Εναλλακτική Παρέμβαση Εργαζομένων Νομαρχίας Αθηνών

Το κείμενο που ακολουθεί είναι το ιδρυτικό της νέας παράταξης στον σύλλογο εργαζομένων της νομαρχίας Αθηνών

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στην χειρότερή τους θέση από την περίοδο της μεταπολίτευσης:

Συνεχής αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων (ακρίβεια, υπερχρέωση κ.α.), πραγματική μείωση των μισθών-συντάξεων, αυξανόμενες δαπάνες των νοικοκυριών για Υγεία – Πρόνοια – Παιδεία, ελαστικές σχέσεις εργασίας, διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας, ξεπούλημα του δημόσιου τομέα (ΟΤΕ, λιμάνια, ενέργεια, υγεία-πρόνοια, παιδεία κ.α.) και η ασύδοτη κερδοφορία του κεφαλαίου (τράπεζες, καρτέλ τροφίμων & πετρελαίων), καταστροφή του περιβάλλοντος (δάση, παραλίες, ελεύθεροι -αδόμητοι χώροι, Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο κλπ).

Αυτή είναι η πολιτική του νεοφιλελευθερισμού που έχουν εφαρμόσει (με έντονους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια) οι εκάστοτε κυβερνήσεις, κατ’ επιταγήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως εργαζόμενοι στην Νομαρχία Αθηνών βιώνουμε μιά ακόμη απαράδεκτη κατάσταση: 

– Πληθώρα διαφορετικών μισθών (που διασπά τους εργαζόμενους)

– Αυθαίρετες μετακινήσεις (μεταθέσεις) – ευνοιοκρατία ‘ημετέρων’

– Λοιδορία μέσω των ΜΜΕ υπηρεσιών – εργαζομένων (χωρίς συνδικαλιστική υποστήριξη και με την ανοχή της εργοδοσίας)

– Κώδικας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (σε βάρος των εργαζομένων, της κοινωνίας μέσω των ΣΔΙΤ κλπ) – Σχέδιο Καποδίστριας ΙΙ (ιδιωτικοποιήσεις κ.α.)

– Καθεστώς πολιτικής ομηρίας με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις (συμβασιούχοι)

– Απαγόρευση αποσπάσεων-μετατάξεων σε άλλους φορείς του δημοσίου

– Απόφαση Νομάρχη περί καθορισμού ωραρίου εργασίας σε 24ωρη βάση & Σαββατοκύριακα των εργαζομένων στις ελεγκτικές υπηρεσίες (δηλ. στις περισσότερες) κ.α.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση βλέπουμε:

– τις μέχρι σήμερα αντισυνδικαλιστικές πρακτικές (με τις ευνοϊκές μετακινήσεις – τοποθετήσεις συνδικαλιστών, εκλογικό επίδομα κ.α.) που δείχνουν ‘βόλεμα’, ‘εφαλτήριο’ και ‘αφερεγγυότητα’

– την ΟΣΥΝΑΕ να βρίσκεται στο τέλμα της αδράνειας και την πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου μας σε χειμέρια νάρκη (ούτε η κυβερνητική επίθεση στο ασφαλιστικό δεν τους ξύπνησε για να συζητηθεί το θέμα στο ΔΣ)

Σε κεντρικό επίπεδο βλέπουμε μια αποστροφή των εργαζομένων προς τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ, τις χωριστές συγκεντρώσεις (που αποδυναμώνουν το συνδικαλιστικό κίνημα), την αντιενωτική στάση ορισμένων μέσω της ‘καθαρότητας’ & των καταγγελιών. Έτσι τορπιλίζεται η ενότητα στην δράση, κομματικοποιούνται τα σωματεία, χάνεται η αυτοτέλειά των.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Πρέπει να αλλάξει ρότα το συνδικαλιστικό κίνημα, τοπικά και κεντρικά. Να ξεφύγει από την κομματική χειραγώγηση και τις σκοπιμότητές της (κομματική ‘καταγραφή’ σε συνδικαλιστικά όργανα κα).

Είναι αναγκαίο να παλέψουμε για την ενότητα στην δράση, για την μαζικοποίηση του συλλόγου, για την αυτοτέλεια στην οργάνωση και δράση, για την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης και ταξικής ενότητας.

Ούτε συμβιβασμός, ούτε διάσπαση. Στην ενότητα η δύναμη, στον αγώνα η νίκη.

Οργάνωση της αντίστασης, στοχοποίηση των υπευθύνων (για την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς κλπ).

Όπως συμβάλλαμε με τη συμμετοχή μας στην ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, έτσι και τώρα ως αυτόνομη, αυτοτελής, ενωτική και με ταξική κατεύθυνση ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ θα αγωνιστούμε υπερασπίζοντας την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των συναδέλφων μας.

ΟΧΙ στις στάσεις υποταγής, αδράνειας, ηττοπάθειας και χειρισμού των εργαζομένων

ΟΧΙ στις ‘λευκές’ εξουσιοδοτήσεις σε συνδικαλιστικούς φορείς

ΣΤΗΡΙΞΕ-ΕΝΙΣΧΥΣΕ με την συμμετοχή σου και την ψήφο σου την αδέσμευτη από κομματικούς εναγκαλισμούς ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Νομαρχίας Αθηνών.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα