλήλους. Είναι δε τόσο μεγάλος ο κυνισμός που σαν δικαιολογία παρουσιάστηκε το ότι η συνάδελφος δεν χαμογελούσε πολύ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Σοφία εργαζόταν 8 χρόνια στην εταιρία, είναι αρχηγός μονογονεϊκής οικογένειας με παιδί 3ων ετών, και ψηλά στις λίστες – πρωταθλήματα αξιολόγησης της εταιρίας τα τελευταία χρόνια καθώς και στην κορυφαία ομάδα – dream team.

  • Αυτό έχει βγάλει στην επιφάνεια με πολύ έντονο τρόπο και μαζικά το θέμα των εργασιακών συνθηκών που επικρατούν στο ΠΛΑΙΣΙΟ. Θες να μας περιγράψεις λίγο την κατάσταση που επικρατεί;

Το Πλαίσιο είναι

α) η ΜΟΝΗ αλυσίδα καταστημάτων  που μοιράζει  εφημερίδα κάθε πρωί στους εργαζόμενους της και την ονομάζει  ενημέρωση μάχης . Έχει μέσα πρωταθλήματα εργαζομένων, με πινάκες, που εξυμνούν τους καλούς και ξεφτιλίζουν του κακούς λέγοντας π.χ ότι ο Κώστας είναι θεός που πούλησε πολλές οθόνες, αλλά ο Γιώργος είναι στο χείλος του γκρεμού και ας προσέχει γιατί μπορεί να πέσει (με ότι συνεπάγεται το πέσει) εφαρμόζοντας ένα πρωτάθλημα που προωθεί το να τρώει ο ένας εργαζόμενος την σάρκα του άλλου αφού  οι τελευταίοι παίρνουν κόκκινες και κίτρινες κάρτες και ξεφτιλίζονται  δημόσια μέσω της εφημερίδας. Τελικά βλέπουμε ότι οι αριθμοί και τα ονόματα στις φανέλες μας στο πλαίσιο δεν είναι και τόσο τυχαία.

β) από το 1990 προσπαθεί μέσο του ΣΕΛΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος) να επιβάλει να ανοίγουν τα καταστήματα Κυριακές.

γ) από τους πρώτους που έφερε τα μηχανάκια παρακολούθησης στις αποθήκες (για να πας στην τουαλέτα πρέπει να πατάς κουμπί και να στο αφαιρούν από το διάλλειμά σου).

δ) από τους πρώτους που έφεραν την online παρακολούθηση των εργαζομένων, με μεγάλες οθόνες πάνω από το κεφάλι μας που δείχνουν σε πραγματικό χρόνο την παραγωγικότητα μας ώστε να μπορεί ο προϊστάμενος να σε πιέζει για να παράγεις περισσότερο σε πραγματικό χρόνο.

ε) από τους πρώτους που έφεραν τον μυστικό πελάτη που δίνει αναφορά για το πως συμπεριφέρεται ο εργαζόμενος τις ώρες εργασίας κάνοντας τον πελάτη (αυτός  ο πελάτης είναι και στην περίπτωση της Σοφίας που την βαθμολόγησε για το  χαμόγελό της).

ζ) από τους πρώτους που εκμεταλλεύτηκε ενοικιαζόμενους εργαζόμενους.

η) από τους πρώτους που το 10ωρο είναι καθιερωμένο για τους υπευθύνους των καταστημάτων, χωρίς ρεπό, και στα  ανοίγματα των Κυριακών δουλεύουν σερί 20 μέρες.

θ) από τους πρώτους που ήθελαν, και ευτυχώς καταφέραμε να το σταματήσουμε σαν σωματείο, να αντικαταστήσει τους  8ωρους με δυο 4ωρους γιατί σύμφωνα με ένα email διευθυντών, που καταφέραμε να βρούμε, είναι πιο φρέσκοι (λες και μιλάμε για προϊόντα) δεν κάνουν διάλλειμα, μπορείς να τους πας όπου θες (μια μέρα Κηφισιά, μια Πειραιά) και να μην διανοηθούν (όπως έγραφαν) να ζητήσουν τίποτα φοιτητικές άδειες.

  • Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει η Σοφία και το Σωματείο μετά την απόλυσή της;

Η Σόφια έχει καταφύγει στην επιθεώρηση εργασίας όπως θα πρέπει να κάνει κάθε εργαζόμενος που απολύεται άδικα από την εργασία του για την επίλυση της εργασιακής διαφοράς. Βέβαια η εταιρία αρνείται να προσέλθει στην επιθεώρηση εργασίας για την άδικη απόλυση της Σοφίας, ζητώντας συνεχόμενες αναβολές. Το σωματείο από την μεριά του παρέστη και στις δυο αναβληθείσες συναντήσεις μαζί με το σωματείο εμποροϋπάλληλων Λάρισας και το εργατικό κέντρο Λάρισας.

Εμείς από την μεριά μας δημοσιεύσαμε ένα κάλεσμα συμπαράστασης  για την απόλυση της Σοφίας και ταυτόχρονα καλέσαμε την εταιρία σε διάλογο και άμεση ανάκληση της απόλυσης.

Μέχρι αυτή την στιγμή η εταιρία μας έχει αγνοήσει επιδεικτικά ενώ ταυτόχρονα με ανακοίνωση που εξέδωσε δεν απαντά σε τίποτα, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο το πόσο άδικη και κυνική ήταν η απόλυση της συνάδελφου.

  • Με την ανακοίνωση που έβγαλε η εταιρεία, κάνει ευθεία και προκλητική επίθεση στο σωματείο. Ποια είναι τα σχόλιά σου γι’ αυτό;

Κατηγορούν το πρωτοβάθμιο επιχειρησιακό σωματείο για επαγγελματικό συνδικαλισμό, δείχνοντας το πόσο στρεβλή αντίληψη έχουν για τα όργανα συλλογικής διεκδίκησης. Αυτό φάνηκε και μετά την περσινή ανακοίνωση μας για τον εργασιακό μεσαίωνα με τον οποίο η κοινή γνώμη ήρθε σε επαφή και προφανώς σοκαρίστηκε με την αθέατη πλευρά της πίεσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι της εταιρίας. Και τότε μας κατηγόρησε για ακριβώς τα ιδία πράγματα, τολμώντας μάλιστα να εξαναγκάσει συνάδελφους να υπογράψουν έγγραφο που λοιδορούσε το σωματείο.

Ξεκίνησε έτσι ένα πογκρόμ για τα μέλη του σωματείου μας που κορυφώθηκε με την απόλυση του συναδέλφου Σπύρου Σάτλα  που αρνήθηκε να υπογράψει το εν λόγω έγγραφο.

  • Πώς βλέπεις να συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο ΠΛΑΙΣΙΟ;

Σκοπός μας είναι  όλα αυτά τα χρόνια η βελτίωση των συνθηκών εργασίας στο Πλαίσιο και όπλο μας σε αυτό τον αγώνα είναι όλοι αυτοί οι συνάδελφοι που δεν έβαλαν το κεφάλι κάτω και διεκδίκησαν το δικαίωμα στην εργασία.

Δυστυχώς οι πιο πολλοί σκύβουν το κεφάλι λες και φταίνε οι ίδιοι για την απόλυση. Η λύση είναι μία, καταγγελία κάθε απολυμένου που φεύγει από την φάμπρικα για να μαθαίνουν και οι έξω τι συμβαίνει, καθώς και διεκδίκηση της θέσης τους.

Η τόσο άδικη απόλυση της Σοφίας ενεργοποίησε και αφύπνισε  πολύ κόσμο, μας έδειξε έτσι ότι άλλο ένα μεγάλο όπλο για τους εργαζομένους είναι η αλληλεγγύη, και πάνω εκεί θα στηριχτούμε για να καταφέρουμε να κάνουμε τις συνθήκες εργασίας στο Πλαίσιο πιο ανθρώπινες.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
405ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής