Ένα ακόμα ναυάγιο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας

Το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» λίγα μίλια από το λιμάνι της Σαντορίνης συζητήθηκε έντονα τον τελευταίο καιρό. Τόσο το γεγονός ότι βυθίστηκε προσκρούοντας σε μια καταγεγραμμένη ξέρα όσο και η τεράστια ρύπανση που προκάλεσε στην περιοχή δημιούργησαν αγανάκτηση σε πολύ κόσμο. Αυτή όμως ήταν μόνο η αρχή των αποκαλύψεων.

Για την μόλυνση

Περίπου 100 τόνοι πετρελαίου έχουν ήδη διαχυθεί στην θάλασσα και άλλοι 380 είναι πιθανό να διαχυθούν ανά πάσα στιγμή αν το πλοίο μετακινηθεί από θαλάσσια ρεύματα ή σπάσει ο βράχος που το κρατάει. Μια μικρή σεισμική δόνηση αρκεί για να σπάσουν οι δεξαμενές. Σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις στην καλύτερη περίπτωση απορρύπανσης θα συλλεχθεί το 15% του πετρελαίου. Τα «εγκλωβισμένα» καύσιμα απειλούν και άλλα νησιά. Ο υπουργός εμπορικής ναυτιλίας αρνείται να δεσμευτεί για το χρονοδιάγραμμα απορρύπανσης και ο εκπρόσωπος της εταιρίας Λούης σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η εταιρεία θα αναλάβει το κόστος καθαρισμού απάντησε: «Θα δούμε»!

Μήπως δεν ήξεραν με ποιον

είχαν να κάνουν;

Ένα χρόνο πριν στο ξενοδοχείο Corcyra Beach, επίσης ιδιοκτησίας Λοϊζου δυο μικρά παιδιά από τη Βρετανία πέθαναν από ασφυξία λόγω κακής συντήρησης του συστήματος εξαερισμού. Τότε η άδεια λειτουργίας του ξενοδοχείου αφαιρέθηκε από την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης το ξενοδοχείο όμως…λειτούργησε κανονικά το Πάσχα, ξανάκλεισε μετά το ναυάγιο και ξαναλειτούργησε την Πρωτομαγιά. Επιπλέον 2 χρόνια πριν ένα πλοίο ιδιοκτησίας Λούη αρπάζει φωτιά ανεξήγητα σε λιμάνι της Μ. Βρετανίας.

Ποιος είναι ο Κωστάκης Λοϊζου;

Ο κυπριακής καταγωγής επιχειρηματίας είναι ιδιοκτήτης του ομίλου εταιριών Λούης που περιλαμβάνει 26 ξενοδοχεία και 12 κρουαζιερόπλοια ενώ είχε δηλωμένα έσοδα για το 2006 322,7 εκ. ευρώ. Με συνεχείς αγορές ξενοδοχείων στην Ελλάδα και μεταχειρισμένων, μεγάλης ηλικίας κρουαζιερόπλοιων, ο Λοϊζου κατάφερε να γίνει ο βασιλιάς του μαζικού φθηνού τουρισμού της Μεσογείου. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι ελέγχει το 20% της μεσογειακής αγοράς κρουαζιέρας. Επενδύοντας συστηματικά στη δημιουργία στενών δεσμών με κορυφαίους πολιτικούς και την Εκκλησία σε Ελλάδα και Κύπρο, ο κ. Λοΐζος κατάφερε να εξασφαλίζει ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις, να αποκτήσει ακίνητα «φιλέτα» όπως το «Χίλτον» Λευκωσίας το οποίο μεταπώλησε πρόσφατα στη Marfin Popular Bank του Ανδρ. Βγενόπουλου (με τον οποίο φέρεται να ετοιμάζει μπίζνες σε τουριστικά ακίνητα σε Ελλάδα και Βαλκάνια).

Ενδεικτικό των στενών δεσμών του με πολιτικούς αποτελεί το γεγονός ότι τρεις πρώην υπουργοί της Κύπρου, καθώς και ο πρώην πρόεδρος της κυπριακής Βουλής φιγουράρουν στο δ.σ. της μητρικής εταιρείας του ομίλου Louis Public Company Ltd, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Κύπρου. Επίσης νομικός σύμβουλος της εταιρείας είναι το γραφείο «Τάσσος Παπαδόπουλος και Σία» που ανήκει στον πρόεδρο της Κύπρου.

Η ίδια πρακτική υιοθετήθηκε και στην Ελλάδα, καθώς επί χρόνια συνεργαζόταν με την εταιρεία δημοσίων σχέσεων V+O η οποία ανήκει κατά το ήμισυ στον Θ. Βαρβιτσιώτη, γιο του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Γ. Βαρβιτσιώτη. Η ελληνική κυβέρνηση έκανε δυο μεγάλα δώρα στον κ. Λούη μέσω του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη: ανέλαβε να πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές που έπρεπε να καταβάλει στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) για τους έλληνες ναυτικούς που δεσμεύτηκε να απασχολεί στα πλοία (ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ το χρόνο), ενώ κράτησε μακριά τους ισχυρούς ξένους ανταγωνιστές του, μη επιτρέποντας να ξεκινούν κρουαζιέρες από τον Πειραιά πλοία με σημαίες πλην της ελληνικής. Η Louis Hellenic Cruises μεγάλωσε αγοράζοντας κυρίως μεταχειρισμένα πλοία μεγάλης ηλικίας που μετασκεύαζε στο ξενοδοχειακό τους τμήμα ώστε να εμφανίζονται ως πολυτελή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το βυθισμένο Sea Diamond αποτελούσε τη «ναυαρχίδα» της εταιρείας, αν και ήταν ήδη 21 ετών.

«Ελεύθερη» αγορά

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της «ελεύθερης» αγοράς. Για τους κάθε λογής Λοϊζους η ανθρώπινη ζωή και η προστασία του περιβάλλοντος δεν έχει κανένα νόημα. 7 χρόνια μετά τους 80 νεκρούς του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ στην Πάρο, η περίφημη ιδιωτική πρωτοβουλία αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι σημαίνει εκμετάλλευση των εργαζομένων, μίζες και θανάτους αθώων. Η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν την ιδιωτικοποίηση τόσο της παιδείας όσο και της ΔΕΗ, του ΟΣΕ κτλ.

Με βάση την εμπειρία των πλοίων μπορούμε να έχουμε οποιαδήποτε αμφιβολία ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία θα χειριστεί αυτούς τους τομείς καλύτερα;

Αλέξανδρος Πραντούνας

___________________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα