«Γούμενος και Λάβδας ήταν η αρχή, θα πέσουν οι κεραίες σ’ ολόκληρη τη Γη!»

Την Κυριακή 19/10 δύο κεραίες κινητής τηλεφωνίας απενεργοποιήθηκαν στη γειτονιά του Γκύζη. Του Χάρη Σιδέρη

Το ιστορικό

Οι έρευνες των τελευταίων χρόνων έχουν ευαισθητοποιήσει πολύ τις τοπικές κοινωνίες στο θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Τα τελευταία χρόνια, επιτροπές πολιτών με τη συμμετοχή οργανωμένων και ανένταχτων έχουν ξεπηδησει σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα οι γειτονιές οργανώνονται. Χθες τα Πατήσια, το Θησείο, το Μαρούσι, σήμερα το Γκύζη!

Την Κυριακή 12/10 έγινε συνέλευση κατοίκων (75 άτομα περίπου) με αφορμή τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και ειδικά ένα κτίριο σε απόσταση αναπνοής από πάρκο, σχολεία και το πνευματικό κέντρο του δήμου. Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου (Γούμενος) φαίνεται να είχε συνάψει συμφωνίες με ότι εταιρία δραστηριοποιείται στο χώρο της κινητής και όχι κάποια συγκεκριμένη. Παράλληλα στη γειτονιά υπάρχουν αρκετές ακόμα κεραίες (διασταυρωμένες), κάποιες υπόνοιες για άλλες και σίγουρα αρκετές κρυφές ή καμουφλαρισμένες! Η συνέλευση αποφάσισε μάζεμα την Τρίτη 14/10 για να βγει κείμενο που να προπαγανδίζει την επόμενη κυριακάτικη συνέλευση (19/10) και παρέμβαση την Πέμπτη 16/10 με το κείμενο της Τρίτης σε μορφή προκήρυξης και αφίσας.

Η συνέλευση της 19/10

Η νέα συνέλευση ήταν διπλάσια σε προσέλευση (150 άτομα περίπου) και σε πολύ μαχητικό κλίμα. Ενδεικτικό είναι ότι όταν μίλησε δημοτικός σύμβουλος του ΠΑΣΟΚ για δικαστικό αγώνα, η αντίδραση των κατοίκων ήταν άμεση, καθώς στο παρελθόν έχουν ήδη κινηθεί νομικά χωρίς αποτέλεσμα. Πριν καν προλάβει να τελειώσει η συνέλευση ο κόσμος ξεκίνησε με αποφασιστικότητα για το διπλανό κτίριο με τις κεραίες με σκοπό να τις ρίξει. Η ντουντούκα και το συγκεντρωμένο πλήθος φώναζαν συνεχώς συνθήματα κατά των κεραιών και του ιδιοκτήτη. Μερικά χαρακτηριστικά: «Καρκίνος και κεραία πηγαίνουνε παρέα», «Έξω οι κεραίες από τις γειτονιές», «έξω οι κεραίες από του Γκύζη, καλύτερη ζωή σε όλους μας αξίζει», «ότι δε βγαίνει, κατεβαίνει!»

Κεραία Γούμενου

Στην πολυκατοικία του Γούμενου κάτοικοι χτύπησαν το κουδούνι (μένει μόνος του σε 6ώροφη πολυκατοικία, φανταστείτε λεφτά που βγάζει από τις κεραίες), αλλά κανείς δεν απάντησε. Έχοντας την συναίνεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων που πετούσαν αυγά προς το κτίριο, μια ομάδα άνοιξε τη σιδερένια πόρτα και μπήκαμε μέσα. Το ασανσερ πήγαινε μέχρι τον τέταρτο (!) και τι κλιμακοστάσιο ήταν κλειδωμένο στον δεύτερο (!). Οι τελευταίες αμφιβολίες για το κατά πόσον η κεραία του κυρίου Γούμενου ήταν νόμιμη είχαν πλεόν καφθεί. Η πόρτα του κλιμακοστάσιου.. έπεσε και ο κόσμος άρχισε να ανεβαίνει μέχρι πάνω…

Σε λίγο, οι μισοί συγκεντρωμένοι κάτοικοι βρίσκονταν στην ταράτσα του Γούμενου και οι άλλοι μισοί από κάτω υποστήριζαν με συνθηματολογία. Αστυνομικός που βρισκόταν στο χώρο ζητούσε απ’ τους κατοίκους μάρτυρες να πάνε να πουν στο δικαστήριο, αν χρειαστεί, πως δεν μπορούσε η αστυνομία να κάνει τίποτα για να εμποδίσει τους… "βανδαλισμούς"! Με τα πολλά, έπειτα από 45 λεπτά περίπου βρέθηκαν τα εργαλεία για την απενεργοποίηση της καραίας! Ακολούθησαν συνθήματα και πορεία σε διπλανή πολυκατοικία που είχε επίσης κεραία!

Κεραία Λάβδα

Σταθήκαμε κάτω από την πολυκατοικία του Λάβδα και αρχίσαμε να φωνάζουμε συνθήματα και να τον καλούμε να κατέβει.. Τα συνθήματα «τελεία και παύλα θα πέσει και του Λάβδα», «Γούμενος και Λάβδας ήταν η αρχή θα πέσουν οι κεραίες σ’ ολόκληρη τη Γη», «αν δεν οργανωθούμε σ’ όλες τις γειτονιές, οι πόλεις μας θα γίνουν μοντέρνες φυλακές» δόνησαν την ατμόσφαιρα. Νέα ομάδα ανέβηκε στην ταράτσα της πολυκατοικίας και μετά από 20 λεπτά περίπου είχε απενεργοποιηθεί και η δεύτερη κεραία! Αυτή τη φορά αστυνομικός ρωτούσε πότε θα τελειώσουμε την όλη ιστορία για να πάει να φάει και πότε θα κάνουμε τις επόμενες κινητοποιήσεις για να φροντίσει να είναι εν υπηρεσία και να ξανάρθει! Την ώρα που η πορεία πήγε να συνεχιστεί προς την πλατεία Γκύζη, εμφανίστηκε η κ. Λάβδα κάνοντας παράπονα στους αστυνομικούς που είχαν έρθει (ήταν από την αρχή 2-3 περιπολικά τριγύρω αλλά πολύ διακριτικοί). Κανείς δε θα ήθελε να είναι στη θέση της! Η απόρριψη των αιτιάσεων της από τη γειτονιά ήταν καθολική, ουσιαστικά η εν λόγω κυρία και ο σύζυγος της έχουν τεθεί στο περιθώριο της τοπικής κοινωνίας.

Πορεία στου Γκύζη

Ακολούθησε πορεία προς την πλατεία Γκύζη. Στον αριθμό 14 κι άλλη κεραία. Κατέβηκε ο διαχειριστής της πολυκατοικίας και ενημέρωσε τους διαδηλωτές ότι θα προβεί αυτός στις απαραίτητες νομικές διαδικασίες γιατί η κεραία έχει νόμιμα χαρτιά. Η διαβεβαίωση του ότι θα ενημερώνει τους κατοίκους για την πορεία του θέματος, καθώς και ο ίδιος είναι κατά των κεραιών, είχε σαν αποτέλεσμα να συνεχίσει η πορεία προς τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Οι κάτοικοι μπήκανε σε μια πολυκατοικία όπου υπάρχει η πληροφορία ότι υπάρχει κεραία και πήρανε τηλέφωνο τον διαχειριστή (άνοιξε μια ένοικος). Στο τηλέφωνο ο διαχειριστής είπε ότι δεν ξέρει τίποτα, παρ’όλα αυτά το θέμα είναι υπό διερεύνηση. Την ώρα που βγαίναμε από την πολυκατοικία, μας κάλεσε ένοικος διπλανής πολυκατοικίας που έχει στην ταράτσα της άγνωστου τύπου κεραία! Εμείς τη φωτογραφήσαμε και θα τη στείλουμε σε αρμόδιο καθηγητή ειδικό σε ζητήματα κεραιών για να μας πει αν πρόκειται για κεραία κινητής ή όχι.

Για τέλος

Όλα τα παραπάνω κράτησαν περίπου 4 ώρες! Η δυναμική κινητοποίηση των κατοίκων και η απόφαση για απενεργοποίηση των κεραιών μέσα από τη συνέλευση της γειτονιάς έδωσε μαθήματα αγώνα και για άλλες γειτονιές της Αθήνας. Το ζήτημα στη γειτονιά του Γκύζη δε σταματά εδώ. Η περιοχή είναι περιτρυγυρισμένη από κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Η γειτονιά είναι στο πόδι για νέες συνελεύσεις και νέες κινητοποιήσεις. Το πιο ενθαρυντικό ίσως μήνυμα που περνάει μέσα από τη συγκεκριμένη κινητοποίηση αποκρυσταλλώνεται στο σύνθημα: «Θα οργανωθούμε σ’ όλες τις γειτονιές, οι πόλεις δε θα γίνουν μοντέρνες φυλακές!».

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,240ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα