Ένα χωριό διαφορετικό από πολλά άλλα…

Του Σάββα Στρούμπου

«Αυτοί οι μετανάστες μας παίρνουν τις δουλειές!» … « άσε, προχθές 2 Αλβανοί κλέψανε το διπλανό σπίτι »… Φράσεις που ακούμε καθημερινά από φίλους και γνωστούς, από γονείς και εργοδότες, καμιά φορά και από τα διάφορα ΜΜΕ. Ε, δεν θέλουμε και πολύ να το πιστέψουμε ότι αυτοί οι « ξένοι » που κυκλοφορούν ανάμεσά μας είναι οι «κακοί» και οι μόνοι διαφθορείς της κοινωνίας μας!

Κι αυτό μπορεί να συμβεί αν δεν έχουμε πρόσβαση σε επίσημα στοιχεία που να αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο (δεν θα καταπιαστούμε με αυτά εδώ), αν ιδεολογικά δεν είμαστε υπέρ των μεταναστών ή αν δεν έχουμε πρακτική εμπειρία της ζωής που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι.

Στο χωριό λοιπόν από το οποίο κατάγομαι (κοντά στην Καλαμάτα) η εικόνα της ζωής των μεταναστών (κυρίως Αλβανών) μα και της συμβίωσής τους με τους Έλληνες κατοίκους, είναι τελείως διαφορετική από την εικόνα που θέλουν να μας δημιουργήσουν οι μυθοπλασίες περί «μεταναστών-εγκληματιών».

Εκεί λοιπόν, σχεδόν σε κάθε σπίτι, ζει και μια οικογένεια Αλβανών ή μεμονωμένοι άνθρωποι. Η δουλειά τους είναι να δουλεύουν στα κτήματα των ντόπιων: είτε βοηθούν στις γεωργικές εργασίες, είτε αναλαμβάνουν τις καλλιέργειες μόνοι τους. Οι ντόπιοι, μαζί με την εργασία προσφέρουν και μέρος από τα σπίτια τους δωρεάν για να μείνουν οι άνθρωποι.

Υπάρχουν επίσης παραδείγματα Αλβανών που έχουν μείνει χρόνια στο χωριό και τώρα έχουν δικά τους κτήματα και σπίτια.

Οι σχέσεις Αλβανών και Ελλήνων είναι άψογες. Είναι εκπληκτική η εικόνα, να βλέπει κανείς στο πανηγύρι του δεκαπενταύγουστου, Αλβανούς και Έλληνες να χορεύουν μαζί όλη τη νύκτα.

Δεν μπορεί λοιπόν οι Αλβανοί ενός μικρού χωριού της Πελοποννήσου να αποτελούν τις χρυσές εξαιρέσεις ενός βρώμικου κανόνα.

Αρα μήπως τα πράγματα έχουν τελείως άλλη όψη από αυτή που θέλουν κάποιοι να δημιουργούν για την παρουσία των μεταναστών στην χώρα, μετατρέποντας τους έτσι στα εξιλαστήρια θύματα όλων των δεινών της καπιταλιστικής κοινωνίας μας;

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής