Ένα ΚΔΑΥ, ένα «ατύχημα» και το τοξικό νέφος πάνω από την Αττική

Βαγγέλης Στογιάννης
(Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη 
Διαχείριση των Αποριμμάτων – ΠΡΩΣΥΝΑΤ)

Σχεδόν για μια εβδομάδα κράτησε η φωτιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 6/6 σε Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στον Ασπρόπυργο. Τα αποτελέσματα αυτού του «ατυχήματος» είναι αδύνατο να αποτιμηθούν αυτή τη στιγμή, αφού τεράστιες ποσότητες αστικών σκουπιδιών και πιθανότατα βιομηχανικών αποβλήτων (θα επανέλθουμε στο θέμα παρακάτω) έγιναν στάχτη, απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα διοξίνες, φουράνια, αιωρούμενα σωματίδια που περιέχουν βαρέα μέταλλα κ.α.

Το παραπάνω τοξικό κοκτέιλ προκαλεί πολλά και πολύ σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας. Πολλές μορφές καρκίνου και μια σειρά ασθένειες του νευρικού, του αναπνευστικού, του καρδιαγγειακού συστήματος κ.α.

Το υπουργείο υγείας και άλλοι αρμόδιοι φορείς θα έπρεπε κανονικά από την πρώτη στιγμή να ενημερώσουν τους κατοίκους της Αττικής και να ζητήσουν τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με προβλήματα υγείας να μείνουν στο σπίτι. Ωστόσο, η συγκεκριμένη οδηγία άργησε τρεις ημέρες.

Τα προβλήματα δεν τελείωσαν όταν το τοξικό νέφος διαλύθηκε από τον αέρα. Οι τοξικοί ρύποι περνάνε πλέον στο έδαφος, τα υπόγεια και υπέργεια νερά ολόκληρης της περιοχής και μέσω αυτών στην τροφική αλυσίδα.

Η καύσιμη ύλη

Τα περίφημα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) υποτίθεται ότι υπάρχουν για να υποδέχονται το περιεχόμενο των μπλε κάδων, να το διαχωρίζουν και στη συνέχεια να στέλνουν τα ανακυκλώσιμα σε μονάδες ανακύκλωσης και τα υπολείμματα στο ΧΥΤΑ της Φυλής. Η πραγματικότητα βέβαια δεν απέχει χιλιόμετρα, αλλά έτη φωτός. Τα ΚΔΑΥ λειτουργούν ουσιαστικά ως Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, με απειροελάχιστες ποσότητες να ανακυκλώνονται και το μεγάλο τους όγκο να καταλήγει για άλλη μια φορά στην υπερ-χωματερή της χώρας, στη Φυλή. 

Μάλιστα, στην παρακάτω φωτογραφία, φαίνεται φορτηγό του συγκεκριμένου ΚΔΑΥ (ναι, αυτού που κάηκε) το οποίο αδειάζει στο ΧΥΤΑ Φυλής σκουπίδια και όχι βέβαια υπολείμματα ανακύκλωσης. [1]

Πέρα όμως από τα «κανονικά» σκουπίδια τα οποία φαίνονται στη φωτογραφία, στο συγκεκτιμένο ΚΔΑΥ  υπήρχαν και επικίνδυνα τοξικά απόβλητα, όπως π.χ. ορυκτέλαια, φάρμακα κ.α.

Ο ΧΥΤΑ της Φυλής, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, όχι μόνο από τα διάφορα ΚΔΑΥ της περιοχής, αλλά και από τη βιομηχανική περιοχή του Θριασίου. Έτσι, είναι ιδιαίτερα εύκολο τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα κάθε σοβαρού επιχειρηματία που προτιμάει να αποφύγει το τεράστιο κόστος διαχείρισης τους, να «κρύβονται» μέσα σε αστικά και στη συνέχεια να θάβονται (μέσω ενός ΚΔΑΥ) στο ΧΥΤΑ της Φυλής.

Έτσι, όσο το σύστημα διαχείρισης των σκουπιδιών βασίζεται στη λογική των μεγάλων συγκεντρωτικών μονάδων, στις οποίες μάλιστα εμπλέκονται διαφόρων ειδών ιδιωτικά συμφέροντα (δες διπλανό άρθρο) τέτοιου είδους “ατυχήματα” είναι αναπόφευκτα.

______________________
[1] http://andi-drasi.blogspot.gr/2015/06/blog-post_7.html

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,274ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα