Ένα ακόμη νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά

Του Κώστα Ιατρόπουλου

Ένα νέο νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης που ανοίγει με δειλά βήματα, τον δρόμο για την αποποινικοποίηση της χρήσης, χωρίς βέβαια να θίγει την ουσία του προβλήματος, ήρθε για ψήφιση στη Βουλή. Έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια σκληρής καταστολής και κοινωνικού στιγματισμού των χρηστών, που οδήγησε στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα (αύξηση των χρηστών, των θανάτων και της ποικιλίας των ναρκωτικών) για να δουν το αυτονόητο. Ότι ο χρήστης δεν είναι εγκληματίας. Ότι χρειάζεται ιατρική περίθαλψη και όχι φυλάκιση.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την μείωση της ανώτατης ποινής από πέντε σε ένα χρόνο για την απλή χρήση, αλλά και για την κατοχή μικρών ποσοτήτων για προσωπική χρήση και την καλλιέργεια φυτών κάνναβης (σε αριθμό και έκταση που δικαιολογούν την προσωπική χρήση). Επίσης προβλέπεται ότι η καταδικαστική απόφαση στο εξής δεν θα εγγράφεται στο ποινικό μητρώο, εφόσον ο δράστης δεν θα υποτροπιάσει σε πέντε χρόνια.

Τώρα, το πως ορίζεται η "μικρή ποσότητα" και πως μετριέται ακριβώς η "καλλιέργεια κάνναβης για προσωπική χρήση" παραμένει αδιευκρίνιστο. Το πρόβλημα παραμένει για τους χρήστες των σκληρών ναρκωτικών. Ποια θα είναι η περίθαλψη τους, τι θα γίνει με τις λίστες αναμονής στον Ο.ΚΑ.ΝΑ., πως θα γίνει η επανένταξή τους στην κοινωνία;

Η θέση του ΚΚΕ ή όταν ο Σκυλλάκος συνάντησε τον Χριστόδουλο…

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ διά στόματος του βουλευτή Α.Σκυλλάκου στο παραπάνω νομοσχέδιο είναι αποκαλυπτική και θα μπορούσε να συνυπογράφεται από τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Το ΚΚΕ συνεχίζει να υποστηρίζει την πολιτική της καταστολής σαν μέσο πρόληψης, μαζί με ότι πιο αντιδραστικό υπάρχει στην κοινωνία. Αντιγράφουμε από τον "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ": "Όχι ότι θέλουμε να τιμωρούνται ιδιαίτερα οι ανήλικοι, και οι ενήλικες, αλλά για να λειτουργεί αποτρεπτικά στο να κάνει χρήση και να δεθεί με τα ναρκωτικά.

Η απειλή της ποινής δρα αποτρεπτικά, ενώ εάν θεωρείται ότι έχει νομιμοποιηθεί η χρήση τότε είναι πιο ελαστική η συνείδησή του και προχωράει πιο εύκολα στα ναρκωτικά… Μέχρι τώρα, υπήρχε ο φόβος της ποινής των πέντε χρόνων η οποία δρούσε αποτρεπτικά, ενώ τώρα που γίνεται ένας χρόνος, σημαίνει εξαγορά".

Απάντηση στα παραπάνω έχει δώσει η ίδια η ζωή. Δίνει η ίδια η καθημερινότητα. Αυτό που δεν μας λέει ο Σκυλλάκος είναι γιατί έχουμε φτάσει σ’ αυτήν την τραγική κατάσταση παρότι τα δικαστήρια και οι φυλακές είναι γεμάτα από χρήστες ναρκωτικών;

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,006ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα