Ενάντια στην υποψηφιότητα Βουδούρη και η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Πατησίων (Ε’ Διαμέρισμα Αθήνας)

Η γενική συνέλευσή της οργάνωσης μελών του 5ου διαμερίσματος στην Αθήνα, που έγινε στις 10 Φλεβάρη, ψήφισε την ακόλουθη απόφαση με την οποία ζητά από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, εκτός από την απόφαση για τον Καρυπίδη να επανεξετάσει την υποψηφιότητα Βουδούρη.

Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Ο.Μ. Ε΄ Διαμερίσματος (10/2/14)

Για το ΣΥΡΙΖΑ, τη ριζοσπαστική Αριστερά, η νίκη στις κρίσιμες αναμετρήσεις των εκλογών της αυτοδιοίκησης και των ευροεκλογών συνδέεται με τη δημοκρατία, το κοινωνικό κράτος, τη λαϊκή συμμετοχή, την εξυπηρέτηση του πολίτη με κοινωνικό και κινηματικό χαρακτήρα, τη διαφάνεια στη διαχείριση. Σημαίνει καμιά υποχώρηση στα βασικά δικαιώματα των πολιτών στην τροφή και το νερό, τη στέγη, την περίθαλψη και την υγεία, την ποιότητα ζωής. Σημαίνει την ανάδειξη του δικού μας μοντέλου διοίκησης με αντι-Καλλικρατικά χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, αποτελεί προϋπόθεση ανατροπής του κεντρικού πολιτικού σκηνικού.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε τις προτάσεις υποψηφιοτήτων του Γαβριήλ Σακελλαρίδη για τον Δήμο της Αθηνας και της Ρένας Δούρου για τη περιφέρεια Αττικής.

Ειδικότερα για το Δ. Αθηναίων, η νίκη θα δώσει τη δυνατότητα για άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και δημοκρατικό επανασχεδιασμό. Η αναγκαιότητα κατανόησης και προβολής των ριζοσπαστικών προτάσεων της Ανοιχτής Πόλης, από τη διαφανή διαχείριση ενός συμμετοχικού προϋπολογισμού μέχρι την κινηματική εμπλοκή των Αθηναίων πολιτών, η στήριξη των υπαρχουσών δομών αλληλεγγύης και η δημιουργία νέων απέναντι στον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση, η πολιτιστική αναγέννηση της πόλης, η ενεργή συμμετοχή σε αντιφασιστικές πρωτοβουλίες για την ανάσχεση της φασιστικής απειλής με εμβάθυνση στη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών, η ενεργή συμμετοχή στα κινήματα πόλης είναι ένας κρίσιμος όρος για τη νίκη σε αυτή την αναμέτρηση.

Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές: ή θα νικήσει η ριζοσπαστική Αριστερά ή θα νικήσουν οι μνημονιακές δυνάμεις και θα ενισχυθούν οι δυνάμεις του φασισμού και των εγκληματικών του συμμοριών.

Για αυτό θεωρούμε ότι χρειάζεται η συνέχεια και εξειδίκευση του προγράμματος της Ανοιχτής Πόλης, με την εμπλοκή όλων των τοπικών φορέων και των τοπικών κινημάτων που έχουν κατά καιρούς αναπτυχθεί. Σε αυτή τη κατεύθυνση δεσμευόμαστε η συλλογικότητα σε όλα τα επίπεδα στην δημοτική παράταξη και την ΟΜ να είναι το στήριγμα μας. Παίρνοντας τη μορφή της σύγκλησης συνελεύσεων της ΟΜ για τα αυτοδιοικητικά με την υποβολή του απολογισμού δράσης της των μελών μας στην Ανοιχτή Πόλη της περιοχής (που έχει ήδη γίνει) και τη συντεταγμένη εμπλοκή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού μελών στην κατάρτιση των εξειδικευμένων προτάσεων για τη περιοχή μας στο πλαίσιο του προγράμματος της Ανοιχτής Πόλης, του προγραμματισμού δράσεων και των ψηφοδελτίων.

Εμείς, τα μέλη της 5ης Δημοτικής Κοινότητας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα σχετικά με τις υποψηφιότητες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τον τρόπο λήψης της συγκεκριμένης απόφασης στην ΚΠΕ, επίσης καταθέτουμε τα εξής:

Πιστεύουμε ότι ο ρόλος και το καθήκον των Οργανώσεων Μελών σε ένα αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα δεν είναι μόνο η υλοποίηση των αποφάσεων, αλλά και ο έλεγχος των ανώτερων οργάνων, με σεβασμό στη συλλογικότητα, τη συντροφικότητα και τις δημοκρατικές διαδικασίες. Θεωρούμε ότι πάντα και ακόμη περισσότερο σε αυτή τη περίοδο, είναι αναγκαία η δημοκρατική λειτουργία, η τήρηση των συνεδριακών αποφάσεων και του καταστατικού και η επαφή με την κοινωνία.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την επιλογή των υποψηφίων του κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι το λιγότερο προβληματική, παρουσιάζοντας σοβαρότατα ελλείμματα δημοκρατικών διαδικασιών:

α) είτε δε συνεδρίασαν οι ΠΣΕ και οι ΝΕ είτε όπου συνεδρίασαν σε πολλές περιπτώσεις δε λήφθηκαν υπόψη οι προτάσεις τους,

β) έπρεπε να γίνει ξεχωριστή ψηφοφορία στην Κ.Ε. για τους προτεινόμενους υποψηφίους περιφερειάρχες και Δημάρχους. Αντίθετα με τη λογική του «πακέτου» απαξιώθηκαν συγκεκριμένες υποψηφιότητες.

Οι αντιδράσεις της κοινωνίας των από κάτω έδειξαν πως η αναγκαιότητα για τη κυβέρνηση της Αριστεράς δεν υπηρετείται, όταν γίνονται συνεργασίες με πρόσωπα τα οποία:

  • Αναιρούν τις πολιτικές μας επιλογές και αρχές
  • Θολώνουν το πολιτικό μας στίγμα
  • Δε συμβάλλουν στη συνεκτικότητα του πολιτικού μας σχεδίου
  • Ανήκουν στο φθαρμένο πολιτικό σύστημα
  • Ψήφισαν τα μνημόνια και τη Κυβέρνηση Σαμαρά
  • Εκφράζουν ρατιστικές αντισημιτικές απόψεις.

Η πολιτική διευρύνσεων και συμμαχιών είναι ένα ζήτημα μέγιστης σημασίας, το οποίο πρέπει να συζητηθεί σε όλο τον ιστό του κόμματος. Στο βαθμό που αυτό δεν έχει γίνει με τη μέγιστη δυνατή καθαρότητα και στο πλαίσιο του αναγκαίου μετασχηματισμού μας σε ενιαίο κόμμα των μελών, είναι απαραίτητες διαδικασίες που να επιτρέπουν τη δυνατότητα ελέγχου από τα όργανα του κόμματος τόσο των πολιτικών όσο και των προσώπων και των θέσεων που καταλαμβάνουν σε μια κρίσιμη για το ΣΥΡΙΖΑ μάχη.

Οτι ακυρώνει αυτές τις δυνατότητες δε βοηθά ούτε στο κλίμα που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του κόμματος ούτε την εικόνα του κόμματος προς τα έξω σε μιά κρίσιμη φάση. Θεωρούμε οτι το κόμμα μας – όπως αποδυκνεύει- έχει και την ετοιμότητα και την εντιμότητα να διορθώνει λάθη και αυτό είναι στοιχείο δύναμης και όχι αδυναμίας.

Για τους παραπάνω λόγους μαζί και επιμέρους, θεωρούμε πως εκτός από την απόφαση για τον Καρυπίδη, η Κ.Ε. πρέπει να επανεξετάσει την υποψηφιότητα Βουδούρη.

Εμείς, σε ότι μας αφορά και επειδή θεωρούμε ότι οφείλουμε να συμβάλλουμε τόσο στην διατήρηση της αυτονομίας των αυτοδιοικητικών παρατάξεων όσο και στην δημοκρατική λειτουργία τους, δεσμευόμαστε στη προσπάθεια για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουμε τόσο στο προγραμματισμό δράσης, όσο και στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων, μέσα από τις προσπάθειες συναπόφασης, εμπλοκής, κινητοποίησης και δημιουργικής συμμετοχής των μελών των ΟΜ και της δημοτικής παράταξης.

Τα μέλη της 5ης Δημοτικής Κοινότητας

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα