Ελληνικός Στρατός: Αποθήκη αναλώσιμων φαντάρων

Πολλή φασαρία και συζήτηση έγινε τον τελευταίο καιρό για τα ατυχήματα στο στρατό. Τα ΜΜΕ πάλι οργίασαν, ενώ παραιτήθηκε και ο αρχηγός ΓΕΣ (ξε)Χαρβάλας με αφορμή το θάνατο των φαντάρων στο φυλάκιο του Έβρου και το χτύπημα του ερπυστριοφόρου στο κιόσκι στα Γιάννενα. Αυτές οι δύο περιπτώσεις είναι φυσικά μόνο η κορυφή του παγόβουνου και είναι κοινό μυστικό σε αυτούς που ζούμε τον στρατό από μέσα ότι γίνονται καθημερινά πολύ περισσότερα.

Από τα απλά πράγματα της καθημερινότητας (θέρμανση, φαγητό, ζεστό νερό για μπάνια, πόσιμο νερό, καθαριότητα) είναι ξεκάθαρο ότι δε δίνεται και ιδιαίτερη σημασία για τις συνθήκες ζωής των φαντάρων. Όταν κάτι από τα παραπάνω δεν υπάρχει, κανένας υπεύθυνος δε διανοείται να απολογηθεί, πολύ περισσότερο να τιμωρηθεί. Οι φαντάροι θεωρούμαστε ουσιαστικά σαν υλικό χωρίς κανένα δικαίωμα ή στην καλύτερη περίπτωση με κάποια δικαιώματα, τα οποία όμως ακόμα και αν δεν ισχύσουν δεν τρέχει και τίποτα.

Ο μισθός του φαντάρου είναι 8,5 ευρώ (!). Οι δουλειές δε γίνονται από κάποιον που ξέρει πώς να τις κάνει αλλά από όποιον τύχει. Τέλος δεν υπάρχουν τα κατάλληλα υλικά, καθώς και καθόλου συνδικαλισμός και δικαιώματα.

Ένα άλλο στοιχείο που οδηγεί στο να γίνονται διαρκώς μικρά και μεγάλα ατυχήματα είναι η κούραση. Ο φαντάρος ξυπνάει στις 6 κάθε μέρα, ενώ σχεδόν ποτέ δεν έχει κοιμηθεί κανονικά γιατί έχει σκοπιά το βράδυ, και έχει να κάνει καθαριότητες, αγγαρείες, υπηρεσίες, ορθοστασία στην αναφορά και ότι άλλο βάλει ο νους του διοικητή του.

Τέλος, εκτός από την άθλια κατάσταση σχεδόν όλων των εγκαταστάσεων, έχουμε και τη θλιβερή κατάσταση των όπλων και οχημάτων με τα οποία είμαστε αντιμέτωποι καθημερινά. Κακοσυντήρηση, κακομεταχείριση και παλαιότητα χαρακτηρίζουν τα περισσότερα υλικά (τα καινούρια τα κρατάνε φυλαγμένα σε αποθήκες).

Μετά απ’ όλα αυτά δεν είναι δύσκολο κανείς να καταλάβει γιατί οι φαντάροι τραυματίζονται και σκοτώνονται (πάντα "για την πατρίδα" που τους καταδικάζει σε αυτές τις συνθήκες).

Υ.Γ.1: Για να μην υπάρχουν αυταπάτες σε κανέναν, για το ατύχημα του Έβρου είπαν ότι από μόνοι τους οι φαντάροι πήραν πρωτοβουλία να διορθώσουν τον ιστό της σημαίας. Αυτό βγάζει μάτι ότι είναι ψέμα μια και όλοι ξέρουν ότι τίποτα στο στρατό δε γίνεται άνευ διαταγής, πρώτον γιατί οι περισσότεροι δε θέλουν να είναι εκεί μέσα (πολύ περισσότερο να κάνουν τις αγγαρείες από μόνοι τους) και δεύτερον γιατί οτιδήποτε και να κάνεις από μόνος σου, όσο λογικό και αν φαίνεται, κινδυνεύεις να τιμωρηθείς αν δε ρωτήσεις πρώτα.

Υ.Γ.2: Πρόσφατα σε ένα στρατόπεδο της βόρειας Ελλάδας ένας φαντάρος κόντεψε να χάσει τη ζωή του από ηλεκτροπληξία στη σκοπιά λόγω αφύλακτων καλωδίων. Όταν την επόμενη μέρα εμφανίστηκαν έξω από το στρατόπεδο δημοσιογράφοι, μας απείλησαν εμμέσως ότι αν μιλήσουμε μπορεί να υπάρξουν κυρώσεις, με τη δικαιολογία ότι μπορεί να μην ξέρουμε τι ακριβώς έγινε και να βγάλουμε κακή φήμη για το στρατόπεδο.

Ο Οβελίξ φαντάρος

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα