Ελληνικό ποδόσφαιρο: Ο βασιλιάς των σπορ είναι γυμνός

Του Δημήτρη Πανταζόπουλου

Το χρονικό των εξελίξεων

20 Απριλίου: Η ΕΠΟ δε δίνει άδεια συμμετοχής στον νέο πρωτάθλημα σε Ηρακλή, Πανιώνιο και Πανσερραϊκό.

28 Απριλίου: Ο ΟΦΗ δεν εξασφάλισε άδεια συμμετοχής στη Σούπερ Λίγκα.

4 Μαΐου: Πανιώνιος και Πανσερραϊκός πήραν άδεια συμμετοχής από την Επιτροπή Εφέσεων, απορρίφθηκε ο φάκελος του Ηρακλή.

12 Μαΐου: Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σ.Πιλάβιος δηλώνει ότι ο Ηρακλής χρησιμοποίησε για τις μετεγγραφές του Ιανουαρίου πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα.

19 Μαΐου: Η πειθαρχική της Σούπερ Λίγκας αποφάσισε τον υποβιβασμό του Ηρακλή διά της κατάληψης της τελευταίας θέσης στη βαθμολογία μετά από καταγγελία του Αστέρα Τρίπολης. Στη Σούπερ Λίγκα παραμένει ο Αστέρας.

23 Μαΐου: Η δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ απέρριψε τις εφέσεις ΟΦΗ και Τρικάλων που δεν πήραν άδεια συμμετοχής στη Σούπερ Λίγκα και χάνουν το δικαίωμα συμμετοχής στα πλέι-οφ.

27 Μαΐου: Ο ΟΦΗ κάνει αίτηση επανάληψης της διαδικασίας και ανάκληση της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων Αδειοδότησης.

21 Ιουνίου: Κατόπιν συνάντησης του γενικού γραμματέα της UEFA Τζιάνι Ινφαντίνο με Π. Μπιτσαξή και Σ. Πιλάβιο γίνονται πιο ελαστικά τα κριτήρια αδειοδοτήσεων και ανοίγει ο δρόμος να συμμετάσχει στα πλέι οφ ανόδου ο ΟΦΗ.

22 Ιουνίου: ένταλμα σύλληψης 15 ιδιοκτητών ΠΑΕ, παραγόντων, μπουκμέικερ και άλλων ανθρώπων του ποδοσφαίρου.

24-28 Ιουνίου: Δημοσιοποιείται πόρισμα 130 σελίδων της εισαγγελέα κ. Πόπης Παπανδρέου. Προφυλακίζονται οι παράγοντες Μπέος, Τσακογιάννης και Καρακούλιας.

30 Ιουνίου: Για… δυσμενείς κρίσεις κατά της διαιτησίας στο παιχνίδι Ολυμπιακού Βόλου-Παναθηναϊκού η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ τιμώρησε τον Μπέο με απαγόρευση συμμετοχής σε οποιαδήποτε ποδοσφαιρική δραστηριότητα για 4 χρόνια!

12 Ιουλίου: Ασκήθηκαν πειθαρχικές διώξεις εναντίον 8 προσώπων (μεταξύ άλλων κατά Μπέου, Μ. Ψωμιάδη, Τσακογιάννη, Παπακώστα) και 4 ομάδων (Ολυμπιακός Βόλου, Καβάλα, Ηλιούπολη, Εθν. Αστέρας).

28 Ιουλίου: η Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας αποφάσισε τον υποβιβασμό στην Β’ Εθνική του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων. Τιμωρήθηκαν επίσης με ισόβιο αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο Μπέος και Ψωμιάδης.

10 Αυγούστου: Η Επιτροπή Εφέσεων ακυρώνει τον υποβιβασμό στη Β’ Εθνική, αφού επιβάλλει ποινές αφαίρεσης 10 βαθμών στον Ολ. Βόλου και 8 βαθμών στην Καβάλα από το νέο πρωτάθλημα.

11 Αυγούστου: Η UEFA αποβάλει τον Ολ. Βόλου από το Γιουρόπα Λιγκ (τριετής αποκλεισμός με 5ετή αναστολή).

23 Αυγούστου: Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν χορήγησε σε Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα, και τους στέλνει στη Δ’ Εθνική.

24 Αυγούστου: Η Σούπερ Λίγκα ανακοινώνει ότι ξεκινάει κανονικά το πρωτάθλημα, με έξι από τα οκτώ παιχνίδια.

26 Αυγούστου: το Διοικητικό Εφετείο, μετά από τα ασφαλιστικά μέτρα του Ολυμπιακού Βόλου μπλοκάρει την αντικατάσταση του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας στη Σούπερ Λίγκα αφού απαγορεύει στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού να εξετάσει τους φακέλους των ομάδων για τρην αναπλήρωση τους. Επίσης το Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ αποδέχθηκε την προσφυγή κατά της ποινής υποβιβασμού που είχε επιβληθεί στον Ηρακλή από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, στην οποία και επέστρεψε την απόφαση για επανεξέταση.

27 Αυγούστου: το πρωτάθλημα ξεκινά αλλά με έναν ακόμη αγώνα να ακυρώνεται (Παναιτωλικός – Αστέρας Τρίπολης) λόγω της απόφασης για τον Ηρακλή

1 Σεπτέμβρη: ο Απ. Παπουτσάκης του Εργοτέλη εκλέγεται νέος πρόεδρος της Σούπερ Λίγκα. Στην ψηφοφορία συμμετέχουν Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα.

__________

Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο…

Από τη στιγμή που άρχισε να ξετυλίγεται το γαϊτανάκι των σκανδάλων στο ποδόσφαιρο έρχονται στο φως αυτά που όλοι γνωρίζανε και κανένας δεν παραδεχόταν. Όσοι ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο εδώ και πολλά χρόνια γνωρίζουμε ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας». Την ίδια στιγμή όσο παρακολουθούμε και την υποτιθέμενη κάθαρση βλέπουμε πάλι μία από τα ίδια, μια προσπάθεια δηλαδή να μην την πληρώσουν όλοι αλλά οι πιο αδύναμοι και εύκολοι.

Κάθαρση για τα πανηγύρια

Παρά τις διακηρύξεις ότι το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο οι μόνοι, μέχρι στιγμής, που την πληρώνουν είναι οι πρώτοι 15 συλληφθέντες ανάμεσα στους οποίους οι Μπέος, Τσακογιάννης και ο καταζητούμενος Ψωμιάδης και οι δύο ΠΑΕ που υποβιβάστηκαν ο Ολ. Βόλου και η Καβάλα. Είμαστε οι τελευταίοι που θα υποστηρίξουμε ανθρώπους σαν τους παραπάνω, από την άλλη όμως είμαστε σίγουροι όπως και η πλειοψηφία των οπαδών και φιλάθλων ότι θα έπρεπε κι άλλοι να τους κάνουν παρέα στη φυλακή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι παρά τις καταγγελίες  τόσο για τον πρόεδρο του Ολυμπιακού (Μαρινάκης) όσο και για τον πρώην πρόεδρο του Παναθηναϊκού (Πατέρας) τόσο οι ίδιοι όσο και οι ομάδες τους είναι στο απυρόβλητο μέχρι στιγμής. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το πολιτικό κόστος δίωξης των 2 μεγαλύτερων ΠΑΕ και των προέδρων τους.

Κυβέρνηση και θεσμοί της πλάκας

Μετά λοιπόν την ελεγχόμενη χρεοκοπία που μας απασχολεί τώρα μπορούμε να μιλάμε και για ελεγχόμενη κάθαρση του ποδοσφαίρου αφού όλες οι αποφάσεις των οργάνων τόσο του ποδοσφαίρου (υπάρχει άλλωστε και το περιβόητο αυτοδιοίκητο) όσο και του κράτους είναι τραγελαφικές.

Οι πειθαρχικές επιτροπές της ΕΠΟ και της Λίγκας παίρνουν αποφάσεις για τα μάτια του κόσμου χάνοντας κάθε αξιοπιστία. Τα θεσμικά όργανα του κράτους όπως η ΕΕΑ από την άλλη δρουν καθαρά κάτω από κυβερνητικές εντολές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα από τη μια η επιτροπή εφέσεων που ακύρωσε τον υποβιβασμό των 2 ΠΑΕ εκτός λογικής κάθε κανονισμού του ποδοσφαίρου. Από την άλλη η ΕΕΑ, ξεκάθαρα μετά από κυβερνητική εντολή και για τα μάτια του κόσμου, παίρνει μια νομότυπη απόφαση διαλύοντας τις  2 ΠΑΕ, προκαλώντας όμως γέλια με το σκεπτικό της που επί της ουσίας ακυρώνει τον εαυτό της που μέχρι σήμερα έδινε πιστοποιητικά στις 2 αυτές ΠΑΕ. Και πάνω απ’ όλα το γεγονός ότι μέχρι σήμερα καμία πειθαρχική δίωξη δεν έχει ασκηθεί σε καμία μεγάλη ΠΑΕ ενώ η ποινική δικαιοσύνη εξετάζει με ρυθμούς χελώνας το θέμα.

Κάθαρση από ποιον;

Μετά από όλα αυτά είναι σαφές ότι η κάθαρση δε μπορεί να έρθει ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την ποδοσφαιρική δικαιοσύνη. Μήπως όμως η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ μπορούν να δώσουν λύση; Το γεγονός ότι 9 από τα 24 μέλη της ΕΕ της ΦΙΦΑ διώκονται για δωροδοκία νομίζουμε ότι αποτελεί απάντηση από μόνο του. Αυτοί που λυμαίνονται το ποδόσφαιρο και το κατάντησαν έτσι δεν μπορούν τώρα να βαφτιστούν αρχιερείς της κάθαρσης. Είναι ο απλός κόσμος που κάθε βδομάδα πάει στο γήπεδο και πληρώνει πανάκριβα που πρέπει να πάρει το ποδόσφαιρο στα χέρια του.

Η μία εικόνα: το ποδόσφαιρο της κομπίνας και της σήψης

Σήμερα γύρω από τη μπάλα κυκλοφορούν τεράστια ποσά και κυρίως στο στοίχημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα παίζεται στο στοίχημα κάθε χρόνο περίπου το 5% του ΑΕΠ. Η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο -κυρίως για τις μεγάλες ΠΑΕ- αποτελεί ασπίδα για τους καπιταλιστές προέδρους τους, που χρησιμοποιούν την προβολή μέσα από τα φιλικά τους ΜΜΕ και τους οργανωμένους φιλάθλους πολλές φορές σαν απειλή και κάλυψη για τις κομπίνες που κάνουν στις επιχειρηματικές τους δοσοληψίες. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι τα χρέη των ΠΑΕ προς το κράτος είναι σήμερα πάνω από 230 εκ ευρώ όχι μόνο κανείς δεν τις κυνηγάει για να τα εισπράξει αλλά τους χαρίζονται κι από πάνω όταν ξεπερνούν ένα όριο.  Από την άλλη οι φίλαθλοι καλούνται να πληρώνουν τεράστια ποσά για εισιτήρια ενώ πολλοί ποδοσφαιριστές που δεν παίζουν στις μεγάλες ομάδες και κατηγορίες αμείβονται με λίγα χρήματα και αυτά με καθυστέρηση, ενώ πολλές φορές αντιμετωπίζουν και τις απειλές των μπράβων και των προέδρων των ΠΑΕ.

Η άλλη εικόνα: το ποδόσφαιρο της μπάλας και της διασκέδασης

Από την άλλη πλευρά υπάρχει και το πραγματικό ποδόσφαιρο. Αυτό που χαιρόμαστε η καλύτερα θα χαιρόμασταν να βλέπουμε στα γήπεδα. Ένα ποδόσφαιρο καθαρό αλλά και με γήπεδα γεμάτα με εξέδρες πολύχρωμες, κεφάτες, χωρίς χούλιγκανς, βία και εμετικές βρισιές. Για αυτό και λέμε ότι το πιο υγιές κομμάτι του αθλήματος πρέπει να είναι όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο. Δεν εννοούμε βέβαια τους οργανωμένους στρατούς με τις παρωπίδες αλλά τον πολύ κόσμο που χαίρεται το παιχνίδι. Αυτόν που υποστηρίζει την ομάδα του αλλά δεν θέλει να σκοτώσει τον αντίπαλο. Και πάνω από όλα αυτόν που ξέρει ότι υποστήριξη στις ομάδες δεν σημαίνει υποστήριξη προέδρων, πολυεθνικών, παραγόντων και παρατρεχάμενων. Για ένα ποδόσφαιρο άθλημα και όχι άπληστο μέσο κερδοσκοπίας επιχειρηματιών και προκλητικών αμοιβών ποδοσφαιριστών.

Αυτός ο κόσμος λοιπόν πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και μέσα από ένα κίνημα μαζικό από όλους τους οπαδούς να διεκδικεί να έχει λόγο στο τι γίνεται. Άλλωστε ο κόσμος είναι ο κύριος χρηματοδότης των ομάδων τόσο μέσα από τα εισιτήρια όσο και μέσα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Τα κοινωνικά κινήματα, τα συνδικάτα και η αριστερά πρέπει να παρέμβουν στο ζήτημα του ποδοσφαίρου αλλιώς αφήνουν το πεδίο ελεύθερο στους φασίστες και στην αλητεία να αλωνίζουν, με αποτέλεσμα αφενός να θρηνούμε νεκρούς και αφετέρου ένα πολύτιμο δυναμικό νεολαίας από φτωχά και λαϊκά στρώματα, αντί να βρει τη θέση του στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, τρέχει καθημερινά για να υπερασπίσει δισεκατομμυριούχους.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα