Το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ για την φυλάκιση των Τζο Χίγγινς και Κλερ Ντέιλι

Δελτίο τύπου του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ

Τα κοινωνικά κινήματα δεν καταστέλλονται, δεν φυλακίζονται, δεν καταδικάζονται!
Άμεση απελευθέρωση του Τζό Χίγγινς και της Κλέρ Ντέιλι!

Το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ καταγγέλλει την καταδίκη από δικαστήριο του Δουβλίνου (Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη) σε ένα μήνα φυλάκιση του βουλευτή Τζο Χίγγινς και της δημοτικής συμβούλου Κλέρ Ντέιλι.

Ο Τζο Χίγγινς – γνώριμος στο ελληνικό κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης από την συμμετοχή του στην αντισύνοδο των κινημάτων τον Ιούνη στην Θεσσαλονίκη – και η Κλέρ Ντέιλι, βρίσκονται πια στις φυλακές του Μάουντ-Τζοϋ. Ενώ καλούνται να πληρώσουν και 30.000 ευρώ πρόστιμο.

Αιτία: η συμμετοχή τους στο κίνημα ενάντια στην επιβολή νέας φορολογίας από την Ιρλανδική κυβέρνηση για την αποκομιδή των σκουπιδιών ("bin tax") -που υπολογίστηκε ότι σημαίνει την επιβάρυνση κάθε νοικοκυριού με 1.000 ευρώ το χρόνο.

Η εκστρατεία ("Βeat the Bit Tax") βρήκε μεγάλη απήχηση στη κοινή γνώμη που κατά 76% απορρίπτει την εφαρμογή του φόρου.

Σε μια χώρα που το 82% των φορολογικών εσόδων προέρχεται από τους μισθωτούς και που οι επιχειρήσεις πληρώνουν μόνο 12.5% επί των κερδών τους, ο φόρος αυτός προκάλεσε την αναπόφευκτη οργή των λαϊκών στρωμάτων.
Μέσα από μαζικές συνελεύσεις γειτονιών του Δουβλίνου αυτή η οργή πήρε την μορφή της εκτεταμένης άρνησης πληρωμής του φόρου.

Τότε η κυβέρνηση της Ν. Ιρλανδίας προχώρησε στο πρωτοφανές μέτρο οι δήμοι να μαζεύουν τα σκουπίδια μόνο όσων έχουν πληρώσει τον φόρο!

Η προκλητική αυτή στάση της κυβέρνησης εξώθησε τις επιτροπές ενάντια στον bintax σε δυναμικές ενέργειες. Όπως το σταμάτημα των απορριμματοφόρων των δήμων και τη διεκδίκηση είτε να μαζέψουν όλα τα σκουπίδια είτε να φύγουν.
Η εκστρατεία αυτή πήρε την ονομασία "όλα ή τίποτα".

Η φυλάκιση του Τζο Χίγγινς και της Κλερ Ντέιλι, σε συνδυασμό με την εξουσιοδότηση της αστυνομίας και των δικαστηρίων να συλλαμβάνουν επιτόπου και να οδηγούν στο αυτόφωρο οποιονδήποτε διαδηλωτή επιχειρεί να παρεμποδίσει το έργο των αρχών, αποτελούν πρόκληση για όλους και όλες μας.

– Η πρωτοφανής καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων,

– η ποινικοποίηση της λαϊκής αντίστασης απέναντι στις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού,

– η προκλητική ενεργοποίηση των κατασταλτικών μηχανισμών απέναντι σε ένα κίνημα μαζικής κοινωνικής ανυπακοής

επιβάλλουν τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στους φυλακισμένους αγωνιστές και στο κίνημα ενάντια στην φορομπηχτική πολιτική της Ιρλανδικής κυβέρνησης.

Το Ε.Κ.Φ. σας καλεί στην πικετοφορία διαμαρτυρίας έξω από την Ιρλανδική πρεσβεία (Β.Κωνσταντίνου -Καλλιμάρμαρο), την Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη, στις 12.30 μμ.

 

7,127ΥποστηρικτέςΚάντε Like
587ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
390ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής