Ενάντια στην «πράσινη υποκρισία» των ηγετών του MED9 που βρίσκονται στην Αθήνα

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της ελληνο-τουρκο-κυπριακής πρωτοβουλίας ενάντια στον πόλεμο και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο «Μας σκάβουν τον λάκκο-Kasma birak-Don’t Dig»

Μετά από ένα καταστροφικό καλοκαίρι που η κλιματική κρίση αλλά και η ανυπαρξία υποδομών πυρόσβεσης άφησαν το αποτύπωμά τους στην Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση υποδέχεται τους ηγέτες 9 μεσογειακών κρατών της ΕΕ στην Αθήνα με ψηλά υποτίθεται στην ατζέντα το περιβάλλον, την πολιτική προστασία, την κλιματική κρίση.

Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που άφησε 1,3 εκατομμύρια στρέμματα δάσους να καούν, για την ίδια κυβέρνηση που πέρασε τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη, για την ίδια κυβέρνηση που έχει βάλει τον τόπο στο παιχνίδι των εξορύξεων και των πολεμικών εξοπλισμών για τη διεκδίκηση των ΑΟΖ.

Το τι εννοεί η κυβέρνηση με την «Πράσινη Ανάπτυξη» το έχουμε μάθει καλά τα τελευταία χρόνια. Η δήθεν αγωνία της για την προστασία του περιβάλλοντος επί της ουσίας σκοπεύει στην κερδοσκοπική αξιοποίηση της φύσης και παίρνει τη μορφή είτε των βιομηχανικών ΑΠΕ που έχουν γεμίσει την ελληνική επαρχία, είτε την παραχώρηση γης και θάλασσας για εξορύξεις υδρογονανθράκων, είτε το ξεπούλημα του φυσικού πλούτου στην τουριστική βιομηχανία. 

Πρόσφατα μάλιστα ο όρος «πράσινη διπλωματία» χρησιμοποιείται από τα κυβερνητικά επιτελεία όλο και πιο συχνά για να δηλώσει ξεκάθαρα την εργαλειακή χρησιμοποίηση υπαρκτών περιβαλλοντικών ζητημάτων (όπως της κλιματικής κρίσης) προκειμένου να πετύχει πόντους στον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό..

Η σύνοδος EuroMed9 είναι μια συνάντηση που στόχο έχει τη διαμόρφωση κοινών πολιτικών των ηγετών μεσογειακών χωρών της ΕΕ όχι για την προστασία αλλά για την αξιοποίηση του περιβάλλοντος στο όνομα της καπιταλιστικής κερδοσκοπίας. Και επίσης είναι ένα πεδίο διαμόρφωσης διπλωματικών συμμαχιών που η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να πετύχει ώστε να απομονώσει την Τουρκία.

Οι λαοί της Μεσογείου, ιδιαίτερα οι λαοί Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου, έχουν δει στην πράξη τι σημαίνουν οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες των κυβερνήσεών τους όλα τα τελευταία χρόνια. Μόνο οι τοπικές κοινωνίες και τα περιβαλλοντικά κινήματα σε όλη τη Μεσόγειο μπορούν να υπερασπιστούν αποτελεσματικά τα δάση και το φυσικό περιβάλλον και να επιβάλλουν πολιτικές προστασίας του κλίματος.

Καλούμε στη διαδήλωση στις 17 Σεπτέμβρη στις 7μμ στο Σύνταγμα μαζί με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις ενάντια στους ηγέτες του EuroMed9 και τους υπεύθυνους για τη λεηλασία του φυσικού πλούτου όλης της ευρύτερης περιοχής. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα