Της Άρτεμης Φύσσα
Μετά το "πανηγύρι" των εκλογών με τις πλαστικές σημαίες, ακολουθούν και οι παρελάσεις με τις γαλανόλευκες, έτσι για να τονωθεί το εθνικό μας αίσθημα βρε αδερφέ! Η 25η Μαρτίου μάλιστα είναι η καλύτερη ευκαιρία γι’ αυτό, αφού συνδυάζει τον ευαγγελισμό της Θεοτόκου (με τον κρίνο !!!) και την έναρξη της επανάστασης του 21. Κάποιοι λαμπροί εγκέφαλοι έφτιαξαν αυτό το συνδυασμό, παρότι είναι γνωστό ότι η επανάσταση είχε αρχίσει νωρίτερα, ακριβώς για να μας πείσουν για το αδιάρρηκτο της σχέσης κράτους – εκκλησίας και ελληνισμού – ορθοδοξίας.
Έτσι στις 25 Μάρτη θα δούμε τα νιάτα μας να παρελαύνουν πλάι σε τανκ και κάτω από F-16. Ο θεσμός των μαθητικών παρελάσεων ξεκίνησε επί δικτατορίας του Μεταξά, κατά τη διάρκεια της οποίας τα παιδάκια υποχρεούνταν να ανήκουν στη νεολαία του Μεταξά και να παρελαύνουν με την πρώτη ευκαιρία. Μετά ακολούθησαν δεκαετίες άγριας δεξιάς διακυβέρνησης και η χούντα, στη διάρκεια των οποίων ο στρατοκρατικός χαρακτήρας των παρελάσεων ήταν ότι καλύτερο για την εμπέδωση του τρίπτυχου πατρίς – θρησκεία – οικογένεια!
Φυσικά ούτε οι "σοσιαλιστικές" κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τόλμησαν να αγγίξουν το ζήτημα της κατάργησης των μαθητικών παρελάσεων, καθώς ήταν προφανές ότι κάτι τέτοιο θα κόστιζε σε ψήφους. Φαίνεται ότι το κατεστημένο στην Ελλάδα, για λόγους οι οποίοι εξηγούνται σε μεγάλο βαθμό από τις παραπάνω ιστορικές συγκυρίες, ενώ ακολουθεί την Ευρώπη στις αντιδραστικές πολιτικές π.χ. τρομονόμοι, λιτότητα κτλ., αρνείται να την ακολουθήσει στις στοιχειώδεις προοδευτικές αλλαγές, όπως η κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων.
Ποιόν εξυπηρετούν τελικά οι παρελάσεις;
Οι παρελάσεις εξακολουθούν να υπάρχουν, γιατί εξυπηρετούν πολύ συγκεκριμένες σκοπιμότητες: οι μαθητές αντιμετωπίζονται σαν στρατιωτάκια, τα οποία με παραφουσκωμένο το αίσθημα του εθνικισμού, είναι έτοιμα να "φυλάξουν την πατρίδα από ανύπαρκτους εχθρούς", μαθαίνουν να νιώθουν περηφάνια για τον στρατιωτικό εξοπλισμό της χώρας και ρίγη συγκίνησης για τη σημαία. Γι αυτό και οι παρελάσεις γίνονται αφορμή για να ξεθαρρέψουν και φασιστικές ομάδες ( π.χ προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να παρελάσει στην Καλλιθέα στις 28.10.03) και να ενδυναμωθεί το αίσθημα της ξενοφοβίας (υπόθεση Τσενάι κλπ). Μάλιστα αν κάποιος από τους μαθητές που έχουν επιλεχθεί, αρνηθεί να συμμετάσχει, τότε τιμωρείται.
Τέλος, δεν είναι τυχαίο ότι οι παρελάσεις αφορούν -πλην των φαντάρων- μόνο τους μαθητές και όχι π.χ. τους φοιτητές ή τους εργαζόμενους. Η μικρή ηλικία και η έλλειψη συνδικαλισμού ή αριστερών παρατάξεων αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για την καλλιέργεια της εθνικοφροσύνης μαζί με την υποχρεωτική υποταγή, με την πρόφαση της απόδοσης τιμής, στους εκάστοτε εκπροσώπους της εξουσίας(δημάρχους, προέδρους, πρωθυπουργούς).
Απαιτούμε την κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων, διότι είναι ένας θεσμός αναχρονιστικός με σαφή προπαγανδιστικό χαρακτήρα. Απέναντι στο στρατοκρατικό, συντηρητικό, εθνικιστικό-ξενοφοβικό μοντέλο ανθρώπου, αντιτάσσουμε τον ελεύθερο από προκαταλήψεις και φοβίες άνθρωπο, ο οποίος ξέρει ότι δε χρειάζεται ούτε να σκοτώσει τους "επίφοβους" γείτονές του, ούτε να κρυφτεί πίσω από καμία σημαία.