Εμπρός για μια νέα Αριστερά!

Άρθρο του συντρόφου Νίκου Κανελλή,
Δημοτικού Συμβούλου στο Βόλο, που στάλθηκε στα τοπικά ΜΜΕ της πόλης

Γιατί πρόωρες εκλογές;

Οι λόγοι για τους οποίους προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές είναι κατά βάση απλοί.

Από τη μια, ο Α. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν την πολιτική τους επιβίωση μετά την εγκατάλειψη των υποσχέσεών τους, την απογοήτευση ακύρωση των λαϊκών προσδοκιών την μετατροπή του ΟΧΙ σε ΝΑΙ και την προσχώρησή τους στο στρατόπεδο του μνημονίου και της άρχουσας τάξης. Γνωρίζουν ότι για αυτούς ο χρόνος μετράει αντίστροφα καθώς όταν ο κόσμος νοιώσει στο πετσί του τα νέα μέτρα τότε η σημερινή υποστήριξη στο ΣΥΡΙΖΑ θα εξανεμιστεί. Για αυτό και βιάζονται.

Από την άλλη, οι τροϊκανοί τοκογλύφοι (με επικεφαλής τον Γερμανικό ιμπεριαλισμό) και το ελληνικό μεγάλο κεφάλαιο θέλουν μια όσο το δυνατόν πιο σταθερή κυβέρνηση που θα εγγυάται την εφαρμογή του 3ου μνημονίου. Δηλαδή μια κυβέρνηση που να μπορεί να επικαλεστεί τη «νωπή λαϊκή εντολή».

Όμως ούτε η απαξιωμένη ΝΔ, ούτε διαλυμένο ΠΑΣΟΚ, ούτε και το Ποταμίσιο κατασκεύασμα του Μπόμπολα έχουν την απαιτούμενη κοινωνική δυναμική για να παίξουν αυτό το ρόλο (ακόμη και αν συνεργαστούν μεταξύ τους).

Έτσι ο Α. Τσίπρας και ο μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ είναι απαραίτητοι για τη συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης (πιθανά συνεργασίας) η οποία θα αναλάβει να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο. Αυτό όμως ισχύει όσο ο Τσίπρας διατηρεί την απήχησή του. Κατά συνέπεια  οι εκλογές πρέπει να γίνουν γρήγορα!

Ο Α. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ στην απέναντι πλευρά

Ο Α. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξαν έμπρακτα – μέσα από την ψήφιση του 3ου μνημονίου – ότι είναι έτοιμοι να παίξουν το ρόλο του υπηρέτη της άρχουσας τάξης και των δανειστών. Για αυτό η ελληνική άρχουσα τάξη και οι ξένοι δανειστές όχι μόνο δεν φοβούνται μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ (όπως πριν το 2012 – 2015) αλλά την επιδιώκουν κιόλας.

Αυτή η αλλαγή φαίνεται ξεκάθαρα από τη στάση των συστημικών ΜΜΕ. Ο λυσσασμένος πόλεμος που δέχονταν ο ΣΥΡΙΖΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά πριν το δημοψήφισμα από τα μίντια της διαπλοκής έχει μετατραπεί σε πλήρη στήριξη από την πλευρά του κατεστημένου!

Ο χαρακτήρας του 3ου μνημονίου

Αυτό και μόνο το γεγονός αρκεί για να αποδείξει ότι φιλολαϊκή διαχείριση του 3ου μνημονίου δεν μπορεί να υπάρξει! Άλλωστε αυτό καθίσταται απολύτως ξεκάθαρο από το ίδιο το 3ο μνημόνιο που προβλέπει ότι κάθε νομοθετική πράξη της κυβέρνησης θα πρέπει να έχει την έγκριση των δανειστών.

Όποιος λέει το αντίθετο και όποιος βρίσκει κάθε είδους δικαιολογίες για τον χαρακτήρα του 3ου μνημονίου και τη δήθεν δυνατότητα «φιλολαϊκής διαχείρισης» λέει ψέματα στον κόσμο.

Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του «μνημονίου Τσίπρα» για τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ανθρώπους του μόχθου και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, θα είναι τα ίδια και χειρότερα με αυτά των προηγούμενων πέντε ετών. Ύφεση, μείωση του λαϊκού εισοδήματος, ανεργία, φτώχεια, κοινωνική καταστροφή. 

Η εναλλακτική

Απέναντι σε αυτή τη ζοφερή προοπτική υπήρχε και υπάρχει και σήμερα εναλλακτικός δρόμος που δεν είναι άλλος από την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού – σοσιαλιστικού προγράμματος. Το «Ξεκίνημα» και πολλές ακόμη δυνάμεις της Αριστεράς έχουν εδώ και καιρό περιγράψει τα βασικά βήματα/μέτρα αυτού του δρόμου.

Τα βασικά μέτρα αυτού του σοσιαλιστικού προγράμματος – όπως η διαγραφή του χρέους, οι εθνικοποιήσεις τραπεζών και στρατηγικών τομέων της οικονομίας, η δημοκρατικά σχεδιασμένη παραγωγική ανασυγκρότηση, η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα για να αντιμετωπιστεί η πιστωτική ασφυξία, το διεθνιστικό κάλεσμα στους λαούς της Ευρώπης κοκ – βρίσκουν πλέον όλο και περισσότερα ανοιχτά αφτιά. Την ίδια στιγμή ο μπαμπούλας της καταστροφής που δήθεν θα επέλθει αν πάμε σε εθνικό νόμισμα τρομάζει πλέον όλο και λιγότερους. Η συνείδηση της κοινωνίας ριζοσπαστικοποιείται ταχύτατα.

Η ανάγκη νέου φορέα

Για αυτούς τους λόγους είναι επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθεί ένας νέος μαζικός φορέας της Αριστεράς. Ένας φορέας με ένα τολμηρό σοσιαλιστικό πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση προς όφελος των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων, με πραγματική εσωτερική δημοκρατία, με εμπιστοσύνη στη δύναμη του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Σε αυτή την κατεύθυνση η συγκρότηση της «Λαϊκής Ενότητας» και οι επαφές της με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς αποτελούν πολύ θετικά βήματα. Το «Ξεκίνημα» θα πάρει ενεργά μέρος σε αυτές τις διεργασίες όχι μόνο ενόψει των ερχόμενων εκλογών αλλά και για την επόμενη μέρα. Γιατί σήμερα, περισσότερο  παρά ποτέ, είναι φανερό ότι είτε οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα βρουν τα εργαλεία και τον δρόμο για την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας είτε ο καπιταλισμός θα επιβάλλει τη μνημονιακή βαρβαρότητα για γενιές ολόκληρες.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,182ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,012ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα