Εμπρηστής είναι η κυβέρνηση!Ασύμμετρη απειλή είναι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ!

“Φέτος, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, θα εφαρμοστεί το Εθνικό Σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών”

Δήλωση Καραμανλή, 13/03/2007

Ακήρυχτος πόλεμος

Οι εικόνες της Ελλάδας των τελευταίων ημερών θα μπορούσαν να είναι εικόνες μιας χώρας σε πόλεμο: Πάνω από 60 νεκροί, χιλιάδες πρόσφυγες από χωριά που εξαφανίστηκαν από το χάρτη, εκατοντάδες χιλιάδες καμένα στρέμματα γης, ο ουρανός βρέχει στάχτη…

Ασύμμετρη απειλή ….

Σ’ αυτό το σκηνικό τραγωδίας και αντιμέτωπη με την οργή του κόσμου, η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να πλασάρει σενάρια συνωμοσίας. Ο Καραμανλής μιλά για “οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών”, ο Πολύδωρας για “ασύμμετρη απειλή” ενώ ο Κακλαμάνης για “νέα μορφή τρομοκρατίας”.

“Τόσες φωτιές και μάλιστα ταυτόχρονα δεν έχουν ξαναμπεί” λέει και ξαναλέει η κυβέρνηση

Κι’ όμως…

– Μόλις στις 25 Ιουλίου εκδηλώθηκαν 124 πυρκαγιές, όσες δηλαδή και το Σάββατο στις 25 Αυγούστου. Μόνο που τότε η κυβέρνηση τις απέδιδε στην κλιματική αλλαγή που “πλήττει ήδη τον πλανήτη και βεβαίως τη χώρα μας”.

– Τον Ιούνιο του 2004 εκδηλώθηκαν 198 πυρκαγιές μέσα σε 48 ώρες

– Τον Ιούλιο του 2000 εκδηλώθηκαν περισσότερες από 170 πυρκαγιές μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο (ανάμεσά τους και η μεγάλη φωτιά που έκαψε χιλιάδες στρέμματα στη Σάμο).

– Τον Ιούλιο του 1998 ξέσπασαν 125 πυρκαγιές σε λιγότερο από μια ώρα (από τη Χαλκιδική μέχρι την Αττική και το Σοφικό) Το 1998 μάλιστα ο Καραμανλής δήλωνε: “Το κράτος βρίσκεται σε διάλυση. Οι πολίτες έβλεπαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και τη ζωή τους να κινδυνεύει, και το κράτος να μη μπορεί να τους παράσχει τη στοιχειώδη ασφάλεια”.

Στοιχεία από “ΤΑ ΝΕΑ” 27/08/2007

Τα πάντα έχουν ακουστεί αυτές τις μέρες. Τις φωτιές τις έβαλε το ΠΑΣΟΚ, η CIA, Τούρκοι πράκτορες, κουκουλοφόροι αντιεξουσιαστές, ακόμα και οι Αλβανοί Κοσσοβάροι του UCK! Τον αόρατο εχθρό κυνηγά η αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Κάνει προσαγωγές, εξετάζει δείγματα στα εργαστήρια…

Όλο το σκηνικό της κυβέρνησης είναι ένα κακέκτυπο της ταχτικής Μπους πριν την εισβολή στο Ιράκ. Σενάρια συνωμοσίας, οργανωμένες διαρροές “πληροφοριών” από την κυβέρνηση, ψεύτικες αποδείξεις, επικηρύξεις τρομοκρατών, κραυγές περί εθνικού κινδύνου…

Και έρχεται η ώρα που οι πρώτοι εμπρηστές συλλαμβάνονται…

– Για τη φωτιά στη Ζαχάρω συνελήφθη μια 75χρονη. Η φωτιά ξέσπασε από σπινθήρες από τον φούρνο της ενώ έφτιαχνε κόλλυβα…(ΤΑ ΝΕΑ 27/08/2007).

– Στην Εύβοια, συλλάβανε τον ιδιοκτήτη και τους εργάτες μιας οικοδομής, καθώς η μεγάλη φωτιά στα Στύρα ξέσπασε όταν πετάχτηκαν σπινθήρες από τροχό κοπής μετάλλου στη στέγη του σπιτιού. (ΤΑ ΝΕΑ 27/08/2007).

– Στην Καβάλα συλλάβανε τους γονείς δυο παιδιών, ηλικίας 12-13 που βάζανε φωτιά με αναπτήρες σε ξερά χόρτα. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 27/08/2007)

Μόνη εξαίρεση, η φωτιά στον Υμηττό. Αποδεδειγμένος εμπρησμός, μόνο που σ΄ αυτή την περίπτωση δεν συλλάβανε κανένα…

Αν η κατάσταση δεν ήταν τόσο τραγική, θα γελάγαμε με την καρδιά μας με το νέο αυτό σόου της κυβέρνησης.

…ή εγκληματική ανεπάρκεια;

Το μόνο “οργανωμένο σχέδιο” που ευθύνεται για την έκταση των τελευταίων πυρκαγιών και για το θάνατο 60 και πλέον ανθρώπων είναι το οργανωμένο σχέδιο περικοπών και λιτότητας της κυβέρνησης.

Γιατί όταν έχει διαλύσει την πυροσβεστική δεν μπορείς μετά να σβήσεις ούτε σπίρτο!

Ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Λακωνίας καταγγέλλει στην Ελευθεροτυπία στις 26/8/2007 ότι η μεγάλη πυρκαγιά στο νομό τους ήταν μια “προαναγγελθείσα καταστροφή”.

“Ηδη από το Μάιο είχαμε στείλει έγγραφο στον κ. Κόη και στο νομάρχη Λακωνίας, αλλά και στους βουλευτές της περιοχής, στο οποίο περιγράφαμε την τραγική κατάσταση της υπηρεσίας μας… Από το 2004 δεν έχει έρθει ούτε ένας πυροσβέστης…Υπάρχουν 70 κενές θέσεις… Οι σταθμοί της Σπάρτης, του Γυθείου, των Μολάων, της Αρεόπολης και της Νεάπολης υπολειτουργούν. Σε όλο το νομό τα αυτοκίνητα αντί να επανδρώνονται από 4 άτομα έχουν μόνο τον οδηγό και έναν πυροσβέστη…”

Και δεν είναι μόνο στη Λακωνία που η κατάσταση της Πυροσβεστικής είναι τόσο τραγική…

– Η ίδια η ομοσπονδία πυροσβεστών καταγγέλλει πως παραμένουν κενές περισσότερες από 4,000 θέσεις μόνιμου προσωπικού, αριθμός που αντιστοιχεί στο 30% των οργανικών θέσεων του Σώματος!

– Εξοπλισμός παλιός και ασυντήρητος. Ακούσαμε πυροσβέστες να προσπαθούν να σβήσουν τις φωτιές με τρύπιες μάνικες. Για πυροσβεστικά οχήματα με χαλασμένες αντλίες.. Πυροσβεστικά οχήματα ακινητοποιημένα γιατί δεν είχαν φρένα Καναντέρ (πυροσβεστικά αεροσκάφη) που έχουν ξεπεράσει τα 15 χρόνια ηλικίας και παθαίνουν συνεχώς βλάβες στις πιο κρίσιμες στιγμές.

– Η εκπαίδευση των εποχικών πυροσβεστών – που αποτελούν σχεδόν την μισή δύναμη της πυροσβεστικής – ανύπαρκτη

“Θα έπρεπε να γίνονται ασκήσεις συντονισμού πριν στείλουν τους ανθρώπους αυτούς στις φωτιές. Οι εποχικοί είναι σήμερα σχεδόν η μισή δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος. Με δεδομένο ότι οι μόνιμοι επανδρώνουν τις υπηρεσίες, συνήθως στη μάχη με τις φλόγες οι περισσότεροι συνάδελφοι είναι εποχικοί.” (Ελευθεροτυπία 26/8/2007)

– Αλλά ακόμα και το πιο στοιχειώδες, το πιο απλό, οι αντιπυρικές ζώνες δεν υπάρχουν “λόγω έλλειψης κονδυλίων”!

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και την έλλειψη συντήρησης των δικτύων της ΔΕΗ – με αποτέλεσμα να πέφτουν σπινθήρες σε περιοχές ακαθάριστες και αφύλακτες – τις παράνομες χωματερές κοκ τότε καταλαβαίνουμε πώς το πρόσφατο ολοκαύτωμα στην Πελοπόννησο και την Εύβοια ήταν πράγματι μια “προαναγγελθείσα καταστροφή”.

Πυροσβεστικά οχήματα και όχι υπουργικές μερσεντές

Οι περικοπές σ’ όλους τους τομείς – ακόμα και στην πυροσβεστική – είναι αναγκαίες, μας λένε. Δεν υπάρχουν λεφτά. Κι επειδή δεν υπάρχουν λεφτά, μειώνουν τη φορολογία των επιχειρήσεων και των πλουσίων από το 35% στο 25%; (Ήταν 45% παλιά, το ΠΑΣΟΚ το μείωσε στο 35% και η ΝΔ στο 25% με ‘στόχο’ το 20%). Ανοιχτή, προκλητική κοροϊδία!

Η Ελλάδα είναι από τις πιο γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες της ΕΕ, και είναι η πρώτη στη λίστα της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, αλλά κατά τα άλλα “δεν υπάρχουν λεφτά”!

“Δεν υπάρχει καμία ‘ασύμμετρη απειλή’ από κανέναν. Ο Ποδύδωρας θα πρέπει πρώτα να μάθει τι σημαίνει η έκφραση αυτή και μετά να τη χρησιμοποιεί… δεν υπάρχει θέμα ασύμμετρων απειλών, δεν υπάρχει θέμα επιθέσεων εκτός αν πρόκειται για UFO… Καλό θα ήταν να δει η κυβέρνηση τα χάλια του συντονισμού και να σταματήσουν οι δηλώσεις.. ”

Δηλώσεις ανώτερων αξιωματικών του στρατού, Ελευθεροτυπία, 28/8/07

Αυτό που συμβαίνει είναι πως αυτή η κυβέρνηση κοιτάζει πως θα ξεζουμίσει και τον τελευταίο Έλληνα εργαζόμενο για να γεμίσει τις τσέπες των πλούσιων φίλων της, των βιομηχάνων των εφοπλιστών και των τραπεζιτών, και γι’ αυτό κόβει και από τον προϋπολογισμό, για να τους χαρίζει φορολογίες! Είναι γι’ αυτές τις χαρισμένες φορολογίες που 63 τουλάχιστον άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί. Είναι αυτές οι περικοπές που έσβησαν από το χάρτη χωριά και απογύμνωσαν την Πελοπόννησο, την Εύβοια, την Αττική, τη Χαλκιδική… (και τον Ιούλιο το Πήλιο, την Πάρνηθα κοκ).

Υποκριτές!

Σήμερα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χύνουν κροκοδείλια δάκρια για τους νεκρούς των πυρκαγιών, και την οικολογική καταστροφή. Είναι υποκριτές! Η μισή Ελλάδα κάηκε επί ΠΑΣΟΚ η άλλη μισή επί ΝΔ. Από τη δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα, οι κυβερνήσεις έχουν αποχαρακτηρίσει εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων ανοίγοντας ουσιαστικά και πρακτικά το δρόμο για την καταπάτησή τους. Δεκαετίες τώρα κάθε φωτιά είναι πιο καταστροφική από την προηγούμενη γιατί “δεν υπάρχουν λεφτά” για πρόσληψη πυροσβεστών, για αγορά εξοπλισμού, για πρόληψη. Η πραγματική πολιτική τους είναι η συνειδητή παραχώρηση των δασών στην κερδοσκοπία των εργολάβων και των καταπατητών.

Ο πρόσφατος νόμος για νομιμοποίηση των αυθαίρετων που αποσοβήθηκε μόλις στο παρά πέντε – μόνο και μόνο γιατί πάμε για εκλογές – δείχνει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Για να μην αναφέρουμε την τεράστια προσπάθεια να αναθεωρήσει το άρθρο 24 για τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων – άσχετο αν τελικά δεν τα κατάφερε. Οι προθέσεις μετράνε, αυτές δείχνουν την πολιτική που θέλουν να εφαρμόσουν.

Κανένας εφησυχασμός, καμία αυταπάτη!

Ας μην υπάρχει κανένας εφησυχασμός και καμία αυταπάτη. Ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ δεν πρόκειται να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που αφορούν το περιβάλλον.

Ο ρόλος της αριστεράς είναι να έρχεται σε σύγκρουση με τις πολιτικές του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του και όχι να ζητά σύσκεψη όλων των κομμάτων υπό τον πρόεδρο Παπούλια, όπως έκανε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Αλαβάνος, που σημαίνει υποταγή της πολιτικής της Aριστεράς στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, και απαλλαγή των κυβερνώντων από τις εγκληματικές τους ευθύνες.

Χρειάζονται μαζικές προσλήψεις. Χρειάζονται μεγάλες αυξήσεις στις κρατικές δαπάνες. Κι αυτό δεν πρόκειται να τα κάνουν τα κόμματα που ξέρουν μόνο μια πολιτική, εδώ και πάνω από 20 χρόνια: την πολιτική της λιτότητας. Πρέπει να παλέψουμε, να πιέσουμε, να επιβάλουμε, αυξημένες δαπάνες, για προσλήψεις και πυροσβεστικά μέσα. Ταυτόχρονα όμως χρειάζεται σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Κι αυτό απαιτεί το χτίσιμο μιας νέας μαζικής αριστεράς, στην οποία να συσπειρωθούμε, και η οποία να σταθεί μαχητικά και με τόλμη ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου και τους πολιτικούς του εκπροσώπους.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα