Array

Ένα βήμα πριν την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης το σωματείο της Vodafone

Επιμέλεια Ζακλίν Γκόρου,
μέλος Δ.Σ. σωματείου εργαζομένων στη Vodafone

Το σωματείο των εργαζομένων στην Vodafone μετά από 6 μήνες αγώνων και διαπραγματεύσεων με την εργοδοσία ετοιμάζεται να καταλήξει σε υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΕΣΣΕ).  Στις σημερινές συνθήκες και στη ζούγκλα των εργασιακών σχέσεων που επικρατούν στον ιδιωτικό τομέα η υπογραφή ΕΣΣΕ με τις λιγότερες δυνατές απώλειες θεωρείται επιτυχία καθώς η άλλη επιλογή ήταν η μη υπογραφή σύμβασης και η επικράτηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας που ουσιαστικά θα είχαν ακόμα χειρότερο αποτέλεσμα.


Η ανακοίνωση του σωματείου αναφέρει ανάμεσα σ’ άλλα.

Συνάδελφοι-ισσες,

Μετά από έξι μήνες συνεχών διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση και αγώνων που διεξήγαγε το Σωματείο, η Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της Στάσης Εργασίας στις 18/9 αποφάσισε να αποδεχτεί την τελευταία πρόταση  της διοίκησης σχετικά με την ανανέωση της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία προβλέπει τα εξής:

§         Πάγωμα των ωριμάνσεων (διετίες κτλ)

§         Διασφάλιση του καταβαλλόμενου μισθού έως και την λήξη της σύμβασης.

§         Διατήρηση του βασικού μισθού καθώς και των επιδομάτων σπουδών, τέκνων και γάμου εντός σύμβασης

§         Μετατροπή των επιδομάτων ξένης γλώσσας, ταμείου και ακουστικού σε οικειοθελή παροχή.

§         Διάρκεια της σύμβασης μέχρι το Μάρτιο του 2013

Συνάδελφοι

Ασφαλώς δεν πρόκειται για μια σύμβαση για την οποία μπορούμε να πανηγυρίζουμε. Είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες μας και τα στοιχειώδη επίπεδα διαβίωσης. Είναι πίσω ακόμα και από την περυσινή μας σύμβαση που προέβλεπε αυξήσεις 1,12% στους βασικούς.

Σε αυτούς τους 6 μήνες προχωρήσαμε σε διάφορες αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την ΕΣΣΕ. Με τον αγώνα μας όλους αυτούς τους μήνες, τις Γενικές μας Συνελεύσεις, τις Παραστάσεις Διαμαρτυρίας και τις απεργιακές κινητοποιήσεις, όπου δεν έλειψαν οι επιθέσεις στελεχών της διοίκησης και απεργοσπαστών πάνω σε συναδέλφους, καθώς και αναλογιζόμενοι το βαθμό συμμετοχής και στήριξης των συναδέλφων στις αγωνιστικές δράσεις, καταλήξαμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Η υπογραφή της νέας σύμβασης γνωρίζουμε πως δεν ανταποκρίνεται στην αξία της εργασίας των εργαζομένων, ούτε και στα οικονομικά μεγέθη  της εταιρείας. Γι αυτό για εμάς το θέμα της σύμβασης δεν κλείνει εδώ. Η αποκατάσταση και βελτίωση των κατακτήσεών μας (πχ. του συνόλου των επιδομάτων) θα αποτελεί διαρκές αντικείμενο διεκδίκησης και αγώνα και για το επόμενο διάστημα. Είμαστε όμως βέβαιοι πως αν δεν είχε προηγηθεί αυτός ο αγώνας και είχαμε προσαρμοστεί στις επιταγές του Μνημονίου και της κυβερνητικής πολιτικής, η στάση της εργοδοσίας θα ήταν ακόμη πιο επιθετική και η κατάληξη για την ΕΣΣΕ πολύ χειρότερη.

Έχοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα και γνωρίζοντας πως η επίθεση απέναντι στους εργαζομένους το επόμενο διάστημα θα ενταθεί, κρίνουμε ότι η υπογραφή της ΕΣΣΕ είναι σημαντική καθώς διασφαλίζει ένα μίνιμουμ μισθολογικών και εργασιακών κατακτήσεων για όλους τους συναδέλφους ενάντια στην ζούγκλα των ατομικών συμβάσεων εργασίας όπου ο κάθε εργαζόμενος θα αντιμετώπιζε μόνος του την εργοδοσία μιας πολυεθνικής με αποτέλεσμα πολύ χειρότερους εργασιακούς όρους από ότι έχουμε σήμερα.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

Το ΔΣ του Πανελληνίου Σωματείου Εργαζομένων Vodafone

Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2012

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,246ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα